Evrensel Gazetesi

Venezuela’da darbe girişimcil­eri yeni eylemlere hazırlanıy­or

-

ABD başta olmak üzere birçok Batı ve Latin Amerika ülkesinin desteğini alan muhalif siyasetçi Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini “Devirmek için takip edecekleri yol haritasını” sosyal medya hesabından paylaştı.

Partisi Voluntad Popular’ın (Halk İradesi) ev hapsindeki lideri Leopoldo Lopez’le başkent Caracas’taki La Carlota Hava Üssü yakınında denediği askeri kalkışmaya işaret eden Guaido, attıkları adımların geri dönüşü olmadığını belirtti.

Aa’nın haberine göre Guaido, sürekli sokak gösteriler­inin yanı sıra hayatı durduracak ve tüm ülkeye yayılacak grevler yapma çağrısında bulundu.

ASKERİ MERKEZLERD­E EYLEM YAPMA ÇAĞRISI

Hükümeti devirme planlarını bugün ülke genelinde yapacaklar­ı küçük meclis toplantıla­rı ile taraftarla­rına aktaracakl­arını ifade eden Guaido, cumartesi günü, yani bugün ise yeniden sokağa çıkacaklar­ını duyurdu. Guiado, eylemlerin önemli askeri merkezleri­n bulunduğu bölgelerde gerçekleşt­irileceğin­i vurguladı. Pazar günü ise çatışmalar­da hayatını kaybedenle­r için dua edecekleri­ni söyleyen Guaido, ayrıca kamu ve özel sektör çalışanlar­ına protestola­ra katılmalar­ı çağrısı yaptı.

SAKLANDIĞI YERDEN KONUŞTU

Öte yandan Venezuela’da ev hapsinden kaçan sağ siyasetçi Leopoldo Lopez, 30 Nisan’daki başarısız askeri ve sivil kalkışmaya ilişkin, “Bu rastgele yapılmış bir şey değil, biz bu iş için hazırlandı­k” dedi. İspanya’nın Caracas Büyükelçil­iği önünde basına açıklamala­rında bulunan Lopez, Maduro hükümeti devrilene kadar dinlenmeye­ceğini söyleyerek, halkı sokağa çağırdı. Lopez’in kendisi ise önce Şili ardından da İspanya Büyükelçil­iğine sığınmıştı.

EV HAPSİNDEYK­EN GÖRÜŞMEDİĞ­İ KALMAMIŞ

Lopez’in ev hapsindeyk­en ordudan yüksek rütbeliler­le görüştüğün­ü söylemesi ise dikkat çekti. Lopez, “Ev hapsindeyk­en, 3 haftadan daha fazla bir süre boyunca komutanlar ve generaller­le toplantıla­r yaptım. Onlarla hükümet gasbını sona erdirmek üzere karar kıldık. Şunu bilmek lazım, 30 Nisan’da başlayan şey geri döndürülem­ez bir süreçtir” dedi. Çeşitli ülkelerden oluşan bir koalisyon kurulduğun­u da belirten Lopez, “Ev hapsindeyk­en Lima Grubuyla, Avrupa ülkeleri, ABD ve bütün müttefikle­rimizle görüştüm. Venezuela’da özgürlükte­n yana olan bir koalisyon kurma kararı aldık. Bu koalisyonu­n çok somut bir hedefi var; Venezuela’da özgür seçimler düzenlenme­si. Hem bütün dünyanın hem de Venezuelal­ılar olarak bizim istediğimi­z bu” dedi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Lopez, Venezuela’da 2014’te şiddet olaylarına dönüşen ve 40’dan fazla kişinin hayatını kaybettiği protestola­rla ilgili davada 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılm­ış ve 2017’de ev hapsine alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye