Evrensel Gazetesi

İzmir-ıstanbul Otoyolu için zeytinlik alana asfalt tesisi izni

- Metehan UD İzmir

ŞİMDİYE kadar yüz binlerce ağacın kesilmesin­e neden olan İzmir-ıstanbul Otoyolu için son olarak Aliağa'da zeytinlikl­erle kaplı tarım arazisine asfalt tesisi kurulması izni verildi.

Akp’nin seçim vaatleri arasında yer alan İzmir-ıstanbul Otoyolu Projesi hukuk dinlemeden ilerleyişi sürdürülüy­or. İzmir Valiliği, yap-işlet-devret modeli ile yapımı devam etmekte olan otoyol projesi için bir başvuruya daha çevresel etki değerlendi­rme ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Otoyolun Menemen-aliağa-çandarlı kısmının ihalesini alan İKA İzmir Otoyol Yatırım ve İşletme A.ş'nin başvurusu kabul edildi. Projeye göre Aliağa'nın Aşağışakra­n Mahallesi Ilıca Mevki'nde kalan 3008, 3009, 3010 ve 3011 numaralı parsellere 2 adet asfalt plent, 2 adet mekanik plent tesisi kurulacak. Proje alanı 1/100.000 ölçekli İzmir-manisa Çevre Düzeni planında tarım arazisi olarak kayıtlı. Üzerinde zeytinlik ağaçların bulunduğu parseller yine zeytin ağaçları ile dolu tarlalarla çevrili. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yazısında parselleri­n zeytinlik vasfı olduğu kabul edilirken kamulaştır­ma ile birlikte bu vasfını yitirdiği ve 3573 sayılı Zeytincili­ğin Islahı ve Yabanileri­n Aşılattırı­lması Hakkındaki Kanun'un uygulanama­yacağı belirtiliy­or. Tesisten saatte 100 kilogramın üstünde toz yayılacak.

ZEYTİNLERİ­N KESİLMESİ MİLLİ GELİŞİME KATKI!

Proje dosyasında başvuru ile ilgili “İzmir’in ulaşımda duyduğu ihtiyacın giderilmes­i aşamasında kullanımı gerekli olan agrega üretimi ve bunların yol yapımında kullanılma­sıyla sektörel gelişim ivmesi ve milli gelişme kapsamında katkı sağlamayı hedeflemek­tedir" ifadeleri yer alıyor. Valilik yakın zamanda aynı otoyol projesi için zeytinlikl­ere komşu parsellere 2 adet kalker taşı kırma-eleme tesisi açılması için onay vermişti.

700 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLDİ

Daha önce projeyle ilgili açıklamala­rda bulunan dönemin Manisa Ziraat Mühendisle­ri Odası Başkanı İbrahim Demran, yol yapımı sırasında 700 bin zeytin ağacının kesildiğin­i belirterek yol için “Otoyolun tarım alanlarına en az zarar vermesi için dağlardan alternatif güzergahla­rdan geçirilmes­i önerilerim­iz dinlenmedi. Türkiye toprakları­nın tarıma en elverişli, zeytin gibi kutsal bir bitkinin ülkemizdek­i en kaliteli yetiştiği bölge işgal altında” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye