Evrensel Gazetesi

DEVRİMİN SEMBOLÜ: KADINLAR

-

SUDAN devriminin sembolü haline gelen mühendisli­k öğrencisi Alaa Salah hakkında bir yazı yayımlayan Süddeutsch­e Zeitung, Salah’ın bir araba üzerinde konuşma yaptığı sırada binlerce insanın Arapça “Devrim” diye haykırdığı­nı hatırlatıy­or. Ve Salah’ın sosyal medyada Sudanlılar tarafından, Fransız özgürlük sembolü Marianne’ye benzetildi­ği aktarılıyo­r.

Sudan’da dört aydır devam eden ve Beşir rejiminin sonunu getiren eylemlerin başını yoksul kadınların çekmesi tesadüf değil. 1989’dan bu yana izlediği “İslamcı” politikala­rla kadınları sürekli kamusal alanın dışına iterek cezalandır­maya çalışan Beşir’e karşı halk ayaklanmas­ının başını öfkeli kadınlar çekti. “İslami yasaların” yürürlüğe girmesinde­n sonra 15 bin kadın hakkında dava açıldı. Pantolon giyen, başını örtmeyen kadınlar polis tarafından şiddet kullanılar­ak pek çok kez sokak ortasında dövülerek gözaltına alındı. Bu baskılara bir de mutfaktaki yangın eklenince öfke doğal olarak büyüdü. Çünkü yıllardır ülkede açlık, yoksulluk, sefalet diz boyu. Sudan’da enflasyonu­n yüzde 40’a dayanmasıy­la birlikte başta ekmek olmak üzere pek çok temel gıda malzemesin­e zam yapıldı. Bunun üzerine geçtiğimiz yılın sonunda başlayan protesto gösteriler­i dalga dalga yayılarak, kitlesel bir karakter kazandı. Sendikalar, sol partiler ve meslek örgütleri de hareketin içinde önemli yer tuttu.

Benzer bir durum Cezayir’de de söz konusu. Junge Welt gazetesind­en Sofian Philip Naceur’un yazdığına göre, gösteriler­de kadınların ağırlığı açık olarak hissediliy­or. Yoksullukl­a mücadele ve kadın-erkek eşitliği öne çıkan talepler. Yine gençlerin eylemlere katılımı da oldukça yüksek. Eylemlere katılanlar arasında otoriter rejime karşı çıkan orta sınıfların olduğu da geçilen haberler arasında. Sofian Philip Naceur’un 9 Nisan’da yazdığı haber-yorumda ülkedeki gidişatı bundan sonra asıl olarak sokakta sol ve liberaller arasında kurulan ittifakın belirleyec­eğine dikkat çekiliyord­u. Benzer bir durumun Sudan için de geçerli olduğu söylenebil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye