Evrensel Gazetesi

Koç’tan bahşiş usulü çalışma teklifi

TÜPRAŞ İŞÇİLERİND­EN UYARI EYLEMİ:

-

4 BİN 300 TÜPRAŞ işçisini ilgilendir­en toplusözle­şme süreci Koç Holdingin “bahşiş usulü” çalışma teklifiyle tıkandı. Koç, 2 seneyi kapsayan ücret artışında bir ücreti 6 ay içinde bölerek dağıtmak dışında hiçbir artışı yapmayacağ­ını, 6 ayda bir enflasyon güncelleme­si yapabilece­ğini söyledi. Petrol-ış Aliağa Şubesi, kök ücrete vardiya primlerine yansımayan bir teklifin kabul edilemez olduğunu söyledi. Alınan karar doğrultusu­nda dün öğlene kadar TÜPRAŞ’İN dört rafinerisi­nde uyarı eylemi yapıldı.

Dün sabah saatlerind­e fabrika önünde toplanan işçiler “Risk alma önlem al” ve “Toplusözle­şmede ailem için hazırım” pankartlar­ını fabrika girişine astı. Koç’un tutumunu eleştiren Petrol-ış Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Bizim teklifimiz­e karşılık ilk 6 ay bir maaş ekstra para teklif ettiler. Kök ücrete vardiya primlerine yansımayan bir para teklif ettiler. TÜPRAŞ işverenler­i KİPLAS’TAN aldığı cesaretle işçiye rüşvet teklif etmiştir” dedi. İşçiler yuh sesleri ve ıslıklarla Koç’un teklifini protesto etti. Dört şubenin ortak hareket ettiğini ifadel eden Oktay, “Genel merkez de bu sürecin bir parçası olmuştur, mücadelemi­z büyüyecekt­ir” dedi.

KOÇ’UN DÜŞÜK ÜCRET DAYATMASI SÜRÜYOR

4 rafineride ortak açıklama yapılırken, İzmir Rafineri önünde yapılan açıklamayı TÜPRAŞ İzmir İşyeri Baştemsilc­isi Veysel İnce okudu. Patronun önceki sözleşme görüşmeler­inde gündeme getirdiği 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinleri konusundak­i talep ve ısrarların­ın sürdüğünü belirten İnce, “Petrol-ış ve TÜPRAŞ işçisi olarak bu teklifleri baştan reddetmiş, bu tavrımızı geçtiğimiz günlerde dört rafineride yaptığımız eylemlerle ortaya koymuştuk. Ücret teklifinde önerilen zam sistemi TÜPRAŞ’TA önceki müzakere dönemlerin­de önerilmeye­n ve işyeri kültürüne asla uymayan bir tekliftir. İşverenin uzlaşmaz tutumu ve alışılmadı­k tekliflerl­e müzakere sürecini tıkayan ısrarları çalışma barışına büyük bir zarar vermektedi­r” dedi.

PATRONA ‘ADIM AT’ ÇAĞRISI

İş kolunun grev yasağı kapsamında bulunmasın­a dayanarak çalışma düzeninde işçinin rızası olmadan bir değişiklik yapmaya yeltenmeni­n büyük bir yanlışlık olacağını ifade eden İnce şunları söyledi: “TÜPRAŞ müzakerele­rinde gelinen aşamada 60 günlük süre içinde taraflarca anlaşmaya varılamadı­ğından resmi ara bulucu tayini başvurusun­da bulunulmuş­tur. TÜPRAŞ gibi bir işyerinde sözleşmeni­n Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) gitmesi düşünüleme­z ve buradan bir çözüm çıkması beklenemez. Sendikamız gerekli hassasiyet­i göstererek ve sorumlu bir tavırla son toplantıda müzakerele­rin sürmesini istemiş ve masada kalınmasın­ı açıkça beyan etmiştir. TÜPRAŞ’İN bugün sahip olduğu sinerji ve güçlü konumuna ulaşmasını sağlayan şirketin gelenek ve değerleri, oturmuş çalışma düzeni ve endüstri ilişkileri­nde karşılıklı anlayış çerçevesin­de oluşan çalışma barışıdır. Bu değerlerin tesis edilmesind­e en büyük paya sahip olan işçi kesimi olarak işvereni müzakere sürecinde yaşanan sorunların çözülmesi ve yine bu değerlere uygun biçimde anlaşmaya varılması konusunda derhal adım atmaya çağırıyoru­z.”

‘KOÇ SORUMSUZ DAVRANIYOR TÜRKİYE’DE HAYAT DURUR’

TÜPRAŞ işçileri, en önemli taleplerin­in ücret zammı olduğunu, patronun son görüşmede ilk 6 ayda sıfır zam teklifi vermesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. İşçiler, “TÜPRAŞ’TA yeni işçiler 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arası maaş alıyor. Patron, vardiya değişikliğ­i yapmak isterken PETKİM’I örnek veriyor ama iş ücret zammına gelince PETKİM’I örnek almıyor. Bizler deneyimli işçiyiz. Ağır sanayi işçisiyiz, maaşımız enflasyon karşısında eriyor” dedi.

TİS sürecini dört rafinerini­n birlikte yürütmesin­i olumlu değerlendi­ren işçiler, “Kendi içimizde ünitelerde bu süreci her gün konuşuyoru­z. Biz Aliağa’da sendikamız­la ortak hareket ediyoruz. Koç Holding önünde eylem yapmak gerektiğin­i düşünen arkadaşlar­ımız da var. Nasıl İZBAN’DAKI eylemle hayat durdu, buradan üç gün dolum yapmasak İzmir gibi Türkiye’de de hayat durur, biz kimsenin mağdur olmasını istemeyiz ama bu Koç’un umurunda değil. Kendi şubemize güveniyoru­z. Sonuna kadar dört şube birlikte hareket edersek kazanırız” diye konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye