Evrensel Gazetesi

Sabahattin Ali’nin yazın dünyası

-

24. İzmir Kitap Fuarı ilk haftasını doldurdu. İzmirliler­in ve yakın kentlerde yaşayan Egelilerin yoğun ilgisi devam ederken, fuarın 7’nci gününde Sabahattin Ali anıldı. Kor Kitap ve Manos Kitap’ın ortak düzenlediğ­i söyleşide, “Hangi Sabahattin Ali?” sorusu tartışıldı. Fuar alanında bulunan 1’inci Konferans Salonu’nda gerçekleşt­irilen söyleşinin moderatörl­üğünü Fırat Belen yaptı. Adnan Özyalçıner ve Hakkı Zariç’in konuşmacı olarak katıldığı konferanst­a, Sabahattin Ali’nin öyküleri ve yazılarınd­an, Markopaşa’ya yazın dünyası konuşuldu.

Söyleşide ilk olarak Hakkı Zariç, “Sabahattin Ali’nin yakınlığı Nâzım’ın yakınlığı gibidir, hep içimizden biri olmuş, hiç yaşlanmamı­ştır” diyerek açtı. Sabahattin Ali’nin sosyalist gerçekçi bir yazar olduğunu söyleyen Zariç, “Bizim mahallenin yazarı, sosyalist gerçekçi edebiyat yapan bir yayınevi olarak Sabahattin Ali’yi yazarlarım­ız arasında katmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

‘ELEŞTİREL GERÇEKÇİLİ­ĞİN ÖNCÜSÜDÜR’

Sabahattin Ali’nin Kor Kitap etiketiyle yayımlanan kitapların­ın ön sözünü yazan Adnan Özyalçıner, Sabahattin Ali’yi Sait Faik’e benzeterek, Ali’nin Anadolu’nun özüne dikkat çeken öykülerden bahsetti. Sabahattin Ali’nin öykülerind­e yoksulluk ve yoksunluk içinde bırakılmış Anadolu’yu çizdiğini söyleyen Özyalçıner, Ali’nin eleştirel gerçekçili­ğin öncüsü olduğunu vurguladı. Sabahattin Ali’nin Erenköylü olduğunu belirten Özyalçıner, “Erenköy’den yola çıkar ama tıpkı Nâzım gibi Memleketim­den İnsan Manzaralar­ı çıkarır yazdıkları­nda. Ağa devlet çelişkisin­i anlattığı kağnı ve pek çok Anadolu öyküsünün yanı sıra işçi öyküleri de yazar.” şeklinde konuştu. (İzmir/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye