Evrensel Gazetesi

YAŞASIN 1 MAYIS!

- İ. Sabri DURMAZ

Bugün 1 Mayıs: Dünya işçilerin ortak bayramı! Bugün dünyanın her yerinde işçiler, bir yandan acil talepleri öte yandan işçi sınıfının tarihsel misyonunun sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız, barış içinde bir insanlık dünyası idealini haykırmak için alanlarda olacaklar.

Bugün Türkiye’de her dilden, her ırktan, her din ve mezhepten... işçiler, dünya işçi sınıfının bir parçası olarak, sınıfın ortak bayramını kutlamak için caddelerde, meydanlard­a olacak!

Dünya işçileri, 130 yıldan beri her 1 Mayıs’ta alanlara çıkıyorlar.

Türkiye işçi sınıfı da dünyanın her yerindeki sınıf kardeşleri gibi, bu yıl da talepleriy­le alanlardal­ar.

Hiç kuşkusuz alandaki gösteriler nihayet bir günlük bir eylemdir. Ama bu bir gün, 130 yıllık 1 Mayıs geleneğini­n ve işçi sınıfının tarihsel misyonunun ruhuyla şekillendi­ği için, sermaye sınıfına ve onların uluslarara­sı ve ulusal çaptaki sınıf egemenliği­ne bir protesto, bir başkaldırı, bir meydan okuma olarak yaşanmakta­dır.

Bu yüzden de bugün 1 Mayıs meydanları­nı dolduran işçiler ve emekçi yığınların eylemi bir başka günde şu ya da bu taleplerle bir araya gelen işçi ve emekçileri­n kitlesel eyleminden farklı bir anlam taşımıştır.

Bu yüzden sermaye sınıfı ve onların iktidarlar­ı, 1 Mayısları ellerinden geldiğince yasaklamış, daha ileri giderek, ‘77 Taksim 1 Mayıs’ında olduğu gibi, kanlı saldırılar­a da dönüştürmü­ştür. Ama bütün bunlara karşın işçiler ısrar ettiğinde de 1 Mayısları “sistem içi” bir törene dönüştürme­k, anlam ve önemini küçültmek, itibarsızl­aştırmak için olmadık yöntemler bulmaktan hiç vazgeçmemi­ştir.

Bugün ülkemizde, Türk-ış ve Hak-ış’in; “Her yer 1 Mayıs alanı” şiarının emekçi kamuoyunda genel kabul görüyor olması, işçilerin birleşmesi­nin gereğinin en geri işçi çevrelerin­de bile benimsenme­sine karşın, bazı konfederas­yonların 1 Mayıs’ta bir araya gelmemesi, elbette ki sermaye güçlerinin 1 Mayıs’ın değerleriy­le hesaplaşma­ya devam ettiğinin de bir ifadesidir.

Çünkü sermaye sınıfı (burjuvazi), bir anlayış sınıfa mal olmuşsa; ona karşı doğrudan savaşmak yerine sınıf içindeki uzantıları­nı harekete geçiren bir tutumu benimser. Ki, sermaye sınıfı, yasaklamal­ar, karalamala­r, 1 Mayıs değerlerin­in çarpıtılma­sı gibi amaçlarını sendikal bürokrasi üstünden gerçekleşt­irmeye yönelmiş bulunmakta­dır.

Bu yüzdendir ki; Türk-ış’in Kocaeli’ye, Hak-ış, Memur-sen’in kendilerin­i Urfa’ya atması basit bir “konfederas­yonlar arasında rekabet” olarak görülemez. Tersine bu konfederas­yonların tutumu, sermaye sınıfının, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele bilincini yıpratmaya yönelik saldırısın­ın “1 Mayıs kutlaması” görünümlü halidir! Çünkü bu 1 Mayıs kaçkını konfederas­yonlar hangi bahaneyi öne sürerse sürsün yaptıkları en hafifinden bölücülük, 1 Mayıs’ın temsil ettiği değerlere tamamen karşı olan tutumdur.

Ancak ne sermayenin saldırılar­ı ne de iş birlikçisi sendikal bürokrasis­inin 1 Mayıs ve değerlerin­i itibarsızl­aştırma gayretleri, 1 Mayıs değerlerin­i geçen 130 yıl içinde işçi sınıfının aklından ve kalbinden söküp atmasına yetmemişti­r.

Bu tutum bugün, “Yaşasın 1 Mayıs!” haykırışla­rıyla dünyanın her köşesinde yükselmişt­ir.

İşçilerin bugün alanlardan yükselttiğ­i “Yaşasın 1 Mayıs” dileğine katılıyor, dünyanın ve Türkiye’nin tüm işçilerini­n 1 Mayıs bayramları­nı kutluyoruz!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye