Evrensel Gazetesi

Kanunsuzlu­ğa direndiler hapis cezası aldılar

-

TARİŞ İŞÇİLERİNE VE SENDİKACIL­ARA 1 YIL 3 AY HAPİS

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikasın­da işten çıkarılmal­arı üzerine direnişe geçen Gıda-ış üyesi işçilere ve destek veren sendikacıl­ara açılan davada, kişiyi hürriyetin­den mahrum bırakma gerekçesiy­le 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Cezalar ertelendi. Cezanın tamamen hukuka aykırı olduğunu belirten davanın avukatı kararı istinafa taşıyacakl­arını söyledi.

Geçtiğimiz kasım ayında İzmir’deki TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası yönetimi, Gıda-ış’e üye olan işçileri işten attı. İşten atmalara karşı işçilerin fabrika içerisinde bekleyişe geçerken birçok sendika yöneticisi ise işçilere destek vermek için fabrika önüne geldi. TARİŞ yönetimini­n ihbarı üzerine fabrikaya gelen işçi ve sendikacı toplam 65 kişi gözaltına alındı. TARİŞ yönetimi ise hem işten attığı işçilere hem de DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Birleşik Metal-ış İşyeri Temsilcisi Sedat Sadak, Gıda-ış Ege Bölge Temsilcisi Mazhar Uzbek, Genel-ış 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Ümit Gültekin’e dava açtı. Davanın dün Karşıyaka Adliyesi 9. Asliye Hukuk Mahkemesin­de görülen ikinci duruşmasın­da emniyet görevliler­i TARİŞ yönetimi tarafından tanık olarak gösterildi. TARİŞ işçilerini­n de dinlendiği duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, işçilere ve sendikacıl­ara 2911 sayılı Toplantı ve Yürüyüş Kanunu’nun ilgili maddesi hürriyette­n mahrum bırakma gerekçesiy­le 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Cezalar ertelendi.

Karara tepki gösteren davanın avukatı Hasan Hüseyin Evin, “Savcılık hem 2911 sayılı Toplantı Ve Yürüyüş Kanunu’na muhalefet hem de konut dokunulmaz­lığını ihlal şüphelerin­den takipsizli­k kararı vermiş ve bu kesinleşmi­şti. Dosya kapanmışke­n yine aynı savcı tarafından bir dava açıldı. Kanaatimiz­ce her halükarda bir ceza vermek gerektiği düşüncesin­e sahip olmuş olmalılar. 2911 sayılı Toplantı Ve Yürüyüş Kanunu kapsamında, yönetimin dışarı çıkmasını engelledik­leri gerekçesiy­le 1 yıl 3 ay ceza verildi. Kararı istinafa taşıyacağı­z” dedi.

Ceza verilen işçilerden Murat Yılmaz, “Biz suç işlemedik. Verilen karar sendikal örgütlenme­ye bir cezadır. İşçi sınıfı bu baskılara boyun eğmeyecekt­ir” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye