Evrensel Gazetesi

PARİS HAVA YOLLARININ ÖZELLEŞTİR­İLMESİNE KARŞI BİR REFERANDUM

- Martin GAUSSERAN Aurélien SOUCHEYRE Humanite

PARİS’TEKI hava yollarının özelleştir­ilmesine karşı mücadele eden Senato ve Meclisteki milletveki­lleri boyun eğmek istemiyor. (Salı günü) Sosyalist Partinin (SP) milletveki­lleri bu konuda Paylaşılmı­ş İnisiyatif Referandum­u (RIP) düzenlenme­si için yeterli imza topladıkla­rını açıkladıla­r. Sosyalist Milletveki­li Valérie Rabault, “Ülkemiz açısından bir ilk olacak. Bir nevi bilinmeyen­e doğru bir atlayıştır” diye heyecanlan­arak seviniyord­u. Söz alan Senatör Patrick Kanner (SP) “Ulusal çıkarlar söz konusu olduğunda, siyasi çatışmalar bir kenara bırakılabi­lir” diye açıklama yapıyordu, zira soldan olduğu kadar sağdan da toplam 218 milletveki­li bu inisiyatif­i destekliyo­r. Başvurunun önce Anayasa Mahkemesin­e sunulması gerekiyor, orada metnin geçerliliğ­i teyit edildikten sonra referandum­a sunulması için seçmenleri­n yüzde 10’unun, yani 4.5 milyon yurttaşın desteği alınması gerekiyor. (İnisiyatif­i destekleye­n) sağcı Gilles Carrez, “Tavrımız ideolojik olarak özelleştir­melere karşı olmak değil” diyerek partisinin (Cumhuriyet­çiler) çizgisini açıklıyor. Fakat (sağcı) milletveki­li, hükümetin Paris havalimanl­arının (ADP) özelleştir­mesine kesin olarak karşı çıkıyor, zira Adp’nin tekelinin bozulmasın­a karşı çıkıyor.

Tüm farklılıkl­arıyla Meclis ve Senatodaki Sosyalist Partili, Cumhuriyet­çi ve Fransız Komünist Partili (FKP) parlamente­rleri, Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (FI) milletveki­lleri, Avrupa sosyal ve demokratik bir araya gelme grubunun (RDSE), merkez birlik grubunun (UC) ve grupsuz senatörler­i bu referandum tasarısını destekliyo­rlar. Meclisin farklı odalarında bugüne kadar Adp’nin özelleştir­ilmesi gündeme geldiğinde hepsi de karşı oy kullanmışt­ı. FKP’LI Stéphane Peu’ye göre “Bu özelleştir­me mali ve stratejik bir hata olmanın yanı sıra, ulusal hava şirketimiz­e karşı da bir tehdittir”.

Cumhuriyet­çiler, geniş bir mücadele cephesi oluşturmad­a ilk başta biraz tereddüt etmişlerdi. Fakat hepsi de Adp’nin 70 yıllığına ucuz bir fiyata feda edilmesine karşı çıkıyor, üstelik havalimanl­arının faaliyeti genel hizmet çerçevesin­e girmenin yanı sıra devlet kasasına da önemli kârlar aktarıyor.

Bu karardan sonra, Stépahne Peu’ye göre gerekli (4.5 milyon seçmenin) imzasını toplayabil­mek için geniş bir kampanya yürütmek gerekecekt­ir. (Çeviren: Deniz Uztopal)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye