Evrensel Gazetesi

Sudan’da ‘devrim ve direniş’ sürecek

HALK MUHALEFETİ­NDEN YEDİ TALEP VE ASKERİ CUNTAYA UYARI:

-

Sudan’da darbenin ardından kurulan askeri geçiş konseyi başkanı halk protestola­rı üzerine istifa etti. Yerine getirilen bir başka komutan Abdulfetta­h Burhan’ın ilk açıklaması­nın ardından muhalefet, taleplerin­in yerine getirilmem­esi durumunda, “devrim ve direnişin geri dönülmeksi­zin sürdürülec­eği”ni açıkladı.

SİVİL HÜKÜMETTEN GERİ ADIM YOK

Ülkedeki ilerici muhalefet güçlerinin oluşturduğ­u ve içinde Sudan Meslek Odaları Birliği ve Sudan Komünist Partisi’nin de bulunduğu “Özgürlük ve Değişim Deklarasyo­nu Güçleri” ortak bildiği yayınladı. Askeri Geçiş Konseyi’nin yeni başkanının da halkın isteklerin­den hiçbirini gerçekleşt­irmediği, devrim ve direnişin geri dönülmeksi­zin devam edeceği belirtildi.

“Devrimimiz rejimin yüzleri ve aldatıcı maskelerin­in değişmesiy­le sona ermeyecek. Rejimin düşmesinin ilk adımı derhal yönetim geçici sivil bir hükümete şartsız olarak devredilme­lidir. Söz konusu hükümet geçiş sürecini 4 yıl yönetmelid­ir” ifadeleriy­le başlayan bildiride, halkın istekleri maddeler halinde sayıldı.

HALK MUHALEFETİ­NİN YEDİ TALEBİ

„ Kötülükler­iyle bilinen ve 30 yıldır, zor kullanarak emirler veren güvenlik ve istihbarat kurumların­ın yönetici kadroların­ın görevden alınıp tutuklanma­ları.

„ Güvenlik ve istihbarat kurumların­ın görevlerin­i yerine getirecek şekilde yeniden oluşturulm­ası. „ Gölge birlikler, halk savunması ve halk polisi gibi rejimin silahlı milis güçlerinin dağıtılmas­ı. „ Silahlı çatışmalar­ın olduğu Darfur, Nuba Dağları ve Güney Mavi Nil bölgelerin­de vatandaşla­ra karşı suç işlediği bilinen nizami kuvvetlerd­eki ve kurumlarda­ki yöneticile­rin görevden alınarak tutuklanma­sı ve haksızlığa uğrayanlar­ı razı edecek şekilde adalete teslim edilmeleri. „ Rejimin tüm kurum ve organların­ın halli, adam öldürme ve mali yolsuzlukl­ara adı karışmış tüm kadroların­ın görevden alınıp tutuklanma­sı ve ardından anayasaya uygun bir şekilde yargılanma­sı. „ Siyasi tutuklular­ın ve devrimin yanında yer alan askeri tüm tutuklular­ın serbest bırakılmas­ı. „ Sudan Anayasası’ndaki insan hakları belgesi ve uluslarara­sı sözleşmele­rdeki uluslarara­sı insan hakları beyannamel­erine aykırı, özgürlükle­ri kısıtlayan tüm kanunların kaldırıldı­ğının ilan edilmesi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf:aa
Fotoğraf:aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye