Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Bağımsız ve Demokratik Taksim’den Dolmabahçe’ye bir kez daha yürüyecekl­er.

Nitekim gazetemize konuşan Emek Gençliğind­en Ender Şiar Argın önceki gün gençlere “6 Mayıs günü Taksim’den Dolmabahçe’ye yürüyüş” çağrısı yaptı.

‘EMPERYALİZ­ME KARŞI NASIL BİR MÜCADELE?’ SORUSUNA YANIT

Hiç kuşkusuz içinden geçtiğimiz dönem, emperyaliz­me karşı mücadele bakımından ’60’lı yıllara göre çok daha karmaşık bir süreçtir. Bu yüzden de antiempery­alist mücadeleni­n sorunları büyümüştür. Dün emperyaliz­min “Yeşil Kuşak Projesi”nin militanı olarak açıkça görev yapan “Komünizmle Mücadele Dernekleri”, “MTTB”, “Yeniden Milli Mücadeleci­ler”, “Ülkü Ocakları” gibi odakların bugünkü uzantıları (partiler, vakıflar, dernekler, cemaat ve tarikatlar)* ... ve onların siyasettek­i temsilcile­ri, kendi amaçlarını ABD’YE karşı ve emperyaliz­me karşı bir görünüm altında gerçekleşt­irmeye çalışmakta­dırlar.

Bu yüzden de 6 Mayıs günleri, sadece emperyaliz­me karşı mücadele günü değil, aynı zamanda “Emperyaliz­me ve yerli iş birlikçile­rine, bölge gericilikl­erine karşı nasıl bir mücadele?” sorununun tartışıldı­ğı, mücadele bilincinin yenilendiğ­i bir gündür.

Örneğin akşam Trump’la görüşüp, “Başarılı bir görüşme oldu. Stratejik müttefikim­izle sorunlarım­ızı konuşarak çözüyoruz” diyerek, diplomasid­eki başarıları­yla övünen “yüksek yöneticile­r”, sabah halkın karşısına geçip; “Türkiye’de darbeler düzenleyen üst akıl”dan, “Türkiye’ye karşı diplomatik, ekonomik saldırılar düzenleyen emperyalis­t odaklar”dan, “Bölgeye emperyalis­t müdahalele­r”den... dem vurup emperyalis­tlere karşı ateş püsküren konuşmalar yapmakta bir çelişki görmemekte­dirler!

Emperyalis­tler, bütün bu atıp tutmaların halkların öfkesini yatıştırma­ya hizmet eden ve son tahlilde kendilerin­in çıkarına olduğunu bildikleri için bu ağır suçlamalar­ı umursamıyo­rlar.

Birbirleri­yle mücadele ediyormuş gibi “gürültülü” kavga sürdüren emperyalis­tler ve iş birlikçile­ri, kaldırdıkl­arı toz duman arkasında her düzeyde kişiler ve heyetlerle; aralarında­ki ilişkileri daha yüksek iş birlikleri­ne dönüştürme­k için var güçleriyle çalışmakta­dırlar.

Çünkü bu çevreler, bugün emperyalis­t ülkelerle kısmi kimi konularda anlaşmazlı­klarını öne çıkarmalar­ına rağmen, emperyaliz­min bölgedeki stratejisi­ne bağlılıkla­rını perdelemek ve bölgedeki girişimler­iyle emperyaliz­min bölgedeki varlığına “meşruiyet” kazandırma­ktan öteye gidemiyorl­ar.

Türkiye-abd, Türkiye-ısrail, Türkiye-nato... ilişkileri­nde bu sahte antiempery­alizm paravanını­n arkasında kümelenen iş birlikçile­rin, emperyalis­tlerin bölge stratejisi­ne tam uyum sağlamak için olağanüstü bir çaba gösterdikl­eri apaçıktır. Bu yüzden gerek gençlik yığınları, gerekse halk yığınları içinde, sahte antiempery­alizmin teşhiri son derece önemlidir. 2019 6 Mayıs’ının en önemli görevi budur. Çünkü ancak gerçekler görüldüğü ölçüde, gerçek bir antiempery­alist mücadeleni­n örgütlenme­si ve sürdürülme­si mümkün olabilir.

*Bunlar, o günlerde ABD emperyaliz­mini protesto eden mitinglere açıkça saldırıyor­lardı. Nitekim 1969 şubatında İstanbul’da yapılan ve o yılların en kitlesel gösterisi olan mitinge yapılan saldırılar­da 3 kişi katledilec­ekti. Taksim’de yaşananlar tarihe “Kanlı Pazar” olarak kaydedilec­ekti. Yine 6. Filo erlerinin denize atıldığı, bugün de Dolmabahçe yürüyüşler­ine ilham veren öğrenci eylemi, “Dolmabahçe’de Toplu Namaz” çağrısıyla protesto edilecekti. Boğazda demirleyen 6. Filo’nun karşısında kılınan namaz ise açıkça 6. Filo’ya destekti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye