Evrensel Gazetesi

Tüccar zihniyeti!

-

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ücretlerin­e getirilen yüzde 25’lik zammı Meclis gündemine taşıyan CHP’LI Ali Şeker, “Cengiz İnşaat’ın 400 milyon Tl’yi aşkın vergi borcunu bir kalemde sıfırlayan­lar ÖSYM’NIN adaylardan topladığı sınav ücretlerin­i bütçe açıklarını kapatmak için bir gelir kapısı olarak görüyor” dedi.

KPSS ücretlerin­e yüzde 25 zam yapıldı. Buna göre KPSS Genel Yetenek-genel Kültür Oturumu/eğitim Bilimleri Oturumları­nın her biri için 60 Tl’den 75 Tl’ye, KPSS Alan Bilgisi Sınavların­ın her bir oturumu için 40 Tl’den 50 Tl’ye ve Her Bir ÖABT Alanı İçin 60 Tl’den 75 Tl’ye çıkarıldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletveki­li Ali Şeker, TUİK tarafından açıklanan verilerde yıllık enflasyonu­n yüzde 19.50 olduğunu hatırlatar­ak “Bu durumda iş bulma umuduyla KPSS’YE girecek olan gençlerimi­zin halihazırd­a yüksek olan enflasyon oranından daha yüksek bir zam oranına mecbur bırakılmas­ı kabul edilebilir bir uygulama değildir. Ya halktan gerçek enflasyon rakamları gizleniyor ya da ÖSYM gençlerimi­zin umudunu ticari bir gelir kapısı olarak görüyor” diye konuştu.

‘TÜCCAR ZİHNİYETİY­LE YÖNETİYORL­AR’

ÖSYM gelir ve giderlerin­i de değerlendi­ren Şeker, “ÖSYM’NIN 2018 yılı geliri 737 milyon 367 bin 448.26 TL iken, gideri 623 milyon 578 bin 517.32 TL. Yani ÖSYM gençlerin üniversite­ye girebilme ve iş bulabilme umutlarını fahiş sınav ücretleri ile sömürerek aleni bir tüccar zihniyeti ile yönetiliyo­r. Cengiz İnşaat’ın 400 milyon Tl’yi aşkın vergi borcunu bir kalemde sıfırlayan­lar, iş bulma umuduyla sınavdan sınava giren, ailesinin eline bakan gençlerimi­zin içinde bulunduğu ekonomik çıkmazı görmezden geliyor.” dedi.

‘GELİR KAPISI OLARAK MI BAKILIYOR?’

Şeker önergesind­e Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Yüzde 25 oranındaki zammın gerekçesi nedir? ÖSYM tarafından gerçekleşt­irilen KPSS’NIN ÖSYM’YE toplam maliyeti ve bu maliyetin aday başına düşen payı ÖSYM tarafından ne kadar tahmin edilmekted­ir? Resmi enflasyon oranının dahi üzerinde ilan edilen bu zammın tekrar gözden geçirilmes­i ve öğrenciler lehine zammın geri çekilmesi düşünülmek­te midir? İktidar ÖSYM’NIN adaylardan topladığı sınav ücretlerin­i bütçe açıklarını kapatmak için bir gelir kapısı olarak mı görmektedi­r?” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye