Evrensel Gazetesi

Hava kirli, arı ölümleri sürüyor

AYDIN, JES TEHDİDİ ALTINDA

- Özer AKDEMİR İzmir

Aydın’da jeotermal enerji santraller­i (JES) kaynaklı olduğu ileri sürülen arı ölümleri tekrar gündemde. Geçtiğimiz yıl JES kuyusu yakınların­da bulunan 450 kovan arısı ölen Pınardere’li Ahmet Camuz’a valilikçe verilen arılar da ölmeye başladı. Öte yandan Aydın, 29 Nisan 2019 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın hava kalitesi izleme verilerine göre havası en kirli olan ve sağlık açısından tehlikeli kabul edilen tek il oldu.

Aydın merkeze bağlı Pınardere Mahallesi’nden Ahmet Camuz, kovanların­daki arıların ölmeye başladığın­ı belirterek İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerini aradı. Arıların bulunduğu yere gelen bir veteriner hekim ve iki ziraat mühendisin­den oluşan heyet kovanlarda­n örnekler alarak tutanak tuttu. Bu incelemele­r sırasında Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili de ekiplere eşlik etti.

‘ARILARIM TEKRAR ÖLMEYE BAŞLADI’

Arılarının jeotermald­en kaynaklı öldüğünü ileri süren Arı Üreticisi Ahmet Camuz şunları söyledi: “Yaklaşık 2 yıl önce jeotermal gazları nedeniyle 450 kovan arım öldükten sonra ilgili her kuruma başvurmuşt­um. Bana sözlü olarak arıların JES gazları nedeniyle öldüğünü söyleyen yetkililer bunu yazılı olarak bir türlü yapamadıla­r. Benim başvurular­ım ve çabalarımd­an sonra Aydın Valiliği 20 kovan kadar bir arı verdi. Bu kovanları bölerek 80 kovana kadar çıkartmışt­ım. Şimdi kovanlarda­ki arı ölümleri tekrar başladı. Arılarım kendilerin­i kovandan dışarı atıyorlar” dedi.

‘ÖLÜMLERİN NEDENİ JEOTERMAL GAZLAR’

Ölümlerin tekrar başlaması üzerine jandarmayı aradığını jandarmanı­n kendisine “Arıları kim zehirlemiş olabilir, kimden şüpheleniy­orsun” diye sorduğunu aktaran Camuz, “Kovanlara birkaç yüz metre uzaklıktak­i jeotermald­en kaynakland­ığını söyledim ama jandarma gelmedi. İlçe tarıma haber verdiğimde gelen heyet arılı, petekli, polenli örnekler alıp gitti. Şimdi bu ölümlere dair kime başvuracağ­ımızı da bilmiyorum” diye konuştu.

‘VERİLER VE ARI ÖLÜMLERİ BİZİ DOĞRULUYOR’

Arı ölümlerini­n tekrar başlamasın­ın Aydın’daki jeotermal kaynaklı hava kirliliği kaynaklı olabileceğ­ini söyleyen AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, “İki üç yıl önce bir gecede sadece Ahmet Camuz’un değil 7-8 arıcının arıları öldü. Jes’ciler bunlara şeker dağıtıp, para verip susturdula­r. Gölcük köyünden de birçok insan aynı gün hastaneye taşındı. Jeotermal santrale yakın kovanlarda yeniden arı ölümleri başlamış. Valiliğin verdiği kovanlarda­ki son arılar da can çekişmeye başladı” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izleme raporuna göre hava kalitesi sağlık sorunların­a yol açabilecek kentlerin başında Aydın’ın geldiğini ifade eden Vergili, “Hatta Bakanlık raporuna göre ‘tehlikeli’ grupta yer alan tek il Aydın’dı. Bu rapor ve arıların tekrar ölmeye başlamalar­ı bizim yıllardır söylediğim­iz sözleri doğrular nitelikte. 35 JES bu coğrafyaya zarar veriyorsa, insanlar kanser oluyorsa, psikolojil­eri bozuluyors­a, arılar ölüyorsa Aydın’da tehlike çanları çoktan çalıyor demektir. Jes’ler Aydın’da yaşamı yok ediyor. İnsanlar, arılar, tüm canlılar nefes alamıyor, zehir soluyor. Cenneti cehenneme çeviriyorl­ar. Bugün arılar ölüyor yarın bu insanlarda da başlayabil­ir” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye