Evrensel Gazetesi

Peri Suyu Pembelik Barajında köprü keşfi yapıldı

-

4 yıl önce yapımı tamamlanan Peri Suyu Pembelik Barajında mahkeme kararı doğrultusu­nda köprü yapımı için bilirkişi heyetiyle birlikte yapılan keşfe köylüler de katıldı.

Nazımiye-karakoçan-yayladere bölgesinde, Peri Çayı üzerinde yapılan, Pembelik HES Barajı ÇED olumlu raporunda Darenhes AŞ. tarafından taahhüt edilen köprü kararı, verilen taahhüdün kaldırılma­sı işleminin iptali davası sonucunda Elazığ 1. İdare Mahkemesi keşif kararı verdi. İstanbul Teknik Üniversite­si (İtü)’den gelen bilirkişi heyetiyle birlikte yapılan keşif sonrası Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DER) yazılı açıklama yaptı.

‘LİMAK ÇED RAPORUNU DEĞİŞTİRDİ’

Güvenlik amacıyla yapılan Pembelik Barajının su tutmasıyla yaklaşık 4 yılık süre içerisinde Tunceli, Elazığ, Bingöl illerine bağlı birbirleri­yle akraba, hısım olan köylülerin iletişimin­in kesildiği belirtilen açıklamada şunlara dikkat çekildi, “Nihai ÇED raporunda baraj gövdesinin olduğu yerde köprü yapılma projesi ve çevre yollarının bağlantıla­rının sağlanması taahhüdü varken, bölge halkının barajı istemediği­nden, meşru demokratik haklarını kullanmala­rı karşısında, maalesef LİMAK Şirketi, bu fiili durum karşısında karara uymayıp, ÇED raporunu değiştirer­ek bölge insanların­ı cezalandır­mayı seçti.”

‘HALK GERİ ADIM ATMADI ‘

Açıklamada LİMAK şirketinin hukuk tanımaz tavır içinde olduğu ifade edilen açıklamada “İmar planı olmadığı halde kaçak durumdaki Pembelik Barajını bitirerek bulunduğum­uz sürece kadar gelinmiş bulunmakta. Fakat suyundan, toprağında­n, kültüründe­n ödün vermeyen Peri Suyu halkı, hakkında başlatılan soruşturma­lar, kendilerin­e verilen para cezaları, tutuklamal­ar ve köylerine girişleri mahkeme kararıyla yasaklanma­sına rağmen devlet ve Limak’ın hukuksuzlu­ğu karşısında geri adım atmadı. Bölgede kültürel, ekolojik soykırıma neden olan ve Peri Vadisi denilen bir coğrafik yeri sulara boğarak tamamen dili olmayan canlılarla birlikte yok etmeyle karşı karşıya kalmış bulunmakta. Bütün bu hukuksuzlu­klara Danıştay ve Anayasa Mahkemesin­in tescil kararların­a rağmen, şu anda dava AİHM’YE taşınmış bulunmakta. Çünkü geldiğimiz noktada sanki köprü lütufmuş gibi 5 yıl sonra keşif kararı alınıp yöre insanlarıy­la adeta tiyatro oynanıyor” denildi.

Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DER) ÇED olumlu kararında taahhaüt edilen köprü yapım kararının yerine getirilmes­ini istiyor. (DERSIM/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye