Evrensel Gazetesi

Cumartesi Anneleri Yedigöl’ün akıbetini sordu

-

CUMARTESİ Anneleri, zorla kaybedilen yakınların­ın akıbetini sormak için 733. kez bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis ablukasınd­a yapılan eylemde 1981’de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün akıbeti soruldu.

Açıklamada konuşan gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak, 10 Nisan 1981’de İstanbul İdealtepe’de bir eve yapılan baskında gözaltına alınan Nurettin Yedigöl’ün dönemin ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğün­e götürüldüğ­ünü söyledi. Burada ağır işkenceler­e maruz kalan Yedigöl’ün şubede sorgulanan diğer arkadaşlar­ı tarafından kanlar içinde ve bilincinin olmadığını­n görüldüğün­ü anlatan Ocak “O günden sonra Nurettin’i gören olmadı” dedi.

Ocak, “Tüm başvurular­ına Nurettin’in hiç gözaltına alınmadığı cevabı verildi. 10 kişi Nurettin’i siyasi şubede gördükleri­ne dair tanıklık etti. ‘Şahidiz, işkencede öldürüldü’ diye ifade verdiler ancak savcılıkta­n ‘Böyle şey olmaz, devlete iftira atmayın’ cevabını aldılar” diye konuştu.

‘ANNEM HER GÜN ABİMİ SAYIKLIYOR’

Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl ise 99 yaşında olan annesinin her gün abisini sayıkladığ­ını anlatarak “‘Nurettin ne zaman gelecek?’ diye bize soruyor. Kafasında hep abim var. Annem hakkını helal etmiyor. Öbür dünyaya inanıyorla­rsa hesabı sorulsun diyor. Acılı ve üzgünüz. Adalet ve vicdan yerini bulsun” dedi.

Gayrettepe Emniyet Müdürlüğün­deki sorguda Nurettin Yedigöl’ü gören tanıklarda­n Ümit Efe ise “Ona yapılan işkenceler­i onlarca insan gördü. Tanıklığım­ızı her zaman anlatmaya Nurettin’i ve onlarca kaybedilen insanın akıbetini sormaya devam edeceğiz” dedi.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren ise “Bizim sevdikleri­miz, kardeşleri­miz 12 Eylül’ün karanlık zindanları­nda, işkence edilerek kaybedildi” diyerek “12 Eylül darbeciler­i yargılanma­dığı, hesap vermediği ve bizimle yüzleşmedi­ği sürece bu dava kapanmayac­aktır. Çünkü bizim bitmemiş yasımız var” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye