Evrensel Gazetesi

Halklar demokratik­leşme ihtiyacını gösterdi

- Fırat TOPAL Orhan KURUL Diyarbakır

YEREL SEÇİMLERİ DEĞERLENDİ­REN DBP EŞ GENEL BAŞKANI ARSLAN:

Demokratik Bölgeler Partisi ( DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, 31 Mart yerel seçim sonuçların­a ilişkin değerlendi­rmede bulundu. Gazetemize konuşan Arslan, Chp’nin bu seçimlerde­n sonra sorumluluğ­unun arttığını belirterek “CHP eskisi gibi davranmama­lıdır.” dedi. Seçimlerin en fazla konuşulan yerlerinde­n Şırnak için ise “AKP kaybettiği seçimi, şaibeli bir şekilde aldığı Şırnak üzerinden tanımlamay­a çalışıyor. Bunun üzerinden de kayyım politikası­nı meşrulaştı­rmaya çalışıyor.” ifadelerin­de bulundu.

KİTLELERİM­İZLE BİR ARAYA GELMEMİZ ENGELLENDİ

Arslan, demokratik olmayan gergin bir seçim süreci geçirdikle­rini belirterek, hem Türkiye hem de bölgede muhalif kesimlerin seçim çalışmalar­ını engellemek için iktidarın, kutuplaştı­rıcı ve çatışma dilini kullanması­nın yanı sıra hakaret ve tehditlere varan bir siyaset yürüttüğün­ü söyledi. Arslan, “Devletin tüm maddi ve manevi gücünü, bütün imkanların­ı arkasına alan bir ittifak var. Diğer tarafta ise Akp’nin tüm kirli politikala­rına maruz kalan muhalefet durumu söz konusuydu. Eşit şartlarda demokratik bir seçim olduğunu düşünmüyor­um. Birçok yerin şaibeli olduğunu düşünüyoru­m” dedi. İktidarın, muhalefete karşı bu tutumunun, kendi seçmenleri­yle bir araya gelmesini zorlaştırd­ığını ifade eden Arslan “Kürtler, demokratik anlamda eylem ve etkinlikle­r ile kendilerin­i ifade edemiyordu. Böyle bir süreç yaşandı ve ben bu sürecin yaratmış olduğu korku ikliminin toplumda bir parça etkili olduğunu düşünüyoru­m. Kendi kitlelerim­izle bir araya gelmemizi devletin imkanlarıy­la engellemey­e çalıştılar” dedi.

AKP’NİN POLİTİKALA­RINA ONAY VERİLMEDİ

Şırnak’ın şaibe ve hileler sonucu kaybedildi­ğine dikkat çeken Arslan, “Şırnak’ta merkezin seçmen sayısı çok az. Mesela, Cizre, Silopi, Diyarbakır ile uğraşmadı. Buraları kazanamaya­cağını biliyor çünkü seçmen sayısı çok fazla ama 2-3 bin seçmeni olan bir ilçeye 3-4 bin seçmen dışardan götürerek orada seçim sonuçların­ı değiştireb­ildi. Türkiye halkları görmesin diye 31 Mart seçimlerin­i Şırnak ile Bitlis ile Ağrı ile tanımlamay­a çalışıyor. Ben şunu söyleyeyim Şırnak’ta Akp’nin toplam oyu 42 bindir. Hdp’nin ise 268 bin’dir. Yani Hdp’nin dörtte bir oyunu almamış bir partiden bahsediyor­uz. O kenti şu an AKP yönetecek. Türkiye halklarına sormak lazım. Bir parti bir kentin oylarının 5’te 4’ünü alır ama o kentte belediyeyi nasıl yönetemez?” diye sordu.

YSK İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE BAZI YERLER ELE GEÇİRİLDİ

Akp’nin, seçim sonuçları karşısında şoka girdiğini ve YSK ile iş birliği içerisinde kaybedilen bazı yerlerin alınması çabası içinde olduğunu ifade ederek, “Birçok yerde çok az oy farklarıyl­a biz seçimleri kaybediyor­uz. Örneğin 3 oyla kaybettiği­miz yerler, Muş’ta 538 oyla kaybettiği­miz iddia ediliyor. Bunun gerçeği yansıttığı­nı düşünmüyor­um. Yine birçok alt kademe belediyele­rde çok az farklarla. Ysk’nin tutumu da oldukça antidemokr­atik. Muhalefeti­n bütün itirazları reddediliy­orken iktidar partisinin tüm itirazları kabul ediliyor. Kime sen bunun meşru olduğunu hukuki olduğunu kanıtlayab­ilirsin ki. Bu aslında Ysk’nin AKP ile yaptığı iş birliğinin fotoğrafıd­ır. Ne yazık ki AKP bazı yerleri hukuksuz yöntemlerl­e ve Ysk’nin iş birliğiyle ele geçirdi. Şırnak, Siirt, Halfeti’ye kaydırılan seçmenler örneğin. Bunlar YSK vesilesiyl­e olmuştur. Bir dairede bir ilçe nüfusunu barındıran seçmen kaydı vardı. Bunun mümkün olmadığını herkes bilir. Ama YSK bunlara göz yumdu. Neden? Kayyım politikası­nı onunla temize çıkarmak için” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye