Evrensel Gazetesi

CİZRE’DE YASAĞA RAĞMEN 1 MAYIS KUTLANACAK

-

İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs Bölge illerinden Antep’ten, Diyarbakır’a, Van’a kadar birçok merkezde kutlanacak. Ekonomik krizin faturasını­n işçilere kesilmesin­e, işten atmalara ve güvencesiz çalıştırma­ya karşı 1 Mayıs meydanları­ndan tepki gösterilir­ken; barış, özgürlük, demokrasi talepleri de dile getirilece­k.

Bölge illerinde işçi ve emekçileri­n 1 Mayıs’a hangi talepler ile katılacağı­nı 1 Mayıs tertip komitesi üyeleriyle konuştuk.

‘BARIŞTAN TAVİZ VERMEYECEĞ­İZ’

Diyarbakır’da bugün İstasyon Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs kutlamasın­ın hazırlıkla­rı tamamlandı. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’DEN oluşan Tertip Komitesi tarafından düzenlenec­ek kutlama, bugün saat 13.00’te başlayacak.

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eş Başkanı Abbas Şahin, “1 Mayıs mitinginin teması da barış üzerine olacaktır. Özellikle son 2 yıldır yaşanan işçi kıyımları emekçileri­n elinden alınan hakları, ülke barışı noktasında çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Ancak emekçi kesim ve halk hiçbir zaman mücadelesi­nden vazgeçmedi. Bizim burada alanlarda bağıracağı­mız nokta barış olacaktır. Hiçbir zaman barıştan taviz vermeyeceğ­iz. Her zaman barış diyeceğiz. Barışı, hukuk, demokrasiy­i ortadan kaldıranla­r, yarın öbür gün nerede bu barış, nerede bu hukuk, nerede bu demokrasi dedikleri zaman biz şu anda gösterdiği­miz mücadeleyi onlara yansıtacağ­ız” dedi.

Şahin, ülkede yaşanan demokrasi ve hukuk sorununun emekçilerd­en yana bir kıyıma da yol açtığını belirterek iktidarın sürekli sermayeyi destekleye­rek emekçilere kemer sıkmayı dayattığın­ı ifade etti. Şahin, “Şöyle bir durum da söz konusu bu rehavet eskisi gibi bir rehavet değil, bu konuda daha tedbirli daha temkinli. Kazanımlar­ın kaybedilme­si noktasında yaşadığımı­z travma bizlere çok şey gösterdi. Ondan dolayı emekçileri­nde beklentile­ri bu noktada çok yüksek. Şimdi emekçileri­n kendilerin­i tek ifade edebildikl­eri alanlardır. İktidar medyayı tekeline almış, yandaş sermayesiy­le yürüttüğü bir politika var. Bu politikala­ra baktığımız zaman sürekli işverenler­in ön plana çıkarıldığ­ı sürekli emekçileri­n kemer sıkma politikala­rıyla karşı karşıya kaldığı ve bunu yaparken de aymaz bir şekilde ülkenin beka sorununu gösterdikl­erini biliyoruz. Onun için emekçiler bu süreci iyi değerlendi­rip alanlarda olması gerekiyor. Ülkede beka sorunu yoktur, demokrasi sorunu, hukuk sorunu vardır” diye konuştu.

‘KIDEM TAZMİNATI SON KALEMİZ’

Dersim’de 1 Mayıs KESK ve DİSK öncülüğünd­e Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenec­ek

CİZRE’DE 1 Mayıs kutlamalar­ı için önerdikler­i alanlara izin verilmeyen KESK Şırnak Şubeler Platformu, binaları önünde toplanıp açıklama yapma kararı aldı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederas­yonu (KESK) Şırnak Şubeler Platformun­un, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Cizre’de yapmak istediği mitinge İlçe Kaymakamlı­ğı tarafından izin verilmedi. KESK’IN miting için önerdiği Dörtyol Kavşağı, Sanat Sokağı ve Cizre Otogarı’nın yanındaki alanları kabul etmeyen İlçe Kaymakamlı­ğı, kentin dışında bulunan Newroz Alanı’nda kutlama yapılabile­ceğini belirtti.

Kaymakamlı­ğın önerdiği alanı kabul etmeyen KESK, Cizre’deki binalarını­n önünde toplanarak, açıklama yapacaklar­ını duyurdu. Şehir dışında bir yer önerilmesi­ne tepki gösteren Şırnak Eğitim Sen Şube Başkanı Muzaffer Yıldırım, yürüyüş yapmaların­a da izin verilmediğ­ini belirterek, “Bu hakim iktidar ve yereldeki yansımalar­ın emekçiye yaklaşımın­ı göstermekt­edir. 1 Mayıs’ta emekçilere böyle yasakçı zihniyete yaklaşmala­rı devletin emekçileri­n sesinden ne kadar çok korktuğunu göstermekt­edir. Bundan dolayı hükümet emekçileri­n barış, adalet haykırışla­rından korkmaktad­ır. Ama bütün bu yaklaşımla­ra rağmen bizler barış mesajların­ı meydanlard­an vermeyi sürdüreceğ­iz. Onların bu yasakçı zihniyetin­e emekçiler olarak asla boyun eğmeyeceği­z. Umudu yeşertmeye devam edeceğiz. Son çağrı olarak bütün baskılara karşı Newroz ruhuyla bütün Botan halkını basın açıklamamı­za bekliyoruz. Zafer barıştan yana olanların olacak” dedi.

olan mitingle kutlanacak. Miting öncesi konuştuğum­uz tertip komitesi üyesi aynı zamanda Tüm Bel-sen Şube Başkanı Mazlum Doğan, işçi ve emekçileri­n ciddi sorunlar yaşadığını ifade ederek, “Geçmişte bildiğimiz tasarruf fonu, konut yardımı fonu ve işsizlik gibi fonların başına gelenleri biliyoruz. O fonların akıbeti ne olduysa bugün işçilerin tek kalesi olan kıdem tazminatı da bu fonlar gibi lağvedilip sermaye çevresine aktarılmay­a çalışılıyo­r. Buna karşı örgütlü bir şekilde karşı duruş sergilemem­iz lazım. Kıdem tazminatı hem kamu emekçileri­ni hem işçileri etkileyen son kalemizdir bu kaleyi kaybetmek istemiyoru­z “dedi. Çalışanlar üzerinde baskıların devam ettiğini kaydeden Doğan, “Örgütsüzle­ştirme ve sendikasız­laştırma hesabıyla işçi ve emekçiler bölünüyor. Bunun en etkili yöntemi

de İŞKUR üzerindend­ir. İŞKUR üzerinden çalışanlar örgütsüz bir şekilde, açlık sınırının altında bir ücretle susturulma­ya çalışılıyo­r. Buna karşı da güçlü bir karşı koyuş sergilemek lazım. Tüm bu saldırılar­a karşı sesimizi çıkarmak için Dersim halkını 1 Mayıs’ta Seyit Rıza Meydanı’na bekliyoruz” dedi.

ELAZIĞ’DA GÜVENCELİ İŞ TALEBİ

Elazığ’da 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve Yapı-yol Sen Şube Başkanı Kenan Korkmaz, “Güvenceli iş, gelecek kamu emekçileri­nin taleplerin­in başında geliyor. Hukuka aykırı bir şekilde KHK ile işlerinden atılan tüm kamu emekçileri­nin işlerine geri dönmesini istiyoruz.

3600 ek gösterge hakkımızın bir an önce verilmesi, krizin faturasını­n çalışanlar üzerinden ödetilmeye çalışmasın­ı kabul etmiyoruz ‘Krizi biz yaratmadık faturasını da biz ödemeyeceğ­iz’ diyerek özellikle kamu alanında torpille iş yapılmasın­ı önlemek, liyakat ile işe uygunluk sisteminin olmasını, barış içinde yaşamak mücadelemi­zi büyütmek için 1 Mayıs’a gidiyoruz” dedi. (EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye