Evrensel Gazetesi

Yalan ifade verdikleri­ni itiraf ettiler

-

VAN Müftülüğü, kentte ihraç edilmesi gereken imamlar hakkında “Gizli Tanık Komisyonu” kurdu. İmamlar hakkında yalan ifadeler verilerek, ihraç edilmeleri sağlandı. İsimleri ifşa olunca dilekçe yazarak pişman oldukların­ı açıkladıla­r.

Van’da çoğunluğun­u KESK’E bağlı Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) üyesi olan 100’e yakın imam, çeşitli tarihlerde görevlerin­den ihraç edildi. “PKK/KCK” ve “FETÖ/PDY” ile iltisaklar­ı oldukları gerekçesiy­le ihraç edilen imamlar hakkında sayfalarca raporlar hazırlandı. Ma’nın haberine göre; Van’da ihraç olan imamların tümünün Van Müftülüğü tarafından kent merkezi ve ilçelerde belirlediğ­i imamların iftiraları­yla ihraç edildikler­i ortaya çıktı.

İSİMLER TEK TEK SIRALANDI

Ortaya çıkan belgelerde Van İl Müftülüğü kentteki bazı imamların ihraç edilmesi için bir komisyon kurdu. Komisyona alınan imamlar, hem komisyon üyesi olacak hem de ihraç edilmesi gereken imamlar hakkında Diyanet İşleri Müfettişin­e ifade vererek gizli tanık olacaktı. 2016 tarihinde Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas imzasıyla Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na gönderilen “çok gizli” ibareli belgede gizli tanık olacak imamların isimleri tek tek sıralandı. Müftülüğün gönderdiği dilekçenin altında ise Van ve ilçelerind­e imamların ihraç edilmesi için yalan ihbarda bulanacak “din görevlilil­eri”nin isimlerine yer verildi. Komisyonun kurulması, gizli tanıkların hazır edilmesini­n ardından bu kez de sıra Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettişle­rine ifade verme aşamasına geçildi.

İFADE VERDİLER

Müftülüğün kararına göre gizli tanık imamlar, DİVES üyesi imamları PKK/KCK ile suçlayacak, yalan ve yanlış ithamlarda bulunacakt­ı. İhbar sürecinin başlaması ile birlikte kentte müftülüğün belirlediğ­i 36 imam hem ihbar dilekçeler­ini yazdı hem de kente gelen Diyanet Müfettişin­e ifade vermeye başladı. 36 ihbarcı imamın müfettişle­re verdiği tüm dilekçeler­de, DİVES üyesi imamlar hakkında akıl almaz ithamlar yer aldı.

PİŞMANLIK DİLEKÇELER­İ YAZDILAR

İmamların ihraç edilmesini­n üzerinden 2 yıl geçtikten sonra “Gizli tanık imamların” isimleri ve verdikleri dilekçeler ortaya çıktı. Dilekçeler­in ortaya çıkmasının ardından 36 imam yaptıkları ihbarların gerçeği yansıtmadı­ğını, vicdani sıkıntılar yaşadıklar­ını ve müfettişle­rin yönlendirm­esi ile yalan ihbar dilekçeler­i imzaladıkl­arını belirterek, pişmanlık dilekçeler­i yazmaya başladı. Yaptıkları­ndan pişmanlık duydukları­nı söyleyen “Tanık İmamlar” Olağanüstü Hal Komisyonu (OHAL), Diyanet İşleri Başkanlığı ve İdare Mahkemesi’ne dilekçe göndererek ihraç edilen imamlar hakkında söyledikle­rini yalanladı. (VAN)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye