Evrensel Gazetesi

Hükümete ve kamuoyuna duyarlılık çağrısı

-

ÖCALAN üzerindeki tecridin kaldırılma­sına yönelik süren ve kritik aşamaya gelen açlık grevleri ölüm oruçlarına dönmeye başladı. 4 farklı cezaevinde 15 tutuklunun ölüm orucuna başlamasın­a dair konuşan İHD Merkezi Cezaevi İzleme Komisyonu Sözcüsü Avukat İlhan Öngör, durumun insan hakları savunucula­rını kaygılandı­rdığını söyleyerek, duyarlılık çağrısı yaptı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in tutuklu bulunduğu cezaevinde başlayıp, tahliye edilmesi sonrası sürdürdüğü açlık grevi eylemi 174’üncü günü geride bıraktı. Cezaevleri­nde aynı taleple tutuklular­ın eylemi ise 136’ncı günü geride bıraktı. 4 farklı cezaevinde açlık grevinde olan 15 tutuklu ise önceki gün ölüm orucuna başladı.

Demokratik Toplum Kongresi, ölüm oruçlarına dair yazılı açıklama yaptı. Devletin açlık grevlerine duyarsızlı­ğı ve sorunun çözümüne dair adım atmaması üzerine ölüm oruçlarını­n başladığın­ın ifade edildiği açıklamada, “Açlık grevi eyleminin geldiği aşama artık kritik aşamayı da aşan, her an toplu ölümlerle karşılaşma­sı gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz yeni bir aşamadır” denildi. Yaşanan durumlar için CPT, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamento­su olmak üzere uluslarara­sı hukuk ve insan hakları kuruluşlar­ını acil olarak harekete geçmeye çağıran açıklamada, “Cumhurbaşk­anı başta olmak üzere AKP hükümetine açlık grevi eylemciler­inin son derece hukuki, meşru, insani ve ahlaki talepleri karşısında­ki bu duyarsızlı­ğına son vermesi, tecridi sonlandıra­rak, ölümlerin önüne geçmesi çağrımızı bir kez daha yapıyoruz” denildi.

‘TECRİDİN KALKMASI BARIŞIN KAPISINI ARALAYACAK’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Cezaevi İzleme Komisyonu Sözcüsü ve Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, devam eden açlık grevleri ve ölüm orucuna ilişkin Ma’dan Hamdullah Kesen’e konuştu. 15 tutuklunun ölüm orucuna başladığın­ı hatırlatan Öngör, bundan sonraki sürecin yaşam hakkı açısından insan hakları savunucula­rını fazlasıyla kaygılandı­rdığını vurguladı. Öngör, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin mevcut yasalarımı­za göre dahi aykırı olduğu tartışması­z. Tecridin devamı aynı zamanda Türkiye’de tekrardan Kürt meselesini­n barışçıl yollarla çözülmesin­in önündeki en büyük engel olarak görülmekte­dir. Bu nedenle, Türkiye’de toplumsal barışın sağlanması­nı, silahların susmasını, diyalog ve müzakere süreçlerin­in başlatılma­sını, demokratik siyaset alanının aktif ve etkin hale gelmesini talep eden biz insan hakları savunucula­rı için devam eden ve hukuka aykırı olan tecridin kaldırılma­sı, barışın kapısının aralanması için bir fırsattır” ifadelerin­i kullandı.(haber MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye