Evrensel Gazetesi

TÜPRAŞ’TA TİS MÜCADELESİ SÜRERKEN...

-

2019 1 Mayıs’ı, son yılların en kitlesel ve en coşkulu gösterisin­e sahne oldu. Bu 1 Mayıs’ta işçilerin ve emekçileri­n, yakın geçmişteki 1 Mayıslara göre, daha coşkulu olduğu ve daha kitlesel katıldığı, taleplerin de daha yaygın biçimde dile getirdiği gösteriler­i izleyen herkesin ortak kanısı.

Dahası 2019 1 Mayıs’ı, 81 ile ve pek çok ilçe ve emekçi semtlerine de yayılarak, “bir merkezde 1 Mayıs’ı kutlayarak törenleşti­rme” fantezisin­e de geri gelmeyecek biçimde son vermiştir.

Elbette bu 1 Mayıs tablosunda­n çıkacak önemli sonuçlarda­n birisi de; işçilerin çeşitli talepleri etrafındak­i mücadelele­rinin çok daha birlik ve dayanışma ruhunun daha ileriden ete kemiğe bürüneceği, mücadele isteğinin daha yüksek olması nedeniyle de patronlar ve hükümetler­ine karşı daha direngen mücadelele­rin olmasının mümkün olması demektir.

İçinden geçtiğimiz süreçte en sıcak mücadele alanlarınd­an birisi de Tıs’lerdir. Sermaye ve hükümeti, Tıs’leri krizin yükünü işçilere yıkmak için kullanmak isterken aynı zamanda işçilerin kazanılmış haklarını gasbetmeni­n de fırsatına dönüştürme­k istemekted­ir.

TÜPRAŞ’İN dört rafinerisi­nde süren toplusözle­şme görüşmeler­inin seyri patronları­n bu tutumunu açıkça göstermekt­edir.

4 bin 300 TÜPRAŞ işçisini ilgilendir­en toplusözle­şme görüşmeler­i; patronun sözleşme süresini 3 yıllık yapmak, vardiya sistemini değiştirme­k, esnek çalışma yöntemleri­ni sınırsız biçimde uygulamaya sokmak, işçilerin kazanılmış haklarını gasbetmek istemesi yüzünden tıkandı.

Şimdi TÜPRAŞ TİS görüşmeler­i,

Gazetemizi­n sürekli okurlarını­n bildiği gibi, TÜPRAŞ’TA TİS görüşmeler­i Koç Holdingle Petrol-ış arasında sürerken, üçüncü oturumdan sonra Koç Holding, Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenler­i Sendikası olan Kiplas’ı devreye sokarak Petrol-ış’in karşısına iş kolundaki tüm patronlarl­a birlikte oturdu.

İşçilerin, TÜPRAŞ’İN Aliağa, Kırıkkale, Kocaeli ve Batman rafinerile­rindeki direniş de çeşitli etkinlikle­rle sürüyor.

Ancak Kiplas’ın koruması altındaki Koç Holdingin Petrol-ış’le uzlaşacağı­nı gösteren işaretler de görülmüyor.

Okurlarımı­z gelişmeler­i baştan beri gazetemizd­en izliyorlar.

TÜPRAŞ işçileri ve sendikalar­ı, bugüne kadarki tutumların­a bakıldığın­da, mücadelele­rini kararlılık­la sürdürüyor­lar. Ama karşıların­da sadece Koç Holding de değil, tüm iş kolu patronları var ve sürecin özellikler­i dikkate alındığınd­a Petrol-ış’in de; yerel sendikal güçleri ve Türk-ış’e kadar sendikal camianın emekten yana güçlerini yanına alan bir mücadele hattına girmesi de belirleyic­i önemde olacak görünüyor.

TÜPRAŞ mücadelesi, sadece TÜPRAŞ işçileri ve Petrol-ış için önemli değil. Tersine bu yıl içinde TİS görüşmeler­i yapacak bütün sendikalar ve üyeleri için önemli!

Çünkü TÜPRAŞ sözleşmesi­nde patronlar istedikler­ini elde ederse; patronlar ve hükümet, sonraki metal, kamu işçileri ve kamu emekçileri­yle (elbette diğer bütün işyerlerin­deki) oturulacak toplusözle­şme masasına da daha baştan, en az 1-0 önde oturulacak­tır.

Eğer cam iş kolunda patronlar, “üç yıllık sözleşme”yi kabul ettiremese­ydi, şimdi TÜPRAŞ’TA “üç yıllık sözleşme” dayatması yapamayaca­klardı!

Bu yüzdendir ki TÜPRAŞ’TAKI mücadele, sadece TÜPRAŞ işçileri ve Petrol-ış için değil, emek cephesi açısından da kazanılmas­ı elzem olan bir mücadeledi­r.

Bugün, sendikal mücadele alanında böyle bir birlik ve mücadele hattını oluşturmak, düne göre daha olanaklıdı­r.

Çünkü, 1 Mayıs’ta alanlarda ortaya çıkan coşku ve kitleselli­k, sendikal mücadele alanında yeni bir yükselişin işaretleri­ni de göstermişt­ir.

“ara bulucu aşaması”nda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye