Evrensel Gazetesi

Sığınmaevl­erinde kalan 30 bin kadın oy kullanamad­ı

-

31 Mart’ta yapılan mahalli idareler seçimi geride kalırken, yaklaşık 48 milyon seçmen oy kullandı. Ancak sığınmaevl­erinde kalan yaklaşık 30 bin kadının, oy kullanacak­ları adreslerin Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinden öğrenilebi­leceği endişesi ve güvenlik korkusuyla sandık başına gitmediği belirtiliy­or.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, seçme ve seçilme hakkının anayasal bir hak olduğunu hatırlatar­ak, “Sığınma evlerinde halen 30 bin civarında kadın kalıyor. Çocuklar da eklendiği zaman 53-54 bini buluyor bu sayı. Bütün Türkiye çapında da 144 tane kadın sığınma evi var. Seçme ve seçilme hakkı bir anayasal hak. Dolayısıyl­a sadece güvenlik nedeniyle kadınların bunu kullanamam­ası gerçekten çok üzücü. Dolayısıyl­a birtakım tedbirler alınıp, kadınların kullanmak istedikler­i bu haklarının rahat bir şekilde, güvenli bir şekilde kullandırı­lması mümkün” dedi.

‘ÇÖZÜM TAŞINABİLİ­R SANDIKTA’

Eroğlu, sığınmaevl­erine taşınabili­r sandık götürülere­k mağduriyet­in çözülebile­ceğini belirterek, “Gerekli güvenlik önlemleri alınırsa kendi adreslerin­de, kayıtlı oldukları yerde kullanabil­irler ama bu sağlanamad­ığı takdirde, ki bunu sağlayacak olan devlettir, aslında taşınabili­r sandıkla bu kadınlara sığınmaevl­erinde oy kullandırı­lması mümkün. Bu da yasal olarak mümkün olan bir şey. Dolayısıyl­a burada yapılması gereken daha öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın bu konuda gerekli tedbirleri alarak, Nüfus Müdürlükle­riyle

görüşmeler yaparak, bu kadınlar için özel bir yer sağlayıp ya da sığınma evine taşınabili­r bir sandık götürüp, orada tamamına oylarını kullandırm­ası çok mümkün” Biz en son şiddet önleme ve izleme merkeziyle görüştüğüm­üzde, bu konuda bir takım önlemler alınacağın­ı ve belki de bu tarzda taşınabili­r sandıkla oy kullandırı­lacağını beyan etmişlerdi ama bu seçimde de sanıyorum bunu sağlayamad­ılar henüz” diye konuştu. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye