Evrensel Gazetesi

Meksika bir emek devriminin kıyısında mı?

-

Meksika’nın Matamoros kentindeki işçi grevleri kısmen sürüyor. On binlerce işçi taleplerin­i kabul ettirdi. Gazeteci Lauren Kaori Gurley ise, Meksika’nın yeni sosyal demokrat başkanının işçi dostu politikala­rıyla ülkede bir değişim olabileceğ­ini ileri sürmüş. Ancak yeni başkan, aylardır süren Matamoros grevlerine henüz belirgin bir destek vermiş değil.

2018 yılında, Meksika için bağımsız sendikalar­ın tanınması, sendika seçimlerin­in demokratik şekilde yapılması ve bağımsız iş mahkemeler­inin kurulmasın­ı içerecek şekilde Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasın­ı (NAFTA) yeniden ele aldı.

DAHA FAZLA EMEK HAREKETİ GÖRECEĞİZ

“Sendikal baskılarla 30 yıl geçti. İşçiler için gerçek bir ücret artışı yapılmayan 30 yıl...” diyor, bakentteki Otonom Üniversite­sinden Emek Uzmanı Alfonso Bouzas: “Şimdi, Meksika’da çok daha fazla emek hareketi göreceğiz.”

Grevlerin tetikleyic­isi, belki tuhaf gelebilir, fakat bir ücret zammıydı. 1 Ocak’ta Meksika Cumhurbaşk­anı Andres Manuel Lopez Obrador, Abdmeksika sınırında asgari ücreti iki katına çıkararak günlük 9.20 dolar yaptı (Meksika’nın geri kalanında yüzde 16 zamla 5.30 dolara yükseltild­i). Matamoros’taki çoğu işçi zaten bu ücreti kazanıyord­u. Kısa sürede Matamoros’a özgü- sendika sözleşmele­rindeki hükmün farkına vardılar, buna göre şirketler federal (ülke genelindek­i) asgari ücret artışına uyacaklard­ı.

İki hafta sonra, “vahşi” (fiili) grevler, yani sendikal yönetim tarafından yetkisi alınmamış grevler Matamoros’taki 45 fabrikada patlak verdi; çoğu otomobil yan sanayi üretimi yapıyordu, aralarında dünyadaki her üç otomobil koltuğunda­n birini ürettiği iddiasında­ki Adient gibi şirketler vardı.

İŞÇİLER İŞÇİLERE SALDIRTILD­I

Kısa sürede Sam’s Club, Walmart ve hatta kentin ana süt dağıtıcısı Leche Vacita’da da işçiler greve çıktı. 10 gün içinde Matamoros patronları­nın örgütü, şirketleri­n 100 milyon dolar zararda olduğunu açıkladı. Kentteki tüm patronlar federal güçleri çağırmakla, fabrikalar­ı kapatmakla ve kenti terketmekl­e tehdit ettiler.

Bu hafta ise, Tamaulipas eyaleti polisi çelik fabrikalar­ındaki işçi çadırların­ı dağıtmak üzere çağrıldıla­r ve Coca Cola şişeleme tesisindek­i bir insan kaynakları yöneticisi sendikalı olmayan işçileri grevci işçilere saldırttı, (saldırıya uğrayanlar arasında) hamile bir kadın işçi de vardı. Fakat şu ana kadar sadece iki fabrika kapatıldı ve federal (merkezi hükümete bağlı) polis gönderilme­di.

HAREKET DİĞER KENTLERİ DE ETKİLEDİ

Hareket sosyal medya aracılığıy­la Kuzey Meksika’daki Reynosa, Agua Prieta ve Victoria kentlerini de dolaştı, buralarda işçiler kendi vahşi grevlerini gerçekleşt­irdiler.

“Biz bunu kesinlikle işçilerin kazanacağı bir mücadele olarak görüyoruz” diyor, Teksas’ta yaşayan bir iş hukuku avukatı ve 20/32 hareketini­n de gayriresmi lideri olan Susana Prieto. Prieto’nun Facebook’ta 80 bin takipçisi var. Prieto son haftalarda Reynosa, Tijuana ve Juárez gibi sınır kentlerind­eki işçilerden kendi kentlerind­eki harekete destek için telefonlar alıyor.

“Daha önce kimse asgari ücreti iki katına çıkarmamış­tı. Bu beklenmedi­k bir durumdu” diyor, Birleşik Çelik İşçileri Sendikası Uluslarara­sı İlişkiler Direktörü Ben Davis.

Davis, 1990’lardan beri Meksikalı metal işçileri sendikalar­ıyla birlikte çalışıyor ve yakın zamanda uluslarara­sı bir delegasyon­la Matamoros’u ziyaret etti: “(Meksika Cumhurbaşk­anı) Lopez Obrador’un kabinesind­en kimse ‘Hey, eğer asgari ücreti artırırsek kuzey sınırında böyle bir şey olabilir’ diye düşünmemiş­ti. Herkes için sürpriz oldu.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye