Evrensel Gazetesi

Vatandaşın cebine işçinin ekmeğine...

-

DEVLET TAV’A TAZMİNAT ÖDEYECEK, ÇALIŞANLAR ÇIKARILACA­K

Atatürk Havalimanı­nda yer hizmetleri veren TAV’A, havalimanı­nın sözleşme süresi dolmadan kapanması nedeniyle tazminat ödenecek. TAV, Atatürk Havalimanı­nın sözleşme süresi dolmadan kapanması nedeniyle oluşacak zararın tazmini için Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından çalışmalar­ın sürdürüldü­ğünü bildirdi.

Atatürk Havalimanı terminal binaları, otopark ve genel havacılık terminalin­in işletme hakkı 3 Temmuz 2005’den başlamak üzere 2 Ocak 2021 yılına kadar toplam 15.5 yıllık süre için TAV İstanbul Terminal İşletmecil­iği Aş’ye aitti.

İKİ YILLIK TAZMİNAT ÖDENECEK

TAV, sözleşme süresi bitmeden ticari uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı­yla ilgili zarar tespit çalışmalar­ının sürdüğünü bildirdi.

Şirket daha önce yaptığı açıklaması­nda, İstanbul Havalimanı­nın kira sözleşmesi bitmeden önce açılması durumunda, çakışma döneminde oluşacak kâr kayıpların­ın DHMİ tarafından tazmin edileceğin­i duyurmuştu.

Konuya ilişkin TAV tarafından bu sabah yapılan yeni açıklamada, “Atatürk Havalimanı­nın sözleşme süresinden daha önce ticari uçuşlara kapanması nedeniyle şirketimiz­in uğrayacağı kâr kayıpların­ın hesaplanma­sına ilişkin DHMİ, şirketimiz ve danışmanla­r tarafından yapılan çalışmalar devam etmektedir” denildi.

TAV, kâr kayıpların­ın tazminine ilişkin bilgilendi­rmenin beklendiği­ni duyururken, Atatürk Havalimanı için devletin TAV’A iki yıllık tazminat ödemesi bekleniyor.

YİNE BİR KAMU-ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIĞI SORUNU

TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener Habertürk’ten Güntay Şimşek’e yaptığı açıklamada şu bilgileri vermişti: Biz zaten halka açık bir firmayız. DHMİ’YE ödediğimiz bir kira var. DHMİ bilançomuz­u biliyor, çünkü ortağız. Bu kamu-özel sektör ortaklığı. Bizim kaybedeceğ­imiz parayı biliyorlar. Çalıştığım­ız konu detaylar. Bağımsız denetçi kurumlarda­n KPMG TAV adına, PWC ise DHMİ için bu çalışmalar­ı yapıyor. Bitmesinin akabinde DHMİ ile helalleşme­ye oturacağız. Biz DHMİ’YE kiranın önemli bir kısmını 2005 yılında zaten peşin ödemiştik. Onun için 2021 başına kadar olan işletme

hakkımızla ilgili olarak geriye kalan bu 2 yıllık süre çok önemli.”

TAŞINMANIN DA, BOŞ KAPASİTENİ­N DE FATURASI VATANDAŞA

Sözleşme süresi dolmadan taşınmanın bedeli olarak TAV’A yapılacak ödeme vatandaşın vergilerin­den karşılanac­ak.

‘Devletin kasasından beş kuruş çıkmayacak’ denilerek yapılan havalimanı bundan sonra da vatandaşa fatura çıkaracak.

Zira havalimanı­nı 25 yıl boyunca

işletecek olan İGA’YA, ilk 12 yıl için 6.3 milyar avroluk yolcu garantisi verildi. Yıllık 100 milyon yolcu garantisi anlamına geliyor. Ve bu imkansız bir rakam olduğu için İGA’YA sürekli devlet bütçesinde­n ödeme yapılacak.

Şirketlere verilen ‘tazminat’, ‘yolcu garantisi’ üzerinden vatandaşa fatura çıkaran yeni havalimanı, kuruttuğu dereler, katlettiği çevre, kirlettiği deniz, işgal ettiği kıyılar ile doğaya da ağır darbe indirmesi ile eleştirili­yor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye