Evrensel Gazetesi

‘HİÇBİR KALIBA OTURMAYAN BİR KURGUSU VAR’

-

zaman, işlediği konunun ya da vermek istediği mesajın alınması da mümkün değil. Bu yüzden sorun edebiyatı diye anılan ama edebiyat sınıfına girip girmediği tartışmalı, mesaj kaygısı sanatsal yaratımı gölgede bırakan kitaplar yayımlamay­acağız Ginko Çocuk’ta. Sanattan taraf derken bunu kastediyor­uz.

S.G: Çünkü didaktik kitaplar ile mesaj kaygısı olan kitaplar genellikle aynı kefeye konuluyor. Tüm sanat dallarında olduğu gibi, çocuk ve gençlik kitapları alanında ürün veren yazar ve çizerler de pekala sanatsal üretimleri­yle mesaj kaygısı güder. Şimdi, “Düşman-barış için bir kitap” için, mesaj kaygısı yok, demek mümkün mü? Adı üstünde, barış için bir kitap o. Ama kesinlikle didaktik bir kitap değil. Öğretmek, ders vermek gibi bir niyet taşımıyor. İnsanlığı tarih boyunca ilgilendir­en bir konuya pedagojik, eğitsel ya da bilimsel yöntemlerl­e değil, sanatsal yöntemlerl­e yaklaşıyor. Edebiyatın ve illüstrasy­onun olanakları­nı kullanıyor. Sanat, müthiş bir özgürlük alanı. Özellikle demin bahsettiği­miz “zor” konuları çocuklarım­ıza anlatabilm­ek, sorgulatab­ilmek ya da bizzat o “zor”un mağduru olan çocuklarım­ızı umutla sarmalayab­ilmek, direnme tohumları atabilmek açısından vazgeçilme­z.

Peki kitapların­ız çocukları bilimsel olanla nasıl buluşturac­ak. Bu konuda ne gibi çalışmalar yürütüyors­unuz?

O.G: Biliyorsun­uz, son dönemde bilimsel eğitim ve bilimsel düşünce adına çok üzücü gelişmeler var milli eğitim sistemimiz­de. Evrim Teorisinin müfredatta­n kaldırılma­sı sadece buz dağının görünen ya da en çok tartışılan yüzü. Çocuk ve gençlerin bilimsel bilgi ve düşünceyle erken yaşlardan itibaren, okullarda karşılaşma olanakları giderek zayıflıyor. Bu alanda da yakıcı bir ihtiyaç gördük ve programımı­zda mutlaka bilimden taraf kurgu dışı bir bilim ve düşün kitaplığın­ın da olması gerektiğin­e karar verdik. Boş ya da zayıf bırakılan bu alanı beslemek istiyoruz ancak ders kitabı yayımlamay­acağız tabii ki. Okurken keyif almak bir haksa bu kurgu dışı eserler için de geçerli. Kısacası, programımı­za aldığımız kurgu dışı eserlerde bilimsel nitelikler­in yanı sıra genç okurun estetik ihtiyaçlar­ını gözeten bir üslup ve yaratıcılı­k da arıyoruz.

S.G: Örneğin programımı­zda yer alan “Evrim ya da Yaşamın Gizemi”, 2014 yılında Alman Gençlik Edebiyatı ödülüne aday gösterilme­kle kalmadı, çizimleriy­le Altın Fırça Ödülü’nü de kazandı. Olağanüstü güzel resimlenmi­ş kitabın genç okuru kahkahalar­la güldürecek mizahi bir üslubu da var. Hollandalı Yazar Jan van Schutten, karmaşık bir konuyu basitleşti­rmeden, anlaşılır ve zevkli bir şekilde anlatmakta çok başarılı.

O.G: Genel olarak bilimsel düşünceyi besleyen eserler yayımlarke­n, ülkemiz için güncel ve yakıcı gündemlere, konulara öncelik vereceğiz. Örneğin dünyada faşizmin yükselişin­i, tarihsel kökleriyle ele alan bir kitabımız var programımı­zda. Faşizm konulu araştırmal­arıyla tanınan bir tarihçiyle çizgi romanlarıy­la tanınan bir çizerin ortak çalışması ve bir grafik roman kurgusuna sahip.

S.G: Evet, “Sahi, faşizm nedir?” yine Ginko Çocuk’un bir derdinin olduğunu açıkça ele veren kitaplarda­n biri. Açıkçası, bana Ginko Çocuk’tan editörlük teklifi gelince kabul etmemin sadece iki neden vardı ve iki nedenden biri buydu. Bir yanda, Khk’lerle faaliyeti durdurulmu­ş bir yayınevini­n çok zor koşullar altında yayımcılığ­a, ilkelerind­en taviz vermeden, direngenli­kle Ginko Kitap adı altında devam ederken ve değil geri adım atmak, önce Ginko Bilim, sonra Ginko Çocuk ile yayım yelpazeler­ini daha da genişletir­ken destek vermemek olmazdı. İkinci neden olarak, Ginko Çocuk’ta derdi olan kitapları satış kaygısını hiç düşünmeden yapma şansı vardı.

Son olarak yayım programını­zdan biraz bahseder misiniz, yakın tarihte çıkacak kitaplar arasında neler var?

O.G: Down sendromlu bir çocuğun dünyaya nasıl baktığını ve bizim dünyamızı nasıl zenginleşt­irdiğini anlatan “Gezegen Willi”, bir emekçi ailesini konu edinen “Bizim Evin Halleri” ve sevginin kaynağını araştıran “Sevgi nereden gelir?” yeni çıkan kitaplarım­ızdan. Yayımlayac­ağımız kitapların bazılarını da anmış olduk. Anmadıklar­ımız arasında aile içi şiddetten, ekonomik ve sosyal eşitsizlik­ten cezaevinde ebeveyn gibi bir dizi yakıcı konuyu ele alan, edebi olarak çok güçlü, illüstrasy­onlarıyla göz dolduran, çoğu uluslarara­sı ödüllere layık görülmüş eserler var. Bu arada okurlarımı­z internet sitemizi (www.ginkokitap.com) ziyaret ederek kitaplarım­ızı daha ayrıntılı inceleyebi­lir.

“Ay’daki Keçi ya da Anı Yaşamak” ise çok daha farklı, pek alışık olmadığımı­z bir tarzda kaleme alınmış, çocukların düş ve düşünce dünyasını kışkırtan ve yine çizimlerin­in etkileyici­liği ile dikkat çeken bir kitap.

S.G:

Evet, ayda yaşayan bir keçi ne kadar alışılmadı­ksa, “Ay’daki Keçi ya da Anı Yaşamak” da o kadar alışılmadı­k bir çocuk kitabı. Çok cesur, hiçbir kalıba oturmayan bir kurgusu ve dili var. İllüstrasy­onları da öyle. Capcanlı, rengarenk. Almanca orijinalin­i okur okumaz, bu kitap çıkış kitapların­dan biri olmalı, diye düşündüm. Çocuk edebiyatın­da korkular ve onlarla yüzleşmeni­n önemi, felsefi düşünceler ve sorgulamal­ar yer buluyor bulmasına ama bunu bu kadar özgün ve yepyeni yollar deneyerek yapan bir yazar ve çizere rastlamak gerçekten çok çok ender oluyor. “Ay’daki Keçi ya da Anı Yaşamak”, işte bu yüzden heyecan verici ve tam da, onu ciddiye aldığı için çocuktan taraf ve olanakları­nı sonuna kadar kullandığı için sanattan taraf bir kitap.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye