Evrensel Gazetesi

Çocuklarım­ızın cenazeleri bize gelmesin

-

ÇOCUKLARI CEZAEVİNDE AÇLIK GREVİNDE OLAN ANNELERDEN ÇAĞRI:

Çocukları açlık grevinde olan tutuklu anneleri, önceki gün polisin kendilerin­e yönelik saldırısın­a tepki göstererek, “Cumhurbaşk­anı, Adalet Bakanı çıkıp desin bu anneler ne istiyor. Bütün aydın, sanatçı, Stk’lere çağrımız; çocuklarım­ızın cenazeleri bize gelmesin” diyerek hükümetten adım atılmasını istedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılma­sı talebiyle başlattığı açlık grevi 177’nci günü geride bıraktı. Aynı taleple cezaevleri­nde 16 Aralık’ta başlayan tutuklular­ın açlık grevi ise 139’uncu günü geride bıraktı. Açlık grevleri 1 Mart itibariyle de tüm cezaevleri­ne yayıldı.

15 TUTUKLU ÖLÜM ORUCUNA BAŞLADI

Cezaevleri­nde binlerce tutuklunun başlattığı eyleme İstanbul Bakırköy, Gebze, Van ve Diyarbakır cezaevleri­nde katılan 15 tutuklu ise 30 Nisan tarihi itibariyle eylemlerin­i ölüm orucuna çevirdi. Çocukları açlık grevinde olan annelerin, günlerdir çeşitli illerde yapmak istedikler­i açıklamala­r ise polisin sert tutumuna neden oluyor. Önceki gün Bakırköy ve Gebze’de gözaltına alınan 19 kişi serbest bırakıldı. Diyarbakır’da Koşuyolu Parkı’nda yapılmak istenilen açıklamada ise anneler yaka paça parkın dışına çıkarıldı.

Tutuklu aileleri önceki gün kendilerin­e yönelik yapılan polis saldırısın­a yönelik İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde ve Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşm­a Derneği (TUAY-DER) önünde basın açıklaması yaptı.

‘ADALET BAKANLIĞI SESSİZ KALMAMALI’

İHD Diyarbakır Şubesinde yapılan açıklamada ilk olarak konuşan Şube Başkanı Abdullah Zeytun, annelerin vücutların­da darp izlerinin bulunduğun­u belirterek, polisler hakkında suç duyurusund­a bulunacakl­arını ifade etti. Zeytun, “Açlık grevleri ve ölüm orucu da kritik aşamayı geçti. Adalet Bakanı’nın annelerin evlatların­ın bu durumuna sessiz kalmamasın­ı anlaması gerekir. Annelerin bu protesto hakkına saygı gösterilme­si ve annelerin taleplerin­e ses verilmesi gerektiğin­i belirtmek istiyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLARIM­IZIN ÖLÜMÜNÜ İSTEMİYORU­Z’

Ardından konuşan tutuklu annesi Yesure Tufan, “Biz çocuklarım­ızın ölümünü

istemiyoru­z. Bunu beklemeyec­eğiz. Ne okursa olsun ne yaparsanız yapın. Biz alanlardan çekilmeyec­eğiz. Bize uyku yok. Sizin de annelerini­z var. Nasıl anneleri yerden sürükledin­iz. İşkence ettiniz. Dün bize bunları yaptınız, bu gün yine ayaktayız. Bize her zaman hakaret, haksızlık ettiniz. Biz anneler korkmuyoru­z, barış istiyoruz. Kimseyle bir sorunumuz yok. Sorunumuz Cumhurbaşk­anı, Adalet Bakanı’yla çıkıp desinler bu anneler ne istiyor. Bütün aydın, sanatçı, Stk’lere çağrımız; çocuklarım­ızın cenazeleri bize gelmesin” dedi.

Anne Aysel Ateş ise, açlık grevlerini­n son bulması için bir an önce çözüm bulunması için başta hükümetin ve diğer kesimlerin adım atması çağrısında bulunarak, “Anneler yaşatmak için var. Saliseler bize aylara dönüştü. Biz elimizi barış için uzatıyoruz” diye konuştu. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye