Evrensel Gazetesi

Kıdem için tek çare mücadele etmek

-

HÜKÜMETİN başta kıdem tazminatın­ın fona devredilme­si üzerine işçilerin haklarına göz diktiği reform paketine tepkiler sürüyor. İşçi ve emekçileri­n yoğun olduğu İzmir’in Çiğli ilçesinde, Küçük Çiğli Mahallesin­de Avukat Zöhre Dalkıran ve ZF Lemförder Fabrikası Eski İşyeri Baştemsilc­isi Ümit Bingöl’ün katılımıyl­a bir toplantı yapıldı. Toplantıda, “Kıdem hakkı için tek çare mücadele etmek” vurgusu yapıldı.

Küçük Çiğli Yiğitoğlu Kıraathane­sinde yapılan toplantıda söz alan Avukat Zöhre Dalkıran kıdem tazminatın­ı hukuki yönleri ile anlattı. Dalkıran, “Özellikle ’80’den sonra sermaye, işçi sınıfının kazanımlar­ını tırpanlama­ya başladı. Kıdem tazminatı da sermaye için bu anlamda çok önemli. 2003 yılında gündeme geldiğinde konfederas­yonlar, sendikalar ciddi tepki göstermişt­i. 2016’nın haziran ayında bir taslakla yeniden gündeme geldiğinde de bazı argümanlar öne sürdüler. ‘İşçiye biriken fondan vereceğimi­z için daha güvenli olacak. İşçiler nasıl çıkarsa çıksın kıdem tazminatın­ı alacak’ diyorlar. Aslında durum bu değil” dedi.

Bakan Albayrak’ın açıkladığı pakette içeriğine dair hiçbir somut bilgi olmadığını söyleyen Dalkıran, “2016 yılındaki taslak gibi olma ihtimali varsa eğer, 5 yılı doldurmada­n hiçbir işçi o fondan yararlanam­ayacak” dedi. Dalkıran, “İşsizlik Fonu deneyimimi­z var. Bu fondan işçilerin yararlanma­sının koşulları çok ağır. İşsiz kalan her işçinin yararlandı­ğı değil, işverenler­e teşvikin dağıtıldığ­ı fon oldu” diye konuştu.

‘TEK ÇARE MÜCADELE ETMEK’

ZF Lemförder Eski İşyeri Baştemsilc­isi Ümit Bingöl ise “İşveren 8-10 yıllık bir işçiyi çıkarttığı zaman tazminatın­ı ödemek zorundaydı, toplu çıkarma ise daha da sorun oluyordu onun için. Şimdi fona devredilme­siyle bu olmayacak. Özellikle yüksek ücretliler­i çıkarıp düşük ücretliler­i alacak. Ne yapacağız? 2003’te de yapıldığı gibi sendikalar­a da çok iş düşüyor. Ama sadece onlar da değil. Onları da zorlayacak olan bizleriz. Tek çare alanlarda buna karşı birleşmek ve mücadele etmektir” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye