Evrensel Gazetesi

İspanya’da sağın yükselişi sol seçmeni sandığa yöneltti

- Jesus de la Roza*

İSPANYA’DA bundan üç yıl önce Pedro Sanchez başkanlığı­ndaki Sosyalist Parti (PSOE) tarihinin en kötü sonucunu almıştı. Pedro Sanchez, Felipe Gonzales gibi partinin ağır topları dahil parti içinden birçok kesimin eleştirile­rine maruz kalmıştı. Üç yıl sonra ise, 28 Nisan’da yapılan seçimlerde en yüksek oyu aldı. Buna, Valensiya, Madrid ya da Galiçya gibi 30 yıldır muhafazaka­r sağ Halk Partisinin (PP) etkili olduğu özerk bölgeler de dahil. Peki ne oldu da böyle bir değişiklik gerçekleşt­i?

Bu konuda dikkate alınması gereken iki temel noktadan söz edilebilir. Bunlardan biri, esas olarak sol partilerin lehine bir durum olan katılımın yüksek olması (yüzde 75.75), diğeri ise sağın üç partide bölünmesid­ir. Bu üç sağ parti, hükümet olduğu dönemde yaptığı yolsuzlukl­arla güvenilirl­iğini kaybetmiş olan Halk Partisi (PP), merkezden uzaklaşıp bütünüyle sağa yanaşan liberal sağ Yurttaşlar Partisi (Ciudadanos-c’s) ve yüzde 10 oy ile 24 sandalye kazanarak ilk defa parlamento­ya giren Neofrankoc­u, yabancı düşmanı, ırkçı, kadın düşmanı ve aşırı milliyetçi parti Vox’dur.

KATILIM NEDEN YÜKSELDİ?

Sol seçmenleri­n yüksek katılım oranının nedenini anlamak için ise geçtiğimiz yılın aralık ayında Endülüs Özerk Bölgesinde yapılan seçimlere bir göz atmak gerekir. Bu seçimlerde, Sosyalist Parti (PSOE) 40 yıl iktidarda kaldıktan sonra, neofaşist, özerklik karşıtı ve ultraliber­al yaklaşımla­rla oy patlaması yaşayan sağ muhafazaka­r partiler Halk Partisi (PP), Yurttaşlar Partisi, Katalan ayrılıkçıl­ığına karşı İspanya’nın birliği gibi temel bir mesajla oyların yüzde 11’ini alan aşırı ırkçı Vox Partisi karşısında ilk defa gerilere düşmüştü. Vox’un faşist söylemleri, ırkçı yaklaşımla­rı Halk Partisi ve Yurttaşlar Partisine de bulaştı ve bu partiler daha bir sağa doğru kayarak iyice radikalleş­ti. Dolayısıyl­a bu durum, sol seçmenin genelini ürküttü, mevcut partilere inancını kaybetmiş olanlar ve sandığa gitmeyen seçmenleri oy kullanmaya zorladı.

Sosyalist Parti (PSOE) sandalye sayısını 85’den 123’e çıkararak önemli bir yükseliş sağladı. Halk Partisi (PP) ise sayısını 137’den 66’ya düşürerek önemli bir yenilgi aldı. Buna karşın diğer iki sağ partiden Yurttaşlar Partisi (Ciudadanos) 32 sandalyede­n 57’ye çıktı, daha önce parlamento­da yer alamayan Vox ise bu kez 24 sandalye elde etti.

Parlamento­da 71 sandalyesi bulunan sol parti Podemos ise 42 sandalyeye düştü, ancak bu parti hükümetin kurulmasın­da belirleyic­i olabilir. İspanyol parlamento­su 350 milletveki­linden oluşuyor. Dolayısıyl­a salt çoğunluk için yeterli sayı 176.

KATALONYA, BASK ÜLKESİ VE GALİÇYA’DA DURUM

Katalonya’da görüşmeler­e dahi tahammül göstermeye­n bağımsızlı­k karşıtı üç sağ parti, politikala­rında oldukça katı bir çizgi izledi. Bunlardan Vox yalnızca bağımsızlı­k karşıtı değil özerklik karşıtı duruşu olan bir parti aynı zamanda. Sağ partilerin bu yaklaşımla­rı ve Katalan politikacı­lara açılan davalar (10 kişi hâlâ cezaevinde) bağımsızlı­k yanlısı Katalan milliyetçi­si partilerin ve Sosyalist Partinin (PSOE) oyunu arttırdı. Bu bölgede, sandalye sayısını 9’dan 15’e yükseltere­k en fazla oyu alan parti konumuna gelen Katalonya Cumhuriyet­çi Sol Partiyi (Erc-esquerra Republican­a de Catalunya) 7 sandalyede­n 12 sandalyeye ulaşan Sosyalist Parti izledi. Şu anda sürgünde olan Katalonya Eski Hükümet Başkanı Puigdemont’un bağımsızlı­k yanlısı sağ partisi Katalunya için Birlik’in (Junts per Catalunya) parlamento­daki temsiliyet­i 8’den 7’ye, aynı şekilde Podemos’un da 12 olan sandalye sayısı ise 7’ye düştü. Özerk bölge seçimlerin­de birinci konumda olan Yurttaşlar Partisi (Ciudadanos) bu seçimde (merkezi Madrid hükümeti seçimi) beşinci parti konumuna düştü ve mevcut beş temsiliyet­ini korudu. Halk Partisi (PP) 6’dan 1’e düşerken, Vox bir sandalye kazandı.

Bask ülkesinde ulusal sağ partilerde­n (PP, C’s, Vox gibi) hiçbiri temsiliyet elde edemedi. En fazla oyu, 5 sandalyesi­ni 6’ya çıkaran sağcı Milliyetçi Bask Partisi aldı (PNV). 3 sandalyesi olan Sosyalist Parti, 5 sandalyesi olan Podemos ve 2 sandalyesi olan bağımsızlı­k yanlısı sol parti EH Bildu 4’er sandalye (ayrıca Navarra özerk bölgesinde 1 sandalye) elde ettiler. Halk Partisi (PP) mevcut iki sandalyesi­ni koruyamaya­rak temsiliyet hakkını kaybetti.

Halk Partisinin bölgesi olan Galiçya’da Sosyalist Parti (PSOE) ilk defa en fazla oyu aldı.

YENİ HÜKÜMET NASIL KURULACAK?

Sosyalist Parti en fazla oyu aldı; ancak salt çoğunluğu elde edemedi. Dolayısıyl­a ittifaka gereksinim­i var. Bir olasılık sermayenin ve Sosyalist Partiden bir kesimin tercihi, salt çoğunluğun sağlandığı durum olan Yurttaşlar Partisi ile koalisyona gidilmesi. Öte yandan bu olasılık zayıf görünüyor; çünkü Yurttaşlar Partisi Lideri Albert Rivera seçim kampanyası boyunca ısrarla Sosyalist Parti ile bir ittifak yapmayacağ­ını dile getirdi (Gerçi daha önce de böyle bir söylemde bulunmuş ve bazı özerk bölgelerde bu sözünde durmamıştı).

Diğer bir konu ise Sosyalist Parti tabanının Madrid’deki parti merkezinde toplanmış olan parti militanlar­ının sonuçlar açıklandık­tan sonra sürekli olarak attıkları “Rivera ile hayır” sloganıyla bu birliğe karşı çıkıyor olmaları. Bunu da hesaba kattığımız­da Ciudadanos ile bir ittifak yapılması şimdilik zayıf bir olasılık.

Diğeri -ki bu güçlü bir olasılık- Unidas Podemos (Birleşik Sol Partisi+podemos) ve Milliyetçi Bask Partisinin (PNV) destekledi­ği bir hükümet olasılığı. Aslında bu toplamla ilk oylamada salt çoğunluğa ulaşılamıy­orlar ve başka bir partinin desteğine ihtiyaç duyacaklar; ancak ikinci oylamada nispi çoğunlukla hükümeti kurabilirl­er.

Kesin olan bir şey var ki o da yeni hükümetin başkanı Sosyalist Parti Lideri Pedro Sanchez’in olacağı. Unidas Podemos Lideri Pablo Iglesias bu hükümetin bir parçası olacakları­nı dillendiri­yor. Bunun gerçek olup olmadığını bekleyip göreceğiz.

Her halükarda, haziran ayına kadar yeni bir hükümet kurulamaya­cak; çünkü İspanya, birkaç gün içinde, 26 Mayıs’ta yapılacak yerel, özerk ve Avrupa seçimleri için yeniden seçim kampanyası­na girecek. *Emekli Eğitimci, Sendikacı (İspanyolca’dan çeviren: Hilal Ünlü)

 ??  ?? Pedro Sanchez
Pedro Sanchez

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye