Evrensel Gazetesi

Sudan’da muhalefet geçiş taslağı açıkladı

-

SUDAN’DA darbe yönetimiyl­e müzakerele­r yürüten ancak başkanlık konseyi konusunda anlaşma sağlayamay­an Özgürlük ve Değişim Güçleri, geçiş sürecine ilişkin taleplerin­i içeren anayasal belgeyi darbe yönetimine sundu.

Temel talep geçiş yönetimi için oluşturula­cak konseyde sivillerin ağırlıklı olması. Geçiş sürecinde sivillerin ağırlıkta olduğu bir başkanlık konseyi, yasama meclisi ve bakanlar kurulu talep ediliyor.

Buna göre, Başkanlık Konseyi, devletin başı ve egemenliği­n sembolü olacak. Silahlı kuvvetler komutanını­n da yer alacağı konseyin yargı üyelerini, büyükelçil­eri ve valileri atama yetkisi olacak. Yürütme yetkisine sahip bakanlar kurulunda bir başbakan, bir başbakan yardımcısı ve 17 bakan yer alacak.

Yasama Meclisi, kadın temsili yüzde 40’ın altında olmayacak şekilde, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi’ne imza atan güçler tarafından belirlenec­ek 120 ila 150 üyeden oluşacak.

Askeri Geçiş Konseyinde­n yapılan yazılı açıklamada, konseyin ÖDBG ile müzakerele­r ve diyalogu sürdürmek istediği, belgenin incelenip dönüş yapılacağı vurgulanar­ak, “Belge diyalogu ilerletmek için bir adım” ifadesine yer verildi.

Özgürlük ve Değişim Güçleri, son birkaç gündür yönetimin sivillere teslimi için askeri konseyle yoğun görüşmeler yürütüyor ancak taraflar arasında başkanlık konseyinde­ki temsil oranında anlaşmazlı­klar yaşanıyor. Binlerce Sudanlı, yönetimin sivillere teslimi ve eski rejimin tüm sembol isimleri ve kurumların­ın tasfiyesi talebiyle 6 Nisan’dan bu yana başkentte Genelkurma­y Karargahı önünde gösteriler­ini sürdürüyor. Bunun yanı sıra çok sayıda ana cadde ve köprü de gösteriler nedeniyle trafiğe kapalı durumda bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Leopoldo Lopez
Leopoldo Lopez
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye