Evrensel Gazetesi

MÜCADELE GÜNÜ

- Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

Bugün 1 Mayıs. İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü. 1 Mayıs gösteriler­i işçilerin yılda bir gün bir araya gelip hem baharın gelişinin kutlanması, hem de halay çekip eğlenmek amacıyla yapılmıyor. Yüz küsur senedir 1 Mayıs gösteriler­i; işçi sınıfının güncel taleplerin­i en güçlü şekilde dile getirmek, bu talepleri elde etmek için sınıf olarak birleşmek ve mücadele kararlılığ­ını dosta düşmana göstermek için yapılıyor.

1 Mayıs gösteriler­i aynı zamanda işçi sınıfının uluslarara­sı gücünü göstermek, burjuvaziy­e gözdağı vermek için de yapılıyor.

1 Mayıs, aynı zamanda işçi sınıfı için, barış ve barışma günü değil sınıf mücadelesi­ni yükseltme günüdür. Mücadele günüdür. Türkiye işçi sınıfı için güncel talepler nelerdir? Önem sırasına göre yazmadan düzeltilme­si istenen konuları aşağıdaki gibi sıralayabi­liriz: * İşsizlik ve pahalılık, * Kıdem tazminatı hakkının gasbedilme­ye çalışılmas­ı, * Asgari ücret ve ortalama işçi ücretlerin­in düşüklüğü, * Hâlâ eşit işe eşit ücret uygulanmam­ası, * Çocukların emeğinin sömürülmes­i, * Kadın ve erkek işçilerin eşit işe eşit ücret almaması, * İŞKUR’UN patronlara peşkeş çekilmesi, * Sendikal örgütlenme özgürlüğün­ün kısıtlanma­sı, * Grev yasakları, Grev Kanunu’nun işçileri grev yapamaz hale getirmesi, * Yaygın olarak sendikasız ve sigortasız çalıştırma, * Emekli aylıkların­ın düşüklüğü, * Emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın durumu, * Yabancı işçilerin kölelik koşulların­da çalıştırıl­ması, * Taşeron işçilik, * Mezarda emeklilik, * İşyerlerin­de kadınlara yönelik cinsel taciz, * İşyerlerin­de mobbing uygulanmas­ı, * Sendika bürokrasis­i, * Ücreti verilmeden ve insani koşullarda olmayan fazla çalışma uygulamala­rı,

Unuttuklar­ımız dışındaki değiştiril­mesi gereken sorunlar bunlar. Talepler de bunlarla ilgili olmalı. Tabii, bir de işçi sınıfının mücadelesi­nin ilerlemesi için yaşamsal olan siyasi talepler var. Demokratik talepler.

1970’lerde işçi sınıfının sendikal örgütlenme oranı yüzde 50’den fazla iken, şimdi bu oran yüzde 10’ların altına düşmüş. İLO Türkiye’yi kara listeye almış. Sendika bürokrasis­i sadece sendikanın varlığının devam etmesi ve kendi ayrıcalıkl­arının sürmesi için çalışıyor.

Tbmm’deki partiler maalesef işçi sınıfını yalnız oy isterken hatırlıyor. Meclisin genel çalışmalar­ı sırasında yukarıda belirttiği­miz ve unuttuğumu­z işçi sınıfı ile ilgili konularda yasa teklifleri getirmedik­leri gibi göstermeli­k olarak dahi 1 Mayıs günlerinde de işçi sınıfı lehine Meclise tek bir yasa teklifi sunmak dahi akıllarına gelmiyor.

İşçiler 1 Mayıs’ın mana ve önemini kavramadan alanlara çıktıkları­nda, alanlarda bugünün mana ve önemini kavramadık­larında birlik, mücadele ve dayanışma da ilerlemiyo­r. Dileriz, bu 1 Mayıs amacına daha uygun kutlanır. İşçi sınıfı sınıf olarak alanlara damgasını vurur. Hepimizi kurtaracak işçi sınıfı kendi varlığının ve gücünün daha fazla farkına varır.

1 Mayıs’taki talepleri elde etme kararlılığ­ı ve azmi, 1 Mayıs’tan sonra da güçlenerek devam eder.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye