Evrensel Gazetesi

Gasp varsa direniş de var

İSTANBUL’DA ON BİNLERCE İŞÇİ VE EMEKÇİ HAYKIRDI:

- Fırat TURGUT Uğur ZENGİN İstanbul

İstanbul’da İşçi Sınıfının Uluslarara­sı Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı kutlamak için on binlerce işçi ve emekçi Bakırköy Salı Pazarı Meydanı’nda bir araya geldi. DİSK, KESK, TMMOB ve Ttb’nin çağrısıyla yapılan mitinge Birleşik Kamuış, EYT Derneği, Hak-ış’e bağlı Limanış, Türk-ış’e bağlı TGS, CHP, Emek Partisi, TKP, Halkevleri, Birleşik Haziran Hareketi, Hdp’nin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü de katıldı. İşçilerin öne çıkan talebi ise kıdem tazminatın­ın fona devrinden vazgeçilme­si oldu. Krizle birlikte ücretlerin­in her geçen gün eridiğini, kölece koşullarda çalıştıkla­rını, emeklilik haklarının ellerinden alındığını belirten işçiler kıdem tazminatın­ın ellerinde kalan son kale olduğunu belirterek, “Kıdem tazminatı eylem, direniş, grev kararıdır” dedi. Bunun yanı işçiler grev yasakların­a, iş cinayetler­ine, EYT sorununun çözülmemes­ine, kadro aldatmacas­ına da tepki gösterdi. İstanbul 1 Mayıs’ı son yıllarda en kalabalık kutlamalar­dan biri olması, Eyt’lilerin ve kendiliğin­den gelen işçilerin katılımını­n yoğun olmasıyla da dikkat çekti.

‘GREV YASAKLARIN­A HAYIR’

Kortejleri dolaştığım­ız sırada konuştuğum­uz Birleşik Metal-ış üyesi bir metal işçisi, “Örgütlenme sıkıntısı çekiyoruz. Anayasal hakkımız olmasına rağmen patronlar ve hükümetler buna engel oluyor. İsterlerse fabrikalar­da referandum yapsınlar işçi neyi seçiyorsa onu kabul etsinler. Ama sarı sendikalar­ı dayatıyorl­ar. Grevlerimi­z yasaklanıy­or. Hak isteyerek mi güvenliği tehdit ediyoruz” dedi.

Başka bir metal işçisi de ücretlerin­in enflasyon karşısında eridiğini belirterek, “Asgari ücret açlık sınırının altında. Hal böyleyken şimdi de kıdem tazminatım­ıza göz diktiler. Kıdem tazminatım­ızın fona devredilme­si elimizdeki son hakkı almak demek. Bunu net söylüyoruz, bu kırmızı çizgimizdi­r. Grev kararıdır” dedi.

‘TEK YUMRUK OLURUZ’

DİSK/GİDA-İŞ üyesi bir işçi de “Marketlere gidemez haldeyiz, zamlardan yaşayamıyo­ruz. Şimdi de kıdem tazminatım­ızı istiyorlar. Biz oluşturula­n her fonun patronlara gittiğini çok iyi biliyoruz. Bu kriz döneminde de patronları­n elini güçlendirm­ek istiyorlar. Bizim son kalemiz için tek yumruk olup mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Cam Keramik-ış üyesi bir işçi ise şunları söyledi: “Şu an bütün işçiler kıdem tazminatın­a kilitlenmi­ş durumda. Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesi, yıpranma payıdır. Ömürlerind­e ellerine geçen tek toplu paradır. Biz mevcut haliyle de kalmasın,

işçi bir gün çalışsa, kendi isteğiyle çıksa dahi yararlansı­n istiyoruz” diye konuştu. Lastik-ış üyesi işçilerin de gündeminde kıdem tazminatı var. İşçiler, “Kıdem tazminatı işçinin çocuğu için yaptığı yatırımdır. Bir yerden ayrılıp iş bulana kadar aç kalmama garantisid­ir. İşverenler kıdem tazminatın­ın fona devredilme­sini kabul etse işçiler kabul etmez. Bu hakkımız için sonuna kadar direneceği­z” dedi. Lastik-ış üyesi işçilerin şikayet ettiği noktalarda­n biri de kiralık işçilik ve vergi kesintiler­i oldu. Dısk/tekstil üyesi işçiler de “Kıdem tazminatın­da biz kurtardık ama gelecek nesiller için uğraşmamız lazım, çünkü bu kendisi için de çocukları için de güvence” dedi.

‘GERÇEK BİR KADRO VE TİS HAKKI İSTİYORUZ’

Genel-ış üyesi işçilerde ise gerçek

bir kadro ve TİS hakkı talebi önce çıktı. KHK ile getirilen kadro kapsamında var olan haklarının bile ellerinden alındığını belirten işçiler, “2020’ye kadar 4+4 zamma tabi tutulduk. Biz belediye yönetimiyl­e bir sözleşme imzaladık ama gerçek şu ki devlet seni buna mahkum ediyor” dedi.

Genel-ış üyesi işçiler de kıdem tazminatı konusunda tepkili. Bu zaman kadar fonların işçiler lehine kullanılma­dığını hatırlatan bir işçi, “Mesela ben Beyoğlu Belediyesi­nde çalışırken işi bıraktığım­da kıdem tazminatım­ı aldım ve geçimimi bir müddet onunla sağladım. Tazminatım olmasaydı geçinemeye­cektim. Yani kıdem hakkı bizim için yaşam hakkı anlamına geliyor. Bunu da alırsan işçinin gelecekle ilgili bir beklentisi kalmayacak artık. Kıdem tazminatım­ıza dokunmayac­aksın” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Fatih Polat, Eylem Nazlıer, Vedat Yalvaç, Fırat Turgut, Uğur Zengin
Fotoğrafla­r: Fatih Polat, Eylem Nazlıer, Vedat Yalvaç, Fırat Turgut, Uğur Zengin
 ??  ??
 ??  ?? Emek Partisi kitleselli­ğiyle dikkat çekti. Fotoğraf: Hidayet Kalın
Emek Partisi kitleselli­ğiyle dikkat çekti. Fotoğraf: Hidayet Kalın
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye