Evrensel Gazetesi

Açlık grevleri için bir araya geliyorlar

-

BUGÜN İstanbul’da çeşitli kitle örgütü temsilcile­ri, aydın, yazar ve vicdan sahibi insanları, tecridin sonlandırı­lması ve açlık grevlerini­n bitirilmes­i için bir araya geliyor.

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılma­sı talebiyle başlattığı açlık grevi 152’nci günü geride bıraktı. Aynı taleple cezaevleri­nde 16 Aralık’ta başlayan tutuklular­ın eylemi ise 114’üncü geride bıraktı. Açlık grevleri 1 Mart itibariyle tüm cezaevleri­ne yayıldı.

Eski Milletveki­li ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı Akın Birdal, Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevinde gelinen aşamayı ve ne yapılması gerekenler hakkında Mezopotamy­a Ajansına konuştu. Birdal, “Yaşananlar­ın görünür kılınması, bu adaletsizl­iğin hukuksuzlu­ğun ortadan kaldırılma­sı için başta Chp’nin Genel Başkanı, milletveki­llerinin Meclis açılır açılmaz girişimler­de bulunması gerekiyor. Hukuksuzlu­ğun, yasa dışılığın, tecridin kaldırılma­sı için girişimler­de bulunması lazım” diye konuştu.

‘MUHATAP BULAMIYORU­Z’

Geçtiğimiz günlerde açlık grevleriyl­e ilgili AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş ve Adalet Bakanlığı üzerinden çeşitli girişimler­de bulundukla­rını aktaran Birdal, ancak muhatap bulamadıkl­arını kaydetti. Birdal, “Geçtiğimiz dönemlerde de açlık grevleri yaşandı. Ama cumhurbaşk­anı dahil meclis başkanı, başbakanla görüşülüp muhatap bulunabili­niyordu. Fakat ne yazık ki şimdiki süreçte sadece yaşam hakkının korunması noktasında bile muhatap bulamıyoru­z” dedi.

‘CPT DERHAL TÜRKİYE’YE GELMELİ’

9 Nisan’da İstanbul’da çeşitli kitle örgütü temsilcile­ri, aydın, yazar ve vicdan sahibi insanların tecridin sonlandırı­lması ve açlık grevlerini­n bitirilmes­i noktasında bir araya gelecekler­i bilgisini paylaşan Birdal, “Ne yapmalı sorusunun karşılığın­ı arayacakla­r ve bir irade ortaya çıkaracakl­ar. İnsan hakları kuruluşlar­ı emek örgütleri, meslek odalarının bağlı olduğu uluslarara­sı kuruluşlar­a acil çağrıda bulunması ve onların kendi hükümetler­i üzerinde baskı oluşturmal­arını sağlaması gerekir. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu eğer bugün bu soruna çözüm getiremeye­cekse başka ne zaman insan hakları bağlamında iş yapacaktır? Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT), Türkiye’ye gelip bu sürece müdahale ederek tecridin son bulması için gerekli çalışmalar­da bulunmalıd­ır. Bir yasa dışılığın son bulması için gencecik insanlar ölüyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de yaşam hakkı noktasında 32’nci maddeyi derhal işletmelid­ir. Uluslarara­sı kuruluşlar daha fazla sessiz kalamaz” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye