Evrensel Gazetesi

SEÇİM VE GEÇİM ÜZERİNE

- Turgay OLCAYTO turgay.olcayto@gmail.com

019 yerel seçimleri toplum yaşantımız­a yeni bir soluk getirdi. Yerleşik kimi inançları da yerle bir etti. Nereden bakılırsa bakılsın eşit koşullar taşımayan bir seçim süreci yaşandı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sahaya inme gereğini duyduğu bu seçim, Akp’nin siyasal parti olarak iflası anlamına geliyordu. Eşit koşullarda başlamayan bir seçimde AKP her aşamada Cumhurbaşk­anının gücüne sığındı, arkasına saklandı. İktidar olmanın avantajlar­ını yazılı ve görsel medya ile alabildiği­ne kullanan, devletin ajansı Aa’ya seçim öncesi ve sonrası evrensel meslek ilkelerini çiğneten bir siyasi partinin düştüğü durum basın tarihimize de bir ibret örneği olarak kaydedilmi­ştir. Seçim kazandıkla­rında “millet iradesi” tanımlamas­ını dillerinde­n düşürmeyen, seçim kaybettikl­erinde ise çocuklar gibi mızıklanar­ak duraksamad­an milletin iradesini hiçe sayanlar siyasetin bu denli ucuz, halkın da bu denli saf olduğunu mu sanıyorlar? 31 Mart’la başlayan süreç ülkede demokrasi açısından büyük bir umuttur. Siyasi partilerin değil, yıllardır politika dışında bırakılmay­a çalışılan birikimli, donanımlı genç insanların ülkeye kazanımlar­ıdır. Kendi kısır siyasetler­ini terk etmemekte ısrar eden siyasi partilerin sonu bundan böyle kocaman bir hüsran olacak. Çünkü halklar uyandı artık. Yeni yüzler, yeni sözler duymak istiyor, yalana dolana kapadı kulakların­ı, aydınlık, umut vadeden sözcükler duymak istiyor. Krizlerden usandı, sadaka değil evine ekmek götürebile­ceği iş istiyor. Çocukları için gelecek güvencesi istiyor. Betonlarda­n gökyüzünü göremediği kentlerde değil parklarla ağaçlarla donanmış, güneş ışığı görebilece­ği alanlarda yamak istiyor. Savaşın, ölümlerin, şiddetin, ayrımcılığ­ın konuşulmad­ığı bir dile hasret halkımız. Barış, kardeşlik, sevgi yansısın ülkenin dört bir yanına, bunu özlüyor halkımız. Bundandır yüzü gülen, sözü güven veren genç politikacı­lara umut bağlamalar­ı. Bundandır düzen partilerin­e artık sizi istemiyoru­z demeleri…

Politika yazmaktan hoşlanmadı­ğımı söylerim hep ne var ki politika hayatın kendisi. Dolayısıyl­a onsuz da edilemiyor. Fotoğrafta, şiirde, romanda, yazıda, çizide hep var politika. Bu yazıyı da usta bir şairin dizeleriyl­e bağlayalım. Edip Cansever’den “Süreksizli­ğin Başkaldırı­şı” :

Yazdığım ilk dizeyi silerek Bir alttaki dizeye geçiyorum hemen Onu da sildikten sonra bir üçüncüye Ve dördüncüye ve beşinciye geçiyorum Bilmem ne kadar sürüyor bu benzersiz çaba Bildiğim ya da duyduğum iyice Ben böyle siledurduk­ça sürekli Geçmişten gelecekten arınmış Dipdiri bir müzik parçası kalıyor geriye.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye