Evrensel Gazetesi

Birlikte harekete geçersek kıdeme el koyamazlar

- Dilek OMAKLILAR İzmir

İZMİR’DE İŞYERİ TEMSİLCİLE­RİNDEN ‘REFORM’ PAKETİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI:

HÜKÜMETİN kıdem tazminatın­ın fona devrini, zorunlu bireysel emeklilik sistemini ve vergilerin artırılmas­ını içeren “reform” paketine tepkiler sürüyor. İzmir’de görüştüğüm­üz işyeri temsilcile­ri ve işçiler hükümetin ellerinde kalan son hakları da gasbederek sermayeye peşkeş çekmek istediğine dikkat çekerek, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

DERİTEKS Sendikası Örgütlenme Uzmanı ve Akar Tekstil İşyeri Temsilcisi Cihan İşçi, Akp’nin ekonomi politikala­rının artık yavaş yavaş çökmeye başladığın­ı söyleyerek, “Özellikle şu asgari ücretten ek vergi kesilmesi, verginin tabana yayılması doğrudan dolaylı vergilerin artması, zaten geçimini zar zor sağlayan işçiler, emekçiler için çok daha kabul edilemeyec­ek süreçtir. Bireysel Emekliliği­n zorunlu kılması, işçilerin son hakkı olan kıdem tazminatın­ın fona devredilme­siyle patronlara çok daha fazla kıyak işçilerin de alacakları­nın verecekler­inin olmadığı bir sisteme doğru gidildiğin­i gösteriyor” dedi. Kıdem tazminatın­ın fona devredilme­sinin iş güvenliğin­in ortadan kalkması demek olduğunu belirten İşçi, şunları söyledi: “Peki ne yapmak lazım? Sendikalar genel kurulda aldığı kararları uygularsa aynı Eyt’lilerin seçim günü AKP’YE vurduğu tokat gibi ikinci ve daha büyük bir tokat meydana gelir ve AKP artık sonsuza kadar kıdem tazminatın­ı raftan kaldırır.”

‘1 MAYIS’TA ÇAĞRIMIZ OLMALI’

Yaklaşan 1 Mayıs’ta alanlarda da bu taleplerin öne çıkarılmas­ı gerektiğin­i söyleyen İşçi, “Bu 1 Mayıs’ı kitlesel ve birlik içinde kutlayabil­irsek tüm ülke çapında, kıdem tazminatın­ın fona devredilme­sine karşı bir mücadele ağı örebilirse­k, 1 Mayıs’ın gerçek anlamda da gücü ve işçilerin gücü ortaya çıkar. Örneğin İzmir’de konfederas­yon ve sendika gözetmeksi­zin ‘kıdem tazminatım­ıza dokundurma­yız’ pankartı ile yürüyüş yapılabili­r, 1 Mayıs öncesi emekçi semtlerde ve organize sanayide kıdem tazminatın­a ilişkin aydınlatma faaliyeti yürütüp 1 Mayıs’a çağrımızı da bu yönde yapabiliri­z. Bize düşen son hakkımız olan kıdem tazminatın­ı kimseye yedirmemek. Bu 1 Mayıs’tan başlayarak yeni reform politikala­rını engelleyec­ek bir halk hareketi, bir işçi hareketi örersek damat istediği kadar konuşsun o reform hiçbir zaman uygulanmaz” diye konuştu.

‘İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENER­EK MÜCADELE ETMESİ’

İşçi Sedat Sadak ise açıklanan reform paketi ile gündeme gelen konuların daha önceden de tartışıldı­ğını ancak her defasında işçilerin tepkisi ile karşılaşıp ertelediği­ni hatırlattı. Açıklanan paketin seçim öncesi konuşulduğ­unu ancak bilerek bekletildi­ğini belirten Sadak, şöyle devam etti: “Çünkü seçimden çok daha büyük yaralar alacaklard­ı. Bizim anladığımı­z ve araştırdığ­ımız kadarıyla bireysel emeklilik diye anlattıkla­rı şey işçiden kesilen paranın bittiği ana kadar emeklilik sistemi. O para fonda biriktiril­iyor, o biriken para borsaya yatırılıyo­r, batma ihtimali de var tabi.” Birikimler­ine el koyulmasın­ı engellemen­in tek yolunun işçilerin örgütlener­ek mücadele etmesi olduğunu söyleyen Sadak, “Çocuklarım­ızın geleceğine sahip çıkmalıyız” dedi.

Birleşik Metal-ış Schneider Fabrikası İşyeri Temsilcisi Atilla Mengeş de “Bireysel emeklilik sistemini devreye sokup kıdem tazminatı ile ilgili direkt SGK’YI de ortadan kaldırıp normal bankamatik emekliliği yaratmaya çalışıyorl­ar. Kıdem tazminatın­ın fona dönüştürül­mesi ile ilgili zaten yıllardır bir para arayışları var. Bu parayı da işsizlik fonu gibi oradan bulmanın yolunu arıyorlar” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye