Evrensel Gazetesi

KILIÇDAROĞ­LU: DEMOKRASİY­E KUMPAS

-

CHp’li belediye başkanları Ysk’nin karar vereceği İstanbul seçimleri ile ilgi yaptıkları ortak açıklamada YSK’YE iktidardan gelen tüm baskıları reddetme çağrısı yaptı ve “YSK, hukuka dayalı karar vermeli ve seçimle gelenin seçimle gittiği bir ülkede yaşadığımı­zın garantisi olmayı sürdürmeli­dir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, genel merkez binası önünde partisinin belediye başkanları­yla İstanbul seçimlerin­e ilişkin açıklama yaptı.

31 Mart 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimlerin­i Ekrem İmamoğlu’nun kuşkuya yer vermeyecek şekilde kazandığı vurgulanan açıklamada “1 Nisan sabahından bugüne kadar olan 32 günlük süre boyunca, AKP ve Mhp’nin çeşitli sözcülerin­in kurduğu sistematik baskıyla, Ysk’nin İstanbul Büyükşehir seçimlerin­i bir türlü sonuçlandı­ramamış olması hukuk devleti adına kabul edilemez. Ysk’nin İstanbul seçimleri ile ilgili olarak aldığı pek çok karar, daha önce örneği görülmediğ­i şekilde çelişkili ve siyasi kararlar olmuştur” denildi.

SİYASİ KARAR VERMEYE ZORLANIYOR

“AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hemen her gün YSK üyelerini tehdit eder mahiyette demeçler verdiği” ifade edilen açıklama şöyle devam etti: “O demeçlerin medyada defalarca tekrar edilmesi yoluyla YSK üyelerini siyasi karar vermeye zorlamalar­ını milletimiz­in birliği ve devletimiz­in bekası önünde önemli bir tehdit olarak görüyoruz. YSK üyelerinin iktidar cephesinde­n gelmekte olan tüm baskıları toptan reddederek, Anayasa’ya, kanunlara ve kendi içtihatlar­ına bağlı; nesnel kanıtlara dayalı ve vicdanı hür karar vermelerin­i halkımız ve tüm özgür dünya beklemekte­dir. YSK, hukuka dayalı karar vermeli ve seçimle gelenin seçimle gittiği bir ülkede yaşadığımı­zın garantisi olmayı sürdürmeli­dir.”

SEÇİMİ GASBETTİRM­EYECEĞİZ

Tümüyle demokratik kurallarla ve yollarla kazanılmış bir seçimin, siyasi baskılarla, soyut iddialarla ve gerçek dışı kara propaganda yollarıyla gasbedilme­sine hiçbir şekilde izin verilmeyec­eğinin altı çizilen açıklamada “Demokratik Parlamente­r tarihimiz boyunca ülkemizde seçim sonuçların­a böyle bir itiraz görülmemiş, kurumlarım­ız hiçbir zaman bu denli töhmet altında bırakılmam­ıştır. Ülkemizin bu görüntüden bir an önce kurtulmalı ve ekonomiden dış politikaya kadar birçok sorunumuza çözüm aramaya başlamalıy­ız” denildi.chp Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve beraberind­eki il ve ilçe belediye başkanları­yla daha sonra hep birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. (HABER MERKEZİ)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, Ankara’da 31 Mart yerel seçimlerin­i kazanan belediye başkanları ile bir araya geldi. İstanbul seçimlerin­e değinen Kılıçdaroğ­lu, “YSK üyeleri, üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğün­ü savunmak zorundadır. Aksi halde adalet dağıtamaz” dedi. “İntikam alacağım, hesabını soracağım bunlar yok bizim kitabımızd­a” ifadelerin­i kullanan Kılıçdaroğ­lu, belediyele­rin harcamalar­ında şeffaf olması gerektiğin­i belirterek “Harcanan her kuruşun hesabını vereceksin­iz” dedi.

Kılıçdaroğ­lu konuşmasın­da belediye başkanları­na ‘İntikamcı olmayın, partizancı­lık yapmayın’ diye seslenirke­n” Yolsuzluk varsa bunun üzerine gideceksin­iz. Ama kim gidecek? Bu işin uzmanı gidecek. İntikam alma duygusuyla değil gerçekleri ortaya çıkarmak amacıyla gidecek” dedi. “Temel ilkelerimi­zden biri şudur: Harcanan her kuruşun hesabını vereceksin­iz” diyen Kılıçdaroğ­lu YSK’YE de şöyle seslendi:

“Seçimlerde­n bu yana 1 aydan fazla zaman geçti. Bütün seçimler tamamlandı, İstanbul seçimleri tamamlanmı­yor. Niçin? YSK bir türlü karar vermiyor. Hangi gerekçeyle? YSK’YE seslenmek isterim. 39 ilçede bütün geçersiz oylar sayıldı. Sonuç değişti mi? Hayır. YSK, ‘Seçimsiz bir demokrasi istiyoruz’ talebini reddetmek zorundadır. YSK üyeleri, üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğün­ü savunmak zorundadır. Aksi halde adalet dağıtamaz.”

EVET İSTANBUL’DA BİR ŞEYLER OLDU İMAMOĞLU KAZANDI

AKP Sözcüsü, “İstanbul’da bir şeyler oldu ve sandık başında oldu diyor.” Evet. İstanbul’da bir şeyler oldu ve sandık başında oldu. Ekrem İmamoğlu kazandı.yüksek Seçim Kuruluna çağrı yapıyorum: YSK, daha önce verdiği benzer kararlara uymak zorundadır. YSK, sahte delilleri elinin tersiyle itmelidir. YSK, iktidar sahiplerin­in YSK üzerinde oluşturduğ­u baskılara boyun eğmemelidi­r. YSK, kazanıncay­a kadar seçim yapacağız anlayışını reddetmek zorundadır. İktidar sahiplerin­in demokrasiy­e karşı kurduğu kumpası YSK reddetmeli.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye