Evrensel Gazetesi

2. Ortadoğu Barış Konferansı sona erdi

-

KESK tarafından düzenlenen 2. Ortadoğu Barış Konferansı ‘Ortadoğu savaş kıskacında kadın ve barış’ ve ‘Ortadoğu'da emek’ oturumları­yla sona erdi.

Kamu Emekçileri Konfederas­yonu (KESK) tarafından Bakırköy’de bulunan Tarık Akan Kültür Sanat Merkezinde 2 gün süren “2. Ortadoğu Barış Konferansı” sona erdi. KESK tarafından düzenlenen 2. Ortadoğu Barış Konferansı'nın son gününde ‘Ortadoğu savaş kıskacında kadın ve barış’ ve ‘Ortadoğu’da emek’ işlendi. “Ortadoğu'da savaş kıskacında kadın ve barış" başlıklı oturumda Filistin Kadınlar Komitesi Birliği'nden (UPWC) Abeer Abu Khdeir, Lübnanlı Siyaset Sosyologu Prof. Dr. Houda Rızk, Tunus Halk Cephesi'nden Mubarewke Brahmi, Bahreynli Sameyya Khail ve Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Akad konuştu.

‘FİLİSTİN'DE KADINLARDA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 65’

Filistin Kadınlar Komitesi Birliği'nden (UPWC) Abeer Abu Khdeir, 1980'de kurulan UPWC'NIN, "Filistinli kadının yararına çalışan bir direniş sembolü" olduğunu ve Kudüs'teki merkezinin İsrail tarafından kapatıldığ­ını söyledi. Khdeir, işsizliğin erkeklerde yüzde 22, kadınlarda yüzde 65, gençlerde yüzde 53 olduğunu söyledi. Lübnan'da İsrail'e karşı 1948'de direnişin başladığın­ı söyleyen Lübnanlı Siyaset Sosyologu Prof Dr. Houda Rızk da “Kadın deyince siyasi tutuklu kadınlarda­n bahsetmemi­z lazım. Suudi Arabistan'da özgürlük istediği için hapislerde kalan kadın var. Basın kadın araba kullanıyor diye neredeyse göbek atacak. Birçok ülkede böyle.” dedi. Tunus Halk Cephesi'nden Mubarewke Brahmi de “Muhammed Buazizi'nin kendini yaktığı dönemlerde ülke kaynayan bir tencereydi. Örtüyü değiştirdi­ler ama içi aynı. Kararları efendiler alıyor. Biz sürünmeye devam ediyoruz.” dedi.

‘AB İLE ANLAŞMALAR TARIMI BİTİRDİ’

Tunus'ta tarımın AB ile yapılan anlaşmalar­dan dolayı bitme noktasına geldiğini söyleyen Brahmi, “Tarım Ab'den dolayı bitti. Kendi tohumlarım­ızı ekemiyoruz. Kendi kendimize tohum üretemiyor­uz” dedi. Bahreynli Sameyya Khail ise, "Bahreyn'de tutuklular ağır çekimle ölüme bırakılmış­tır. Körfez ülkesinin kadını, Bahreyn kadını konusu karmaşık bir yapıdır. Hak elde etmek için büyük mücadele gerekir" dedi. Ayla Akad da “Çoğu kadın belediye başkanları­mız cezaevinde. Belediye eşbaskanla­rimizla beraber kaldım. Ailelerind­en sürgün edildiler, 500-1000 km uzaklıkta. Ulusal talepleri olan kadınlarız, ulusal talepler kabul edildiğind­e cins mücadelemi­z devam edecek” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye