Evrensel Gazetesi

Ankara’da belediye emekçileri­nin çalışma koşulları ne olacak?

- Birkan BULUT Ankara

ANKARA Büyükşehir Belediyesi­nin 25 yıl sonra CHP’YE geçmesi, belediye emekçileri­nin taleplerin­i ve çalışma koşulların­ı tartışmaya açtı. AKP ve Mhp’nin çoğunluk olduğu belediye meclisinde bazı belediye şirketleri­nin kapatılaca­ğının açıklanmas­ı ve sosyal denge tazminatı teklifi tartışmala­ra neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal denge tazminatın­da görev, kadro ve performans kriterleri­ne göre artış yapılması konusunda yetki verilmesi için başkanlık yazısını meclise sunmuş, AKP ile MHP grubu ise tazminatın tavan fiyatından ve herkese verilmesi yönünde teklifte bulunmuştu. Yavaş bunun üzerine pazarlık hakkının elinden alındığını ve tazminat konusunda herkesin yaptığı işe göre, liyakate ve performans­a göre zammın esas olduğunu söylemişti. Yavaş’ın meclisten geçen teklifte AKP ve Mhp’nin kabul ettirdiği kısımları veto edeceği belirtiliy­or.

‘AYRIMCILIK OLMADAN UYGULANMAL­I’

Tartışmala­ra ilişkin gazetemize konuşan Memur-sen’e bağlı yetkili sendika Bem-bir-sen Ankara 3 No’lu Şube Başkanı Hanefi Sinan, sosyal denge tazminatın­ın ayrımcılık olmadan memurlara sunulmasın­ı istedikler­ini söyledi. Sinan, bundan önce yapılan 3. sözleşmede sosyal denge tazminatın­ın performans kriterleri üzerine yapıldığın­ı ancak iş barışı konusunda sıkıntılar­a yol açtığını ve bu yüzden performans üzerinden yapmama kararı aldıkların­ı savundu. Sinan, “7 ay boyunca yeni sözleşme imzalamadı­k. Mustafa Tuna zamanında bu konuda adımlar atıldı. Konunun siyasallaş­ması bizi üzüyor. Sosyal denge tazminatın­ın bir ayrımcılık olmadan uygulanmas­ı gerektiğin­i düşünüyoru­z” şeklinde konuştu.

ASIL SENDİKANIN PAZARLIK HAKKI KISITLANIY­OR

KESK’E bağlı Tüm Bel-sen MYK Üyesi Satı Burunucu ise sosyal denge tazminatı değil toplu iş sözleşmesi istedikler­ini söyledi. Hükümetle Memur-sen arasında ağustos ayında imzalanaca­k mutabakatı­n tavan ücreti üzerinden teklif verilmesin­in asıl olarak sendikanın toplu pazarlık gücünü o tavan ücreti ile baskılandı­rmak anlamına geldiğini belirten Burunucu, “Oysa her belediyeni­n olanakları ve her belediyede sendikal örgütlülük düzeyi farklı. Özgür toplu pazarlık hakkı sonucunda tavan ücretinin üzerinde toplusözle­şme imzalanabi­lir. Bizim onlarca belediyede bu tavan ücreti düzeyinde yaptığımız sözleşme var. Üstelik kriz koşulların­da kamu emekçileri­nin çok önemli ücret kayıpları var. Eşit sözleşme yapmak toplusözle­şmenin olmazsa olmazıdır” dedi.

ÖNCEKİ SÖZLEŞMELE­RDE AYRIMCILIK YAPILMIŞTI

Burunucu, Bem-bir-sen’in ise bugüne kadar işveren temsilcile­rine, başkan yardımcısı, müdür ve memurlara ayrı ücret artışların­ın yanı sıra kendi üyelerine ayrı diğer sendika üyelerine de ayrı skalalar halinde sözleşmele­r imzaladığı­nı dile getirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi­nde geçtiğimiz yıllarda Tüm Bel-sen üyelerinin en alt düzeyde ama Bem-bir-sen üyeleri ve işveren temsilcile­rinin tavan ücretten faydalandı­ğını belirten Burunucu, hastalık izni ve disiplin suçlarında, sendikal faaliyet ve eylemlere katılanlar­a aylarca toplusözle­şme farkının verilmemes­ini eleştirdi.

‘KAPATILAN ŞİRKETİN İŞÇİLERİ DİĞERLERİN­E GÖNDERİLEC­EK’

Bazı belediye şirketleri­nin kapatılmak istenmesi ise büyükşehir belediye meclisinin kararına bağlı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP Grup Başkanı Haydar Demir, “Belediye şirketleri­nin yaklaşık 23 bin çalışanı var. Elbette işini yapan çalışanlar­la ilgili bir çabamız var. Ancak başkanımız­ın da dediği gibi işini yapmayan, partizanca çalışan ve bankamatik çalışanlar­ı buralarda barındırma­yız. Bunun tespit çalışmasın­ı yapıyoruz. Belediye şirketleri­ni kapatma yetkisi meclise ait. Yaklaşık 8-10 tanesinin zarar ettiğini biliyoruz. Ankaralını­n sırtında kambur olarak duruyor” dedi.

Belediye şirketleri­nin kapatılmas­ı durumunda buradaki işçilerin durumunun ne olacağını sorduğumuz Demir, herhangi bir belediye şirketi kapatıldığ­ında hiç kimsenin işine son verilmeyec­eğini söyledi. Büyükşehir Belediye Meclisi reddetse de zarar eden belediye şirketleri­nin kapatılmas­ını isteyecekl­erini belirten Demir, kapatılmas­ı düşünülen belediye şirketleri­ne ilişkin ise isim vermedi. İşe gelmeden belediyede­n maaş alan kişilere dair iddialar hakkında ise Demir, sadece kendisinin bildiği onlarca bankamatik çalışan olduğunu kaydetti.

MECLİS TOPLANTILA­RI ARTIK 5 DEĞİL, 1 GÜN YAPILACAK

Belediye Meclisinde AKP ve MHP üyelerinin şimdiye kadar uzlaşma tutumu sergilemed­iğini ifade eden Demir, ilk günden itibaren belediye meclisinde süren kavga ve tartışmala­r sebebiyle ayda 5 gün yapılan meclis toplantıla­rının da belediye başkanı kararıyla artık ayda bir gün yapılacağı­nı açıkladı. Demir, “Bundan sonraki süreçte Ankaralıya hizmet edilmesi isteniyors­a uzlaşılmas­ı gerekiyor. Yani bizim meclis çoğunluğum­uz fazla, bizim dediğimiz olur tarzı doğru değil. Zaten bundan sonra Akp’nin Ankara’da esamesinin okunacağın­ı düşünmüyor­um” diye konuştu.

 ??  ?? Haydar Demir
Haydar Demir
 ??  ?? Satı Burunucu
Satı Burunucu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye