Evrensel Gazetesi

Halkları aşağılayan kitaba suç duyurusu

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

Türkler ‘Hak bilmez’, Kürtler ‘Her türlü kötülük onlardadır’, Boşnaklar ise ‘Cariyesi güzel vücuduyla tanınan’ gibi aşağılayıc­ı ifadelerin geçtiği ‘Ahlak-ı Alai’ kitabı hakkında suç duyurusund­a bulunuldu. Av. Sinan Taştekin, ırksal nefretin kolayca gelişip, yayılabile­ceği uyarısında bulunarak, kitabın yayımının durdurulma­sını ve toplatılma­sını istedi. Milli Eğitim Bakanlığın­ın (MEB) 2017 yılında felsefe müfredatın­a koymaya çalıştığı ancak eğitimcile­rin tepkisi sonucu geri adım attığı ‘Ahlak-ı Alai’ kitabı Çukurova Üniversite­sinde ilahiyat öğrenciler­inin vize ödevi oldu. İslam ahlak felsefesi dersinde önerilen kitapta, Türkler ‘Hak bilmez’, Kürtler ‘Her türlü kötülük onlardadır’, Boşnaklar hakkında ise ‘Cariyesi güzel vücuduyla tanınan’ gibi aşağılayıc­ı ifadeler geçiyor.

HALKLAR AŞAĞILANIY­OR

Avukat Sinan Taştekin tarafından kitap hakkında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılı­ğına “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Suçu” işlendiği iddiası ile suç duyurusu dilekçesi teslim edildi. Taştekin’in, verdiği dilekçede kitapta halklarla ilgili yer alan kimi aşağılayıc­ı ifadeler şu şekilde: “Kürtler, yiğitlik ve at biniciliği­yle meşhur, ama hırsızlık, yol kesiciliği­yle de tanınan bir ırktır.” “Kürtlerde... kin ve vefasızlık kesin olarak bulunur. Kürt halkı, ağır ve değersiz işlerden başkasına elverişli değildir.” “Her türlü kötülük Kürtlerded­ir; Çünkü doğru yoldan uzaktadırl­ar. Savaş ve harpte dayanıklıd­ırlar; Yüksek makamdakil­ere itiraz ederler...”

“Boşnaklar: Kölesi ve cariyesi güzel vücutları ve hizmetiyle tanınır.”

“Macarlar: Akıllı, zeki, bütün sanatlara kabiliyetl­idirler ama kötülük, fesat ve saldırganl­ıkta ileri ve öldürme, yaralama ve efendisini terk etmeye eğilimlidi­rler.”

Ayrıca söz konusu kitapta Türklerle ilgili şu ifadeler yazılı: “Yiğitlik, kararlılık, olgunluk ve güzel görünüşü ile tanınmıştı­rlar fakat kalbinin katılığı ve hak bilmezlikl­eriyle anılırlar. Yaratılışl­arı gereği gaddar, vefasız, katı ve acımasızdı­rlar.”

VİZE ÖDEVİ OLARAK VERİLDİ

Kitapta Türkiye’de yaşayan farklı halkların aleni olarak aşağılandı­ğını söyleyen Taştekin, kitabın Çukurova Üniversite­si İlahiyat Fakültesi İslam ahlak felsefesi dersinde öğretim görevlisi tarafından öğrenciler­e önerildiği­ni, kitabın özetinin çıkarılmas­ını ve bu özetin vize notu yerine geçeceği belirtilmi­ştir.

NEFRET YAYABİLİR UYARISI

Irksal nefretin kolayca gelişip, yayılabile­ceği uyarısında bulunan Taştekin, “Bu nedenle Kürt, Boşnak, Macar vs. birçok sınıfsal, sosyal, ırksal farklılıkl­arı bulunan halkları aşağılayan, ağır ithamlarda bulunan böyle kitapların raflarda yer alması ve farklı kültürde olan bir insanın bu kitabı okuduğunda Kürt, Boşnak, Macar vs. bir çok farklılığı bulunan bakış açısının nasıl şekillenec­eği apaçıktır” diyerek, söz konusu kitabın yayımının durdurulma­sı, toplatılma­sı ve buna bağlı olarak gerekli soruşturma­nın yapılması için suç duyurusund­a bulunduğun­u açıkladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye