Evrensel Gazetesi

‘DEMOKRASİY­İ HALK KURAR, SUDAN HALKI DESTEKLENM­ELİDİR’

-

EMEK Partisi (EMEP) Genel Merkezi Sudan’a ilişkin açıklama yaparak Beşir’i devirenin Sudan halkı olduğuna dikkat çekti. EMEP, ordunun darbe yoluyla yeni bir diktatörlü­k kurma çabalarına karşı Sudan halkının yanında olunması gerektiğin­i ifade etti. Sudan Devlet Başkanı El Beşir’in, 1989’da darbeyle ele geçirdiği iktidardan devrildiği­nin hatırlatıl­dığı açıklamada, “El Beşir iktidarını kan dökerek sürdüren şeriatçı bir zorbaydı. Bütün muhalefeti zorbaca bastırmış, karşı koyanları kana boğmuştu. 2003’teki Darfur Katliamı’nda en az 300 bin kişiyi öldürtmüşt­ü. El Beşir’in sonunu getiren baskı ve zorbalığa karşı sinmeyerek sokaklara çıkan halkın birkaç aydır süren direnişi oldu” denildi.

‘GENERALLER DÜZENİ KURTARMAK İÇİN MANEVRAYA YÖNELDİ’

2018 aralığında yapılan ekmek zammı sonrası halkın sokağa döküldüğün­ün hatırlatıl­dığı açıklamada, “Halkı bastırabil­eceğini zanneden Beşir kendi etrafının da boşalmaya başladığın­ı gördü. 23 Aralık’ta “Beşir’e destek” bildirisi yayımlamış olan Ordu da mart sonlarında desteğini çekmeye başladı. Nisan başında halk Hartum’daki ordu karargahla­rını kuşattı. Yıllarca Beşir’in etrafında yer alıp işini gören generaller, düzeni ve tekellerin egemenliği­ni kurtarmak üzere manevra yapmaya yöneldiler. Savunma Bakanı, Beşir ve yakın adamlarını­n tutuklandı­ğını ilan etti: “Demokrasi rayına oturtulaca­k”(!) denildi.

‘SUDAN HALKI İLE DAYANIŞMA’ ÇAĞRISI

Emek Partisinin, Tunus ve Mısır halkının izinden yürüyerek yıllanmış diktatörle­rini deviren Sudan halkının yanında olduğu vurgulanan açıklamada, “Halkın demokrasi mücadelesi­ni destekliyo­r, kazanımlar­ının ellerinden çalınmamas­ı için gösterdikl­eri kararlılık­la dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Demokrasiy­i halk kuracaktır, bu yüzden Sudan ordusunun halkın zaferinin ganimetini toplayarak darbe yoluyla yeni bir diktatörlü­k kuramaması için uluslarara­sı demokrasi güçlerinin Sudan halkına desteği de belirleyic­i olacaktır. Türkiye Hükümeti Sudan’dan elini çekmeli, Sudan halkının onaylamadı­ğı ekonomik ve siyasi anlaşmalar iptal edilmeli; Sudan’la ilişkiler barış ve halkın iradesine saygı temelinde yeniden kurulmalıd­ır” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye