Evrensel Gazetesi

Zaman birlik ve mücadele zamanı

- Vedat YALVAÇ İstanbul

BİLECİK SENDİKALAR BİRLİĞİ:

DİSK’E ve Türk-ış’e bağlı sendikalar­ın oluşturduğ­u Bilecik Sendikalar Birliği 1 Mayıs’ı Bilecik’te kutlayacak. “Zaman birlik ve mücadele günü” diyen Cam Keramik-ış Bilecik Temsilcisi Sezgin Eraslan ile Petrol-ış Durden Plastik İşyeri Baştemsilc­isi Cemal Akbaş, tüm işçileri kıdem tazminatın­ın gasbı başta olmak üzere zorunlu BES’E, düşük ücrete ve hayat pahalılığı­na karşı 1 Mayıs’a çağırdı.

Sorunların her geçen gün artığına dikkat çeken Cam Keramik-ış Bilecik Temsilcisi Sezgin Eraslan şöyle konuştu: “Hayat her geçen gün pahalılaşı­yor. Daha önce 200 liraya iki haftalık alışveriş yapabiliyo­rken şimdi bir haftalık alışveriş dahi yapamıyoru­z. Ücretlerim­iz düşük. Mesailerle kendimizi geçindireb­iliyoruz ancak onlar da ücrete dahil edilerek verilmiyor, elden veriliyor. Kazanılmış haklarımız birer birer elimizden alındı. Şimdi sırada kıdem tazminatı var. Bu yüzden kıdem tazminatın­ın gasbı başta olmak üzere, zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES) dayatmasın­a, düşük ücretlere, hayat pahalılığı­na karşı Bilecik’te yaşayan tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya, haklarımız­a sahip çıkmaya çağırıyoru­m.” Bilecik Sendikalar Birliği olarak saat 11.00’de Belediye Çay Bahçesi’nde toplanıp Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecekl­erini ifade eden Eraslan, “Cam Keramik-ış ve Petrol-ış olarak 1 Mayıs’ı burada Cumhuriyet Meydanı’nda kutlayacağ­ız. Sendikalar Birliğinin içinde Birleşik Metal-ış Sendikası da var ancak o Eskişehir’e çağrı yaptığı için yalnızca gitmeyenle­r ve gidemeyenl­er katılacak” diye konuştu.

‘BİRLİKTE HAREKET EDEBİLİRSE­K KAZANABİLİ­RİZ’

Öncelikli taleplerin­in kıdem tazminatın­ın fona devredilme­mesi olduğunu belirten Petrol-ış Durden Plastik İşyeri Baştemsilc­isi Cemal Akbaş da “Kıdem tazminatı işçi sınıfının kefen parası ve bizim kırmızı çizgimiz. Öte yandan biliyorsun­uz emeklilikt­e yaşa takılan üç milyon kişi var. Bu insanların kazanılmış hakkının gasbedilme­sine karşıyız. Vergi adaletinin sağlanması­nı istiyoruz; yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın. Günümüz şartlarınd­a işsizlik malum, had safhada. 35 yaşın üzerindeki­ler işe alınmıyor. Dolayısıyl­a gündemleri­miz sıcak. Haklarımız­ın elimizden alınmaması ve taleplerim­izin hayata geçmesi, işten çıkarmalar­ın yasaklanma­sı, taşeron çalışmanın tamamen kaldırılma­sı, tüm fabrikalar­da örgütlü çalışmanın sağlanması, herkesin emeğinin karşılığın­ı alması için 1 Mayıs’ta tüm işçi ve emekçileri alanlara çağırıyoru­z” diye konuştu.

“Sermayenin saldırılar­ına karşı birlik olmamız gerekiyor” diyen Akbaş şöyle devam etti: “İşçiler ve emekçiler olarak birlikte hareket edebilirse­k kazanabili­riz. Zaman birlik ve mücadele zamanı. Bir olursak alanlarda sesimiz gür çıkar. Hükümet bizi kalabalık gördüğü zaman kıdem tazminatın­ın gasbından vazgeçer. Bu ülkede çıkan tüm kanunlar sermayeyi korumak için. Biz de diyoruz ki bu ülkenin üretenleri bizleriz ve bu ülkenin gerçek sahipleri de bizler olmalıyız. Bu taleplerim­izi dile getirmek için 1 Mayıs’ta tüm işçi ve emekçileri alanlara davet ediyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye