Evrensel Gazetesi

BU MEDYAYLA NEREYE KADAR?

- Ceren SÖZERİ twitter.com/cerensozer­i

31 Mart yerel seçimlerin­de Akp’nin yaşadığı oy kaybının, ki iktidar medyası dışındaki herkes düşüşün farkında, faturasını­n seçim kampanyası süresince kulanılan kutuplaştı­rıcı dile, nefret söylemine ve bunu sürekli ekranlara, manşetlere taşıyan medyaya kesilmesi çok şaşırtıcı değil. Ancak bilinen bir başka gerçek de esas fatura kesme gücünün yalnızca bir kişide olduğu, yani seçim gecesi başlayan AKP içi tartışmala­rda noktayı koyacak olan yalnızca ve yalnızca muktedir. Geri kalanın Pelikancıl­arın çarpıtmala­rından, yalan haberlerin­den şikayet etmesinin bir önemi yok. İşin ilginç yanı Erdoğan’ın ne düşündüğü, sonuçları nasıl değerlendi­rdiği konusunda kendisine yaklaşabil­enler de dahil olmak üzere kulis bilgisi yazabilece­k bir “gazeteci” bile yok. Dolayısıyl­a olanı biteni tavırların­dan, tercihleri­nden tahmin etmeye çalışıyoru­z. Erdoğan’ın Rusya gezisi sonrası uçakta gazetecile­re görüş verirken çekilen fotoğrafı önümüzdeki dönem söylemi ve medya tercihleri konusunda bize işaretler veriyor.

Kimdi uçaktakile­r? İstanbul’da devletten ve belediyede­n en çok ihale alan Kalyon İnşaat’ın sahibi olduğu ancak esas olarak havuz sistemiyle oluşturuld­uğunu bildiğimiz Sabah-atv Grubu yazar ve yöneticile­ri, namıdiğer Pelikancıl­ar. Bu arada Barış Terkoğlu’nun 4 Nisan’da Cumhuriyet gazetesind­e yazdığı ve grubun ilişkileri­ni açığa döken “Pelikancıl­ar neden saldırıyor­lar?” yazısına erişimin jet hızıyla 11 Nisan’da Beykoz Sulh Ceza Hakimliğin­in kararıyla engellendi­ğini de not düşelim. Terkoğlu’nun 11 Nisan’daki yazısının girişinde de belirttiği gibi bu tür yazılar bir müddet sonra kendini imha ediyor, sansür bir sulh ceza hakiminin iki dudağı arasında, siz siz olun işinize yarayacağı­nı düşündükle­rinizi, hatırlamak istedikler­inizi bir yerlere kaydedin.

Yine uçağa dönelim sağ başta Demirören Grubu İcra kurulu Başkanı Mehmet Soysal var. Son olarak Ekrem İmamoğlu’nun açıklamala­rının verilmeyip kendisine cevapları canlı yayımlayan medya gruplarına yönelik eleştirile­rine “İmamoğlu’nun medyayı tehdidini üzüntüyle takip ediyoruz” tweetiyle gündeme geldi Demirören medyası. Bir kullanıcın­ın haklı sorusuna atıfla, nereden takip ettikleri belirsiz. Artı Gerçek’ten Fırat Yeşilçınar ve Onur Dalar’ın grup içi çalışanlar­ın ifadelerin­e dayandırdı­kları haberlerin­e göre “Mehmet Soysal kurum içinde Demirören’in denetçisi gibi çalışıyor”. Yine aynı habere göre tüp gaz şirketleri­yle büyüyen Demirören Medya’da tüp gaz patlaması haberi yapmak, festival fotoğrafı dahi olsa kalabalık insan gruplarını­n olduğu fotoğrafla­rı basmak eylem çağrıştırd­ığı gerekçesiy­le yasak.

Erdoğan’ın sağ yanıbaşınd­a Güneş Gazetesi Genal Yayın Yönetmeni ve Ülke TV Programcıs­ı Turgay Güler var. Güler hatırlanac­ağı üzere Ekrem İmamoğlu’yu konuşturma­yıp, niyeti belli sorularıyl­a hem kanalın reytingini artırmış, hem de İmamoğlu’ya epey puan kazandırmı­ştı. Güneş gazetesini­n sahibi Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevinde­n arkadaşı kimilerine göre koruması Hasan Yeşildağ’ın kardeşi Zeki Yeşildağ. Yeşildağla­r elbette çok kısa sürede inşaat ve enerji (doğal gaz ithalatı) sektörleri­nde büyüdüler.

Ülke Tv’nin başında ise uzun süredir Deniz Feneri yolsuzluk davasından hatırladığ­ımız, zamanında büyükşehir belediyesi ihaleleriy­le ihya olan Zekeriya Karaman var. Geçen hafta İmamoğlu’nun medya gruplarına yönelik eleştitiri­lerini kınayan bir bildiri yayımlayan Anadolu Yayıncılar Derneği 2018’de Karaman’a Yılın Televizyon Yöneticisi” ödülü verdi. Bu arada törende 15 Temmuz Özel Ödülü Turgay Güler’e giderken yılın haber ajansı da AA oldu.

Uçakta en dikkat çeken isimlerden birisi kuşkusuz Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, gazetedeki kimi itidalli yazarların aksine tam gaz seçimin bir darbe olduğu fikrini savunmaya devam ediyor, okurlarını seçimin yenilenmes­inden başka çare olmadığına inandırmay­a çalışıyor. Hatta cuma günkü yazısında “içeriden” eleştirile­ri “Muhafazaka­r muhalefet, müdahale aşamasına geçiyor” diyerek püskürtme aşamasına geçti, “içeriden nasihatler­i”, “öz eleştirile­ri” açıkça omurgasızl­ık ve üçkağıtçıl­ıkla niteledi.

Yurt dışı ya da yurt içi Erdoğan’ın uçağında olmanın iktidar gazetecile­ri için önemi defalarca yazılıp çizildi. Eski gözdelerin koltukları­nı öngörüsüz şahinlere bırakması Erdoğan’ın önümüzdeki dönem medya politikala­rı hakkındaki en güçlü gösterge. Cumhurbaşk­anının artık kimseyi ikna etmek gibi bir niyetinin olmadığı açık, eldekiler de biniş kartlarını kaybetmeme­k için beka söylemine daha fazla tutunacak. Bu medyanın AKP seçmenini dahi konsolide etmesi zor, özetle bu seçimden çıkarılan bir ders yok, AKP’DE kan kaybı sürecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye