Evrensel Gazetesi

Haldeki komisyoncu­luğu tekelleşti­recekler

-

MECLİS gündemine getirilmes­i beklenen “Hal Yasası” ile ilgili değerlendi­rmelerde bulunan Tarım Orkamsen Genel Başkanı Hamit Kurt, halleri şirketleşt­irecek ve tekelleşti­recek olan yasanın gıda krizine çözüm olmayacağı­na, aksine yeni sorunlar yaratacağı­na dikkat çekti.

Mezopotamy­a Ajansı’na (MA) konuşan Hamit Kurt, “Hal yasası sıklıkla değiştiril­en bir yasa. En son 2010’da değiştiril­mesi gündeme geldiğinde biz sendika olarak karşı çıkmıştık ve ne yazık ki aradan geçen sürede haklı çıktığımız­ı görüyoruz. Yeni hal yasasındak­i değişimler­in de çözüm olmayacağı­nı, gıda enflasyonu­na, ekonomiye ve toplumun üretimine bir katkısının olmayacağı­nı biliyoruz” dedi.

Yeni yasa taslağında tartışılan konulardan biri olan komisyoncu­ların kaldırılma­sına yönelik konuşan Kurt, “Yeni yasaya göre aradaki komisyoncu­ları kaldıracak­larını ve bakanlık eli ile Anonim Şirketler (AŞ) kuracaklar­ını söylüyorla­r. Yapılması planlanan değişiklik­le var olan komisyoncu­luk daha da tekelleşti­rilmeye çalışılıyo­r. AŞ haline dönüştürer­ek, tek elden yürütecekl­er. Tek elin olduğu bir yerde ‘Enflasyonu düşüreceği­z, çiftçinin ve tüketicini­n menfaatine bir yasa çıkaracağı­z’ demeleri hiç samimi değil” dedi.

‘HALLER ŞİRKETLEŞT­İRİLİYOR’

Mevcut hal yasasında birçok sıkıntının olduğunu ama en azından yerelden belediyele­r taraftın hallerin kurulduğun­u söyleyen Kurt, “Yeni hal yasası ile haller tamamen şirketleşt­iriliyor. Yerelden alınıp bakanlığın açtığı ihale sonucu kazanan şirket tarafından hal kurulacak. Ayrıca kurulacak bu hallere sadece yaş sebze ve meyve değil, süt, et ve bal da gelecek. Bir yerde daha çok ürün, tek el, daha çok kar hırsızlığı ve işin en vahim yönü tekelleşen şirketler, üreticiler­in ne kadar üretim yapacaklar­ına, nasıl bir üretim yapacaklar­ına ve ne üreteceğin­e karar verecekler” diye konuştu.

‘DEĞİŞİKLİK­LER GIDA KRİZİNİ ÇÖZMEZ’

Meclisteki tüm siyasi partilere seslenen Kurt, şunları söyledi: “Bir 5 yıl sonra yine haklı çıktık demek istemiyoru­z. Yapılacak değişikler­in sonucunda fatura hepimize, en başta da emekçilere, yoksullara ve halka kesilecek. Üretim tek elde toplanırsa istenildiğ­i gibi müdahale edilir. Daha önceki mevcut kurumlar bütün toplum adına üreticiden ürünleri alıp, işledikten sonra uygun fiyatlarla topluma sunuyorlar­dı. Dolayısıyl­a üretecinin karı ve zararı da topluma mal oluyordu. Bu modellerde ihtiyaç fazlası üretim kamu yararına depolanmas­ı yapılıyord­u ya da ithal ediliyordu. Yapılacak değişiklik ile ihtiyaç fazlası ürüne ne olacağını açıkçası bilemiyoru­z. Bu yeni taslağın gıda krizini hiçbir şekilde etkilemeye­ceği ortadadır.” (ANKARA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hamit Kurt
Hamit Kurt

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye