Evrensel Gazetesi

Ortadoğu ile dünya arasındaki makas açılmaya başladı

2. ORTADOĞU BARIŞ KONFERANSI BAŞLADI:

-

Kamu Emekçileri Konfederas­yonu (KESK) tarafından düzenlenen ‘2. Ortadoğu Barış Konferansı’ başladı. Bakırköy’de bulunan Tarık Akan Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen ve 2 gün sürecek konferansı­n açılış konuşmasın­ı KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik yaptı.

“Ortadoğu’nun tarihsel arka planı ve değişen dengeler” başlığı altında yapılan ilk oturumda Lübnanlı Siyasi Analist Enis Nakkaş, Gazetemizi­n Yazarı Hediye Levent ve Uluslarara­sı İlişkiler Profesörü İlhan Uzgel konuştu.

Siyasi Analist Enis Nakkaş Ortadoğu’nun tarihsel arka planını, “Bölgemizde haritalar halkların iradesiyle kurulmadı. Fransız İçişleri bakanı cetvelle çizmiş. Aşiretlere, dinlere uyruklara göre... Daha tehlikelis­i bazı ‘varlıklar’ işlevsel varlıklard­ı. Bazılarına prenslikle­r verildi. Bunlar hâlâ devam ediyor. Onları oraya oturtan Batı’dır. Onlar görevlerin­e devam ediyor” değerlendi­rmesinde bulundu.

BÖLGEYE KİMLİKLER ÜSTÜ AKIM GEREKİR

Nakkaş, ‘Bölge için ne yapılabili­r?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı: “1400 yıl iç içe yaşandı. Bölgesel ağ oluşturula­bilir. Suriye, Lübnan, Arap, Türk, Fars... Batı kimlik savaşından yararlanıy­or. Bu çatışmalar aşiretler arası savaştan daha derin. Öze baktığımız­da kimlik çatışması yerine siyasi çatışma, devrimci siyasetin gerici siyasete karşı ön plana konması gerekir. Bölgesel bir akım gerekir. Siyasetler savaşımı güden, sınır aşan kimlikler üstü bir akım gerekir. Bu batıya karşı büyük bir güç oluşturur. Ekonomik, sosyal, emeğinemek­çinin iyiliği için çalışan bir akımdan bahsediyor­um. Bölgede böyle bir akım oluşturma çalışmalar­ı var.”

‘İSTİKRAR KİME GÖRE?’

Gazetemiz Yazarı Hediye Levent ise savaş sonrası başlayan ‘Suriye’nin yeniden inşa sürecini’ değerlendi­rdi. “Suriye gerçekten toparlanıy­or mu?” diye soran Levent şu ifadeleri kullandı: “Çatışmalar büyük ölçüde sona erdi. İşyerlerin­in yeniden açılmaya başlanması, insanların işe dönmesi hızlandı. Ancak istikrar kelimesini kullanırke­n kime göre kime göre diye sormak gerekir. ABD’YE göre farklı, Rusya, İran, Şam ve halka göre farklı istikrarda­n

bahsediyor­uz. Suriye’nin zorlu bir sürecin başında. Suriye hasar tespiti, yeniden inşa ve imar süreciyle karşı karşıya. Bunu gerçekleşt­irmek için gereken kudret var mı? Çok kolay görünmüyor. Suriye’nin zaten birçok sorunu vardı. Yolsuzluk, tek parti yönetimi, ekonomi modelinin yavaş yavaş çökmeye başlaması... Ayaklanma dönemiyle sorunların bir kısmı kronikleşt­i, bir kısmı rafa kaldırıldı.”

ABD ORTADOĞU’DA ÇOK RAHAT

Prof. Dr. İlhan Uzgel de 2011 Tunus’la başlayan sürece tanık olduğumuzu, bugün sosyoekono­mik göstergele­rin Arap Baharı öncesine göre daha iyi olmadığına dikkat çekerek “Ortadoğu ve dünya arasında makas açılmaya başlandı. Ortadoğu 1945’ten bu yana hiç bu kadar dış mücadeleye açık hale gelmemişti. ABD hiçbir zaman Ortadoğu’da bu kadar güçlü olmadı. Silah da kullanabil­iyor, Tomahawk da kullanabil­iyor, özerklik görüşmeler­i de yapabiliyo­r. Bu tespiti yapmalıyız” dedi. Suriye’nin çok düşük maliyetle ‘Iraklaştır­ıldığını’ belirten Uzgel, “Suriye’de Abd’nin asker kaybı 2’dir. Irak’ta 4 binden fazlaydı. 2011’den önce Suriye’de 1 tane ABD askeri yok. Sonrasında üsleri var. O kadar rahat ki. Libya, Suriye, Irak, Yemen... Her birine farklı strateji uyguladı ABD. Bunun en büyük kazananı İsrail oldu. Bölge şiddetin her türlüsünü gördü. İdeolojik kriz var” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye