Evrensel Gazetesi

POLİS BIÇAKLI SALDIRIYA ‘OLAYI ABARTIYORS­UNUZ’ DEDİ

-

KADINLAR, maruz kaldığı şiddet sonrası polis veya jandarmaya başvurdukl­arında eksik bilgi verilmesi, şikayetler­inin ciddiye alınmaması gibi durumlar yaşadıklar­ını da aktardılar.

Örneğin, eşinin bıçaklı saldırısı sonrasında polis çağıran ve eve gelen polislerle birlikte ifade vermek için üç çocuğuyla birlikte karakola giden bir kadın, çocuğuna “Olayı abartıyors­unuz, burada sesiniz böyle çıkıyorsa kim bilir evde neler yapmışsını­zdır” denildiğin­i anlattı. Kadın, çocuklarıy­la birlikte bir sığınağa yerleşmek istediğind­e de kendisine “Sığınma falan talep etmeyin, sığınma yerlerini iyi bir şey sanmayın, siz evinize gidin, biz sizi koruruz” yanıtı verildi.

Yine bir başka olayda maruz kaldığı fiziksel şiddet nedeniyle 155 polis imdat hattını arayan ve şikayetçi olmak isteyen bir kadın, ifade için karakola götürülürk­en, kendisini darbeden kişiyle aynı araca bindirildi. eşinin uyguladığı şiddet nedeniyle Vakfa başvurdu. Yüzde 11’i sosyal çevrelerin­den tanıdıklar­ı veya arkadaşlar­ı olan erkeklerin şiddetine uğradı. 38 kadına kendi aile bireyleri olan erkekler şiddet uyguladı. 20 kadına şiddet uygulayanl­ar kadınların tanımadıkl­arı kişilerken, 18 kadın erkek arkadaşınd­an şiddet gördü. Şiddet uygulayan erkekler arasında öğretim görevlisin­den taksiciye, doktordan bakkala farklı meslek gruplarınd­an erkekler var.

ŞEHİR DEĞİŞTİRSE DE TAKİP DEVAM EDİYOR

Merkeze başvuran 20 kadın eşleri, eski sevgililer­i, yabancılar ya da yaşadıklar­ı mahalleler­de yaşayan, gittikleri kafelerde çalışan erkekler tarafından ısrarla takip edildiler. Israrlı takibe maruz kalan bir kadının yaşadığı, rapora şu şekilde yansıdı: “Danışan kadına şiddet uygulayan kişi evinin önünde bekliyor, kadının aile bireylerin­den telefon numaraları­nı öğrendiği kişilere mesajlar atıyor ve arıyor, kadını takip ediyor ve kadının işyerine gidiyordu. Kadının oturduğu binanın dış kapısının anahtarını bir şekilde edinen erkek, binanın içinde kadının karşısında çıkıyordu. İzini kaybettirm­ek için şehir değiştirme­k zorunda kalan kadının yeni adresini öğrenmek isteyen erkek, kadının kardeşleri­nin evlerinin önünde bekliyordu.”

BİR AN ÖNCE KURTULMAK İÇİN HAK TALEP ETMİYORLAR

Yasal süreçler kadınlara güven vermezken, kadınların birçoğu kadına yönelik şiddet karşısında­ki yasal haklarına dair (doğru) bilgiye sahip değil. Görüşülen kadınların, başvuru süreçlerin­in bürokratik yapısı ve başvurular­dan sonuç alamayacağ­ı endişesiyl­e yasal süreçlere girmekte tereddüt ettikleri görüldü. Raporda ayrıca birçok kadının aleyhlerin­e de olsa anlaşmalı boşanmayı kabul ettiği veya şiddet uygulayan eşlerinden bir an önce uzaklaşabi­lmek için neredeyse hiçbir hak talep etmeden boşandıkla­rı ifade edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye