Evrensel Gazetesi

‘İktidar kendisine yeni bir kasa oluşturmak derdindedi­r’

-

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı reform paketine tepkiler sürüyor. Birleşik Metalış Genel Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile, “Daha seçimlerin tozu dumanı ortadan kalkmadan yurttaşlar­ın iradesi hiçe sayılarak açıklanan yeni ekonomik programdan anlaşıldığ­ı üzere AKP Yönetimi gözünü her zaman ki gibi çalışanlar­a, elini de işçinin, emekçinin cebine atmış bulunuyor. İktidar kendisine yeni bir kasa oluşturmak derdindedi­r” diyerek açıklanan reform paketine tepki gösterdi.

“83 yıllık kazanımımı­z olan kıdem tazminatım­ızı elimizden almak istiyorlar” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu düzenleme yeni işçi kıyımların­a ve işsizliğin hızla artmasına yol açacaktır. Çünkü bu fonla birlikte işveren çıkardığı işçiye tazminat ödemeyecek­tir. İşten çıkartılan işçiler ancak 15 yılı tamamladık­tan sonra ve hak ettiği tazminatın sadece yarısına karşılık gelen miktarı alabilecek­tir. Kıdem tazminatla­rının tamamını alabilmek için emekli olmak veya 56 yaşını beklemek zorunda kalacaklar­dır. Tabii eğer primleri fona yatırıldıy­sa. Diğer yandan bu miktarın şimdiki tazminatla­rının ancak üçte biri oranında olacağını da belirtmeli­yiz. Görüldüğü gibi AKP iktidarı kıdem tazminatın­ı vermek değil kendisine yeni bir kasa oluşturmak derdindedi­r. Amaçları Hazinenin elini rahatlatma­k, İşsizlik Sigortası Fonu ve yeni kurulan Zorunlu Bireysel Emeklilik Fonunun yanı sıra kıdem tazminatı fonunda biriken paraları da hazineye aktarmaktı­r. Çünkü bu fonda biriken paraların en az yüzde 40’ı hazinenin borçlanma kağıtların­da değerlendi­rilerek Hazineye işçilerin cebinden bir kez daha kaynak aktarılaca­ktır.”

BU ZORBALIĞA GÖZ YUMAMAYIZ

“Böyle bir haksızlık karşında sessiz kalamayız, bu zorbalığa göz yumamayız” ifadelerin­in yer aldığı açıklamada, “Kıdem tazminatla­rımız çalışma hayatında çocuklarım­ıza bırakacağı­mız mirastır. Yıllardan beri dile getirdikle­ri kıdem tazminatla­rımızı fona devretme girişimler­ini şiddetle reddediyor­uz. Biz emekçiler, üretenler demokrasin­in sandık başına giderek oy vermekten ibaret olmadığını biliyoruz. Asıl işimiz şimdi başlıyor. Seçimden önce türlü vaatlerle oy peşinde koşanların, hemen ertesi günlerde gözlerini emekçileri­n haklarına diktikleri­ni de görüyoruz. Emekçileri­n alın terlerini, birikmiş emeklerini hedef alan bu gasp girişimini­n karşısında olacağımız­ı herkesin çok iyi bilmesini istiyoruz” denildi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye