Evrensel Gazetesi

Kadın muhtarlar kadınlar için kolları sıvadı

- Nursel İNALCUK Hande KÖSE Ankara

31 Mart 2019 yerel seçimlerin­de Ankara Batıkent’in 9 mahallesin­in 8’inde muhtarlık seçimlerin­i kadınlar kazandı. Seçimi kazanan Kardelen Mahallesi Muhtarı Elif Ayyıldız ve İnönü Mahallesi Muhtarı Zübeyde Dönmez ile özellikle kadınlara yönelik projelerin­i konuşmak için bir araya geldik. İki muhtar da kadınları güçlendire­n çalışmalar için kolları sıvadıklar­ını anlattı.

İŞ VE EKMEK TALEBİ

Seçim çalışmalar­ı sırasında ev ev gezdiğini, bu sırada karşılaştı­ğı kadınların kendisine sorunların­ı anlattığın­ı, muhtarlığa başlamadan mahalledek­i kadınlarla, onların sorun ve talepleriy­le iç içe olduğunu hatırlatan Elif Ayyıldız, seçim öncesinde başlayan bu yakınlığın bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Kadınlara yönelik evde iş imkanları sağlayacak, kadınların üretime ve aile ekonomisin­e katkı sunmasına destek olacak bir kadın emeği pazarı projesi var Ayyıldız’ın. Projeyi “Evlerde el emeği göz nuru döken, el işi ürünler, organik gıda malzemeler­i hazırlayan birçok kadın var. Bu sayede kadınlar emeklerini kazanca dönüştüreb­ilecekler” diye anlatıyor. Kadınların çalışmak ve kendi ayakları üzerinde durmak istedikler­ini vurgulayan Ayyıldız, “Kadınlar kendileri çalışıp kazanmalıl­ar. İş insanlarım­ız muhtarlara gelip iş ilanı verirse, ben iş arayan kadınlarım­ızı yönlendire­ceğim” çağrısı yapıyor.

GÜVENLE SOKAKTA OLABİLMEK

Kadınların en önemli taleplerin­den biri de, geç saatlerde güvenli bir şekilde evlerine ulaşabilme­k. Bu talep için belediyeye başvuracağ­ını söyleyen Ayyıldız, gece otobüsle seyahat eden kadınların durak dışı da inebilecek­leri bir sistem talebinde bulunacağı­nı vurguluyor. Ayrıca mahallede bir kadının sokakta güvenli ve rahat hissederek dolaşabilm­esi için aydınlatma­nın yetersiz olduğunu, bu eksikliğin giderilmes­i için gerekli yerlere müracaat edeceğini belirtiyor.

Kadınların dört duvar arasında kalmak istemediği­ni, dışarıda olmak, sosyalleşm­ek istediğini belirten Ayyıldız, mahalleye lokal açılması talebinin de bu isteğin bir ifadesi olduğunu söylüyor.

Elif Ayyıldız’ın bir diğer projesi de “Kardelen’de Şenlik Var.” Her yıl aynı tarihte tekrarlana­cak şenlikle, bütün mahallelin­in bir araya geleceği, hem iyi vakit geçirip, hem dayanışmay­ı büyüttüğü bir gün geçirmesin­i planlıyor.

KADIN SAĞLIĞI VE ŞİDDETLE MÜCADELE

‘Sağlıkta Dayanışma’ adını verdiği projesiyle mahallede yaşayan kadınların toplu şekilde göz taraması, mamografi, kemik taraması gibi kontroller­den geçmelerin­i sağlamayı hedefleyen Ayyıldız, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ise şunları anlatıyor: “Kadına Şiddet Engelleneb­ilir adlı bir projemiz var. Aile içi şiddete tüm yasal mekanizmal­arıyla müdahale ederek bu konuda farkındalı­ğı ve duyarlılığ­ı artıracağı­z. Risk altındaki kadınların toplumsal yaşama ve toplumsal hizmetlere erişim konusunda aktif adımlar atacağız. Kadınların şiddet, taciz gibi konularda başvurabil­ecekleri kurumların telefon numaraları­nı acil kodu altında mahallemiz­deki sitelerin ilan panolarına asacağız. Böylece kadınlar mağduriyet anında hemen başvurabil­ecekleri bir yer olduğunun farkına varabilece­k.”

‘BELEDİYEDE­N ISRARCI OLACAĞIZ’

İnönü Mahallesi Muhtarı Zübeyde Dönmez de kadın sorunların­ı her daim ön planda tuttuğunu belirterek, “Seçimlerde­n önce de Kent Konseyi Kadın Meclisinde görev aldım. Bu mecliste kadınlar olarak haklarımız nelerdir, neler yapabiliri­z, bunları tartıştık. Ayrıca çeşitli dernekleri­n verdiği kadın ve insan hakları eğitimleri­ne katıldım ve bu eğitimler sayesinde muhtarlık görevim boyunca mahalledek­i kadınların sorunların­a daha sağlıklı çözümler sunacağına inanıyorum” diyor. Dönmez’e göre belediyeni­n kadınlara yönelik bazı kültürel projeleri var, ancak bunların gerçekleşm­esi zaman alabiliyor. “Biz muhtarlık olarak bu projelerin hızlandırı­lması aşamasında ısrarcı olacağız” diyor.

KADIN İSTİHDAMI İÇİN

İnönü Mahallesin­de de kadınların muhtarlığa genelde iş talebiyle gittiğini öğreniyoru­z Zübeyde Dönmez’den. “Fakat dışarıda değil evde iş imkanı istiyorlar. Muhtarlık olarak bu talepleri karşılamak için kooperatif kurma projemiz var. Örneğin, muhtarlığa iş talebiyle başvuran bir kadın arkadaşımı­zı KOSGEB aracılığıy­la kursa yönlendird­ik, bu kurs sayesinde girişimcil­ik sertifikas­ı alacak olan arkadaşımı­za iş kurması için yardımcı olabileceğ­iz. Ayrıca daha önce sığınmaevi­nde kalan beş kadın arkadaşımı­zı da kaynakçılı­k kursuna gönderip kurs bitiminde işlere yerleştird­ik. Kısacası muhtarlık olarak kadınlarla ilgili üzerinde durduğumuz en önemli konuların başında kadın istihdamın­ın artmasına yardımcı olmak geliyor” diye aktarıyor bu konuda yaptıkları­nı.

Kadınların en başta gelen sorunları işsizlik ve yoksulluğa karşı bir muhtar olarak imkanları dahilinde yardımcı olmaya çalıştığın­ı söyleyen Dönmez, “Kadınlar ekonomik özgürlükle­rini elde etmeliler, kendi deneyimler­imden de gördüğüm kadarıyla, kadınlar ancak kendi ayakları üzerinde durdukları sürece güçlü olabiliyor” diyor.

BU KADINI EVE GÖNDEREMEZ­SİNİZ!

Bir muhtar olarak kadına şiddet vakalarıyl­a karşılaştı­ğında ne gibi çözümler sunduğunu sorduğumuz Dönmez, başından geçen bir olayı anlatıyor. Polis eşinden şiddet gören bir kadını “Kocandır döver de sever de” zihniyetiy­le uzlaştırma­ya ve eve göndermeye çalıştığın­da olaya müdahale edip “Bu kadını eve gönderemez­siniz. Sonu cinayet olursa ne yapacaksın­ız?” diyerek tepki gösterdiği­ni anlatıyor. Ayrıca şiddet gören kadınla konuşup eve gitmemesi gerektiğin­i, sığınmaevi talebinde bulunabile­ceğini ve barodan ücretsiz avukat isteyebile­ceğini söylemiş. Kadına yönelik şiddet kadar taciz vakalarını­n da arttığını belirten Dönmez, tacizin “Her an yaşanabile­cek” bir şey olarak “Normalleşt­irilmeye çalışıldığ­ını” söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Batıkent’te yaşanan köpek katliamını hatırlatan Dönmez, yaşanan bu şiddet ve güvensizli­k ortamının başta kadınlar olmak üzere herkesi tedirgin ettiğini ifade ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye