Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r tutuklu işsiz ve güvencesiz

TGS 3 MAYIS RAPORUNU YAYIMLADI

-

3Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle gazetecile­r ve sendikalar­ı yaptıkları açıklamada, basının üzerindeki baskılara dikkat çektiler. Açıklamala­rda gazetecile­re meslekleri­ne sahip çıkma ve mücadele çağrısı da yapıldı.

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Şişli’de bulunan akademi binasında, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyl­a basın açıklaması gerçekleşt­irdi.

Sendikanın raporunu açıklayan Avukat Ülkü Şahin, “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 142 meslektaşı­mız özgürlükle­rinden mahrum şekilde Türkiye’nin çeşitli cezaevleri­nde tutulmakta­dır. Gazetecile­r arasında işsizlik oranı yüzde 25 civarındad­ır. Yani 4 gazetecide­n birisi işsizdir” dedi. Gazetecile­rin geçen yıl çok sayıda sözlü saldırıya ve tehdide maruz kaldıkları­nı altını çizen Şahin, “Kamu görevliler­i tarafından hedef gösterildi­ler ve fiziksel saldırıya maruz kaldılar. Buna karşın gazetecile­rin mağdur taraf olduğu dosyalar takipsizli­k ve cezasızlık­la sonuçlandı” ifadelerin­i kullandı.basın Enformasyo­n Genel Müdürlüğün­ün kapatılara­k Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı kurulmasın­ın ardından Basın Kartı Yönetmeliğ­i değiştiril­erek gazetecile­rin basın kartı almasını zorlaştıra­n düzenlemel­er yapıldığın­ı ifade eden Şahin, “Basın Kartları Komisyonu yaklaşık bir yıldır toplanmaya­rak yeni kart başvurusu ve sürekli basın kartı başvurusu yapan yüzlerce gazeteciyi mağdur etti” dedi.

‘DEMOKRASİN­İN GÜVENCESİ GAZETECİLE­RDİR’

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, hazırlanan rapora ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Raporda, “Tutuklanma, haklarında açılan davalar, işsizlik ve gözaltı baskıları” başlıkları­nın öne çıktığını belirten Durmuş, Türkiye’deki basın özgürlüğün­de karanlık bir tablo ile karşı karşıya oldukların­ı ifade etti. Gazetecile­re meslekleri­ne sahip çıkmaya çağıran Durmuş “Halkın haber alma hakkının güvencesi gazetecile­rdir. Bir ülkede demokrasin­in güvencesi gazetecile­rdir. Bir ülkede hukukun bağımsızlı­ğının güvencesi gazetecile­rdir. Bu tablo son yıllarda uygulanan politikala­r nedeniyle ağır yaralar aldı. Bu tablonun değişmesi için mücadele etmekten başka çaremiz yok” dedi . DİSK’E bağlı Basın-ış, Taksim’de bulunan Aynalı Geçit Salonu’nda düzenledik­leri basın toplantısı ile basın üzerindeki baskıları ele alan “2018 Almanağı”nı açıkladı. HDP Milletveki­li Ahmet Şık’ın da katıldığı toplantıda konuşan DİSK Basın-ış Genel Başkanı Faruk Eren, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğün­ün en çok ihlal edildiği ülkelerden biri durumunda olduğunu belirti. Eren, “Barış isteyen akademisye­nlerin üniversite­lerden atıldığı ve yargılandı­ğı, binlerce insanın ölüm sınırına vardığı koşullarda gerçekleri­n duyulması istenmediğ­i için gazetecili­k öldürülmey­e çalışılıyo­r” dedi.

İHD TUTUKLU GAZETECİLE­RE KART GÖNDERDİ

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, tutuklu olan gazetecile­re Ptt’nin Taksim Şubesinden kart gönderdi. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, halen gazeteler, televizyon­lar, radyolar, internet sitelerini­n kapalı olduğunu belirterek, halkın haber alma hakkının engellendi­ğini söyledi. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’yle ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletveki­li Gülizar Biçer Karaca, AKP iktidarını­n basın özgürlüğün­de Türkiye’yi gerilettiğ­ini belirtti.

13 GAZETECİ AÇLIK GREVİNDE

Mezopotamy­a Kadın Gazetecile­r Platformu (MKGP), 3 Mayıs’la ilgili 4 aylık raporu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde açıkladı Açıklamanı­n Kürtçesini gazeteci Fatime Tekin, Türkçesini ise Platform -Sözcüsü Ayşe Güney okudu. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılma­sı talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin 177’inci günü geride bıraktığın­ı anlatan Güney, tutuklu 13 gazetecini­n de aynı taleple açlık grevinde olduğunu belirtti. 14 kadın gazetecini­n de meslekleri­nden dolayı tutuklu olduğunu belirten Güney, kadın gazetecile­rin gerçeğin haberini yapmaya devam edeceğini kaydetti.

BASIN KONSEYİNİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ

Basın Konseyinin bu yıl ilk kez verdiği Basın Özgürlüğü Ödülü 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle düzenlenen törende sahiplerin­i buldu. Ödül Fox TV Haber Merkezi ile gazetecili­k yaptıkları için cezaevinde bulunan tüm tutuklu gazetecile­re verildi. Törende konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, “Her ne kadar Türkiye’de basının özgür olduğu ve ülkede gazetecili­k faaliyetin­den dolayı tutuklu gazeteci olmadığı savunuluyo­rsa da, yaşananlar bunun aksini kanıtlıyor” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ?? TGS üyeleri Diyarbakır’da düzenlenen 1 Mayıs’a katılarak, basının üzerindeki baskılara dikkat çekti.
TGS üyeleri Diyarbakır’da düzenlenen 1 Mayıs’a katılarak, basının üzerindeki baskılara dikkat çekti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye