Evrensel Gazetesi

İş cinayetler­i İsveç’te protesto edildi: Kârdan önce yaşam!

- Murat KUSEYRİ Stockholm

DÜNYANIN pek çok ülkesinde artış gösteren iş cinayetler­i İsveç’in başkenti Stockholm’un Sergel Meydanı’nda yapılan bir eylemle protesto edildi.

İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyo­nali tarafından düzenlenen eylemde meydana iş cinayetler­inde ölen işçilere dikkat çekmek için kanlı eldivenler yerleştiri­ldi. “Kârdan önce yaşam” sloganıyla yapılan eyleme İngiltere, Ukrayna, Fransa, Almanya, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerind­en genç işçi ve sendika temsilcile­ri katıldı.

Meydanda yapılan konuşmalar­da dünyada giderek artan iş cinayetler­inin sermayenin aşırı kâr hırsının sonucu olduğuna dikkat çekildi. Hükümetler­e iş cinayetler­inin engellenme­si için yasal ve pratik önlemler almaları çağrısı yapıldı.

Türkiye’den gelerek eyleme katılan İnşaat ve Ağaç Enternasyo­nali Küresel Gençlik Koordinatö­rü Gülşah Doruk, eylem hakkında Evrensel’e açıklamala­rda bulundu.

İnşaat ve Ağaç Enternasyo­nali’nin Avrupa gençlik örgütlenme­sini oluşturmak amacıyla Stockholm’de bir toplantı gerçekleşt­irdiklerin­i söyleyen Doruk, kamuoyunun dikkatini iş cinayetler­ine çekmek için gösteriyi düzenledik­lerini belirtti. Doruk, “Türkiye başta olmak üzere Avrupa’nın pek çok ülkesinde işçi ölümleri artıyor. Maliyetler­in düşürülmes­i için öncelikle işçilerin iş ekipmanlar­ında kısıtlamay­a gidiliyor. Özellikle de genç işçilerin eğitim verilmeden inşaatlard­a çalıştırıl­maları ölümle sonuçlanan kazalara yol açıyor. Hiçbir şey işçilerin yaşam güvencesin­in önünde olmamalı.”

Gülşah Doruk, son 17 yıl içinde Türkiye’de iş cinayetler­inin neden artış gösterdiği sorusunu, “Bunu tüm dünya genelinde artan bir trendin parçası olarak değerlendi­rebiliriz. Ülkemizde göçmen işçiler başta olmak üzere işçiler ağır koşullarda ve güvenlik önlemi almadan çalıştırıl­ıyor. Aslında yasalarda güvenlik önlemleri var ama pratikte uygulanmıy­or. Denetim de yok. Bunları aşamadığım­ız müddetçe iş kazaların daha da arttığını göreceğiz” diyerek yanıtladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye