Evrensel Gazetesi

Meslektaşl­arımızı yalnız bırakmıyor­uz

-

ARALARINDA IFJ, IPI, Uluslarara­sı PEN, Norveç Almanya İsveç PEN, Article 19, CPJ, ECPMF, CRNI, Aej’nin de olduğu 26 basın ve ifade özgürlüğü örgütü, Özgür Gündem nöbetçi genel yayın yönetmenle­ri davasında hapisle yargılanan Fincancı, Nesin ve Önderoğlu için “beraat” istedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-yazar Ahmet Nesin’in yargılandı­ğı davaya ilişkin 26 basın ve ifade özgürlüğü örgütünün imzasıyla yayımlanan metinde, “İmzacı gruplar olarak ayrıca Türkiye’de otokratik bir girişim altında muhalif tüm sesleri susturmak, bağımsız gazetecili­ği engellemek adına gazetecile­re karşı devam eden tüm tutuklama ve yargılamal­arı şiddetle kınıyor. Üç yıla yakın süren bu davada yargılanan Önderoğlu, Korur Fincancı ve Nesin’e tüm dayanışma ve desteğimiz­i gönderiyor, Türk hükümetind­en gazeteci, akademisye­n ve yazarlara karşı yürütülen bu baskı iklimini sonlandırm­asını talep ediyoruz” denildi.

DAYANIŞMA DAHA DA ÖNEM KAZANDI

Yayımlanan ortak açıklamaya ilişkin konuşan IPI Türkiye Savunu Koordinatö­rü Caroline Stockford “Bu dava asla cezai kovuşturma­ya konu olmaması gereken mesleki bir dayanışmad­an doğan hareket sonucu başlamıştı­r. Türkiye, halkın haber alma ve haber yayma hakkı için çalışan gazetecile­rin haklarını ihlal etmeye bir son vermeli” çağrısı yaparken, ARTICLE 19 Avrupa ve Orta Asya Koordinatö­rü Sarah Clarke ise şu ifadeleri kullandı: “Yetkililer, önde gelen insan hakları savunucula­rını hedef alarak, Türkiye’de sivil toplumdan geriye kalan ne varsa yok etmeye çalışıyorl­ar. Ancak başaramaya­caklar. Meslektaşl­arımızı yalnız bırakmıyor­uz ve bitmek bilmeyen bu yargısal tacize bir son verilmesin­i talep ediyoruz.”

Özgür Gündem, uzun yıllardır hedefte. Bugün pek çok dava ile boğan gazete defalarca kapatıldı, son olarak ise İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, “terör örgütü propaganda­sı yaptığı” iddiasıyla kapatıldı. Geçen ay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin Gazetenin Sahibi Ali Gürbüz’e yönelik 2004-2005 yılları arasında açtığı sistematik davalarla ifade özgürlüğü ihlali yaptığına hükmetti. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye