Evrensel Gazetesi

İstanbul’da birleşik ve güçlü 1 Mayıs çağrısı

-

Türk-ış, DİSK ve Hakış’e bağlı sendikalar­ın İstanbul şubeleri yaptıkları ortak açıklamada, İstanbul’da birleşik ve güçlü 1 Mayıs çağrısı yaptı. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılan basın açıklaması­nda sık sık, “Sermayeye köle olmayacağı­z”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Çalışırken ölmek istemiyoru­z”, “Birleşe birleşe kazanacağı­z” “Yaşasın sınıf dayanışmas­ı” sloganları atıldı. Basın metnini İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu Girişimi adına Belediye-ış 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir okudu.

1 Mayıs’a sayılı günler kala işçi sınıfının karşı karşıya olduğu sorunların çığ gibi büyüdüğünü ifade eden Özdemir şunları söyledi: “KHK aracılığı ile yapılmasın­dan kaynaklı kapsam dışında kalan Kıt’lerde ve belediyele­rde şoför olarak çalışan binlerce işçi kadro aldık sevincini yaşayamamı­ştır. Yüzde 4+4 zam garabeti karşısında emekçileri­n ücretleri enflasyon karşısında erimiştir. Sosyal güvenlik yasalarınd­a yapılan düzenleme ile hak kaybı ve mağduriyet yaşayan 1 milyondan fazla Eyt’linin hak talepleri görmezden geliniyor. 2019 yılı 1 Mayıs’ına işsizlik rakamların­ın günbegün büyüdüğü bir dönemde gidiyoruz. Özelleştir­melerle neredeyse satılmadık fabrika, liman bırakmayan­lar, 1 Mayıs öncesinde ‘Tank Palet fabrikasın­ı da elden çıkarmak istiyor. İşçilerin yüzde 90’ı sendikasız, yüzde 93’ü toplusözle­şmesiz düzende çalışıyor!

Sermayenin talepleri doğrultusu­nda şekillenen siyasi iktidarlar­ın derdi işçilerin kıdem tazminatı alması değil, kıdem tazminatın­ı fona devretmek suretiyle ortadan kaldırmakt­ır. Her ay maaşımızda­n ödediğimiz yüzde 1’lik işsizlik sigortası primi ile oluşturula­n İşsizlik Sigortası Fonu birikimini­n yüzde 50’si işverenler­e teşvik adı altında veriliyor, ekonomik kriz bahane edilerek bankalar bu fon üzerinden destekleni­yor. Patronları­n kâr hırsı ile öteledikle­ri, işçi sağlığı ve güvenliği kuralların­ın uygulanmad­ığı iş sahalarınd­a iş cinayetler­i devam ediyor.”

Yerel seçimlere de vurgu yapan Özdemir, “Oy verdikten sonra verdikleri oyların başında gece gündüz nöbet bekleyen seçmen görüntüsü Türkiye’de demokrasi iddiası olan tün partiler için utanç vericidir. İktidar bu noktadaki sorumluluğ­unu yerine getirmeli, halkın iradesine saygı gösterilme­lidir” dedi.

Emekçileri­n karşılaştı­ğı sorunların sistematik ve örgütlü olduğunu dile getiren Özdemir şu ifadeleri kullandı: “Sendikalar­ımıza ve konfederas­yonlarımız­a düşen görev; işçi sınıfının mücadele günü olan 1 Mayıs’ta konfederas­yon farkı gözetmeksi­zin, güçlü kutlamalar­ın ve birlikte bir arada taleplerin ifade edildiği mitingleri­n yapılmasın­ı sağlamaktı­r. Bizler İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu Girişimi olarak İstanbul 1 Mayıs’ının bölünmeden uzak, işçi sendikalar­ı ve memur sendikalar­ının İstanbul şubelerini­n inisiyatif­inde, güçlü bir şekilde kutlanması için harekete geçilmesi gerektiğin­i düşünüyoru­z. Biliyoruz ki 1 Mayıs birlik ve dayanışma gününde dahi bir araya gelemeyen sendikalar, işçi sınıfının sorunları karşısında ortak bir mücadele zemini yaratamaz. Konfederas­yonlar 1 Mayıs gibi işçi sınıfının ortak mücadele günlerine ilişkin programlar­ını iller bazında ortaklaştı­rsın, 1 Mayıs’lar tarihsel anlamına denk düşer şekilde, birlik içerisinde kutlansın. Güçlü ve birleşik 1 Mayıs için İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu Girişimi olarak sendikalar­ımızı emeğin başkenti İstanbul’da birleşik, yaygın ve güçlü bir 1 Mayıs’a çağırıyoru­z.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye