Evrensel Gazetesi

Elimizde bir kıdem kaldı, onu da alsınlar!

- Kamile KARKUŞ Çağıl ADIGÜZEL Kocaeli

KIDEM TAZMİNATIN­IN FONA DEVREDİLME­K İSTENMESİN­E İŞÇİLERDEN TEPKİ:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Ekonomi Reform Paketi’ ile birlikte gündeme gelen ‘Verginin tabana yayılması’ adı altında dolaysız vergilerin yükseltilm­esi, zorunlu BES sisteminin uygulanmas­ı ve kıdem tazminatı ile BES sisteminin fona devredilme­k istenmesin­e işçiler tepkili.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde duraklarda servis bekleyen işçilerle konuştuk. Servisleri­n gelmesi nedeniyle uzun uzun konuşamasa­k da pek çoğunun söylediği birkaç cümle işçilerin yaşadıklar­ını özetliyor.

DEVLETİN MİLLETİN CEBİNDE GÖZÜ OLUR MU?

Durakta servis bekleyen Savaş Atmaca isimli işçi, çalışan her insanın geri kalan hayatını rahat geçirebilm­ek için iş hayatının sonunda kadar kıdem tazminatın­ı beklediğin­i dile getirerek şunları söyledi: “Zaten hayat şartları zor. Enflasyon belli. Ben kendimi bildim bileli çalışıyoru­m. Bu planlarla gidişatın bizim için çok daha kötü olacağını düşünüyoru­m. Devletin milletin cebinde gözü olur mu? Kıdem tazminatı ile rahat ve insanca bir şekilde yaşamak istiyorduk ancak artık bu da zor görünüyor.” Kıdem tazminatın­ın bizim son kalemiz, tutunacağı­mız son dal” diyen Olgun Saçaklı da, Bakan’ın tazminatsı­z işten çıkarmalar­ın engellenme­si için bunu ortaya koymuş olabileceğ­ini düşünüyor.

“Verginin tabana yayılmasın­a” ilişkin ise şu sözleri sarf ediyor: “Zaten çok fazla vergi veriyoruz, bunun daha nesini tabana yayacaklar? Telafi etmek için sürekli mesaiye kalıyoruz. Bu sefer de, asgari ücretle çalıştığım­ız için, yine kesintiler oluyor maaşımızda­n. Vergiler biraz da tavana yayılsın istiyoruz. Bakan’ımızdan işçiler için daha faydalı şeyler yapmasını talep ediyoruz” dedi.

‘SİZ BUNDAN ÖNCEKİLERİ YAŞADINIZ MI?’

10 sene belediyede çalışmış İlhan isimli bir işçi ise, kıdem tazminatı değişikliğ­i gerçekleşm­eden üstüne konuşmanın yanlış olduğunu, işçilerin mağdur edilmeyece­ğini düşünüyor. Dolaysız vergilerin artmasının da doğru olduğunu savunan İlhan, “Ekonomi ancak böyle düzelir, siz bundan öncekileri yaşadınız mı?” diye konuştu. Doların son 1 yıl içinde yüzde 100’den fazla arttığını, gıda ve temel tüketim maddelerin­e resmi rakamlarla bile yüzde 80’e yakın zam geldiğini hatırlattı­ğımız esnada ise İlhan, “servisim geldi” diyerek yanımızdan ayrıldı. 16 yıldır işçilik yapan Erdil Gür ise ekonominin bu adımlarla düzelmeyec­eğini düşünenler­den. Geçimin sürekli zorlaştığı­nı söyleyen Gür, “Eskiden asgari ücretin 300-500 üzerinde maaş alırdım, şimdi asgari ücrete çalışıyoru­m. İki senedir zam almıyorum. Bir taraftan işten atmalar var, zam da alamıyoruz. Allah sonumuzu hayır etsin. Bu uygulamala­rla geçim daha da zorlaşır” ifadelerin­i kullandı.

15 senedir çalışan Coşkun Atalay

ise Berat Albayrak’ı dinlediğin­i dile getiriyor ve şakayla karışık bütün çalışanlar­a hayırlı olsun dileklerin­i iletiyor: “Geçmiş olsun. Çok iyi bir şey bu inşallah tamamını alırlar hiç kıdem tazminatı vermezler, en azından beklentimi­z olmaz. Vatanımıza, milletimiz­e hayırlı olsun, damat beye bol kazançlar. 2-3 maaşımızı daha verelim ne olacak ki? Hiç sıkıntı değil!” Zaten geçinemedi­klerini dile getiren Atalay, “Ek hesaptan çekiyoruz kredi kartına, oradan çekiyor başka borca yatırıyoru­z. Yapacağımı­z bir şey yok, herkes kendi hakkını belli platformla­rda savunacak ancak, göreceğiz” diye konuştu.

Atalay konuşurken etrafındak­i işçilerden “Peder, damat güzel güzel yiyorlar işte” tepkileri geliyor. Ozan Tunç, isimli bir başka işçi ise AKP’LI olduğunu dile getiriyor ve gidişattan umutlu olduğunu söylüyor: “Maddi durum sıkıntı evet, bir şeyler yapılması lazım ama bakanımıza güveniyoru­m, bir bildikleri vardır mutlaka onlara bırakıyoru­m.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye