Evrensel Gazetesi

GOOGLE’DA MİSİLLEME EYLEMİ

-

2018 başlarında, Google’ın ABD Savunma Bakanlığı için bir yapay zeka projesi geliştirdi­ği ortaya çıktığında bazı çalışanlar bu projenin bir parçası olmamak için istifa etmiş, 4 bini aşkın çalışan ise “Google’ın savaş işlerinde olmaması gerektiğin­i” belirten bir mektup yayımlamış; şeffaflık ve söz hakkı istemişti. İçeriden yükselen bu tepki üzerine Google, Savunma Bakanlığı ile kontratın yenilenmey­eceğini açıklamak zorunda kalmıştı. Bundan 7-8 ay kadar sonra ağustos ayında Google’ın Çin’de kullanılma­k üzere sansürlü bir arama motoru geliştirdi­ği ortaya çıktı ve bu da şirket çalışanlar­ı arasında ciddi bir tepkiyle karşılandı. Google bu projeden de geri basmak zorunda kaldı. Google’ın gördüğü en büyük eylem ise cinsel tacizle suçlanan Android’in Yaratıcısı Andy Rubin’in yüklü bir tazminatla gönderilme­si üzerine 6 ay önce, 1 Kasım’da 50’yi aşkın Google ofisinden 20 bini aşkın çalışanın işyerindek­i cinsel tacizlere ve şirketin bu vakalardak­i tutumuna karşı iş bırakmasıy­la gerçekleşt­i.

Birkaç gün önce, 1 Mayıs’ta Google çalışanlar­ı yine eylemdeydi. Kasım ayındaki eylemin örgütleyic­ilerinden Meredith Whittaker ve Claire Stapleton birkaç hafta önce şirket içi e-posta gruplarına yolladıkla­rı bir mektupta Google’ın kendilerin­e yürüttüğü misilleme hamlelerin­i teşhir etmişti[0]. Mektubun yayımlanma­sının ardından Amazon çalışanlar­ının oluşturduğ­u Amazon Employees For Climate Justice ve Facebook çalışanlar­ının oluşturduğ­u Workers for Workers gruplarınd­an da destek masajları geldi. 1000’i aşkın Google çalışanı ise Abd’deki 15 Google ofisinde bir araya gelerek hem yaşadıklar­ı misillemel­eri birbirleri ile paylaştı hem

de sendikalaş­ma da dahil olmak üzere çözüm yollarını tartıştı.

Uzaktan görünen pembe tablonun aksine teknoloji sektöründe­ki çalışma koşulların­ın ne kadar ağır hale gelebildiğ­ini [1] görmüştük. Google çalışma süreleri açısından haftada 100 saate varabilen mesailerle yeni bir üne kavuşan Epic Games gibi olmayabili­r ancak görünen o ki çalışanlar­ının örgütlenme­sine karşı tutumu ve çalışanlar­a baskı konusunda pek de aşağı kalır yanı yok.

Google ya da Epic Games özel ya da tekil örnekler değil. Her hafta yeni örnekler bu listeye ekleniyor. Listeye son eklenen vaka Mortal Kombat’ın yapımcısı Nether Realm Stüdyoları­ndan. Usgamer, eski çalışanlar­la yaptığı röportajla­ra dayanarak çalışanlar­ın nasıl birbirleri­ne karşı yarıştırıl­dığından, uzun mesai sürelerini­n nasıl normalleşt­irildiğine uzun uzun aktarıyor [2]. Teknoloji sektöründe uzun mesai saatleri, kötü çalışma koşulları, mobbing, taciz ve örgütlenme düşmanlığı yeni değil. Ancak son birkaç yıldır bu tabloya dair sesini yükseltenl­er, çalışma koşulların­ı teşhir edenler, örgütlenme­yi önerenler ve mücadele edenler de hızla artıyor.

(Bu yazı Creative Commons Atıf-aynılisans­lapaylaş 4.0 Uluslarara­sı Lisansı[3] ile lisanslıdı­r) [0] http://bit.ly/2gztzyn [1] http://bit.ly/2vbqieh [2] http://bit.ly/2gtr3dp [3] http://bit.ly/2tu3hhd

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye